Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

SKR:s Martin Luther King-pris har vänsterpolitisk slagsida

Kristna kyrkor brukar sällan tala väl om skadegörelse, inbrott, stöld eller acceptera samarbete med terrorism och islamism. Men när Sveriges kristenhet sedan 2005 delar ut Martin Luther King-priset är frågan vilka krafter som egentligen främjas? Det menar Lars-Göran Berg och Thomas Forslin i Nätverket för klassisk baptism och kristen tro.

Debatt · Publicerad 00:00, 2 feb 2021
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Martin Luther King-priset delas ut av Equmeniakyrkan, Kristna fredsrörelsen och Sveriges kristna råd (SKR). En genomgång av pristagarna blir en märklig historia.

Trots att Martin Luther King alltid tog avstånd från kommunismen har hans pris fått en väldigt politisk slagsida åt vänster, och vi hittar ingen pristagare med politisk markör till höger om (S).

Den första pristagaren var Mikael Wiehe, som stolt vunnit Leninpriset och länge kallade sig kommunist. Mariam Osman Sherifay bjöd som riksdagsledamot för Social­demokraterna in terroristklassade Hamas till riksdagen. Jason Diakité, ”Timbuktu”, eldade massorna på SSU-konferenserna och hans näst kändaste sångstrof är nog: ”Dunka Jimmie gul och blå, hissa i en flaggstång.”

Nabila Abdul Fattah Ryback var aktivist inom Revolutionär kommunistisk ungdom. Foujan Rouzbeh riksdagskandidat för partiet Feministiskt initiativ och ledarskribent på marxistiska Flamman. Martin Schibbye, med bakgrund som redaktör på Revolutionär kommunistisk ungdoms tidning Rebell, som drev att ”Sverige kan bara omdanas med väpnad revolution”.

Martin Luther King använde ickevåld som metod och reagerade starkt mot svarta som mobiliserat genom inbrott och skadegörelse. Men den svenska juryn har valt att hylla just detta. Annika Spalde vann priset för djurrättskamp samt inbrott och skadegörelse inom försvarsindustrin i England och Sverige, för vilket hon avtjänat två fängelsestraff.

Martin Smedjeback vann priset för samma sak, men har även angripit vanliga bönder genom ”djurfritagningar” av grisar, fisk, hönor, kalkoner och kaniner och avtjänat fyra fängelsestraff. Att juryn uppskattar Smedjeback särskilt syns genom att han är både initiativtagare, pristagare och jurymedlem.

Extinction Rebellion Sverige vann priset för klimataktioner, som går ut på att lamslå vanliga samhällsfunktioner såsom kollektivtrafik och kommunstyrelsemöten, och inbegriper även ibland medveten skadegörelse. ER:s upplopp i London orsakade kostnader på motsvarande en halv miljard kronor. Allt för det budskap som de själva bestämt går före allt annat.

Martin Luther Kings gärning handlade främst om kampen mot rasismen. I det ljuset blir Bilan Osman en märklig vinnare. Osman bekämpar rasismen mot svarta genom att tänka likadant. Hon har bland annat skrivit: ”Tycka illa om någon på grund av hudfärg är inte rasism”, och ”För var dag som går så pallar jag inte med vita människor”. 

2014 hyllades ”Hijabuppropet” med syfte att normalisera slöjan. Det var i sig kontroversiellt, eftersom juryn helt bortsåg från slöjan som verktyg för kvinnoförtryck.

Fatima Doubakil var en i gruppen som senare med en annan kvinna blev utpekad av Göteborgs kommunalråd Ann-Sofie Hermansson som extremist och att hon försvarat terrorister. Kvinnorna stämde Hermansson, men tingsrätten fastställde att kommunalrådet haft skälig grund för sina uttalanden. Kvinnorna har bjudit in flera terrordömda talare.  

2021 års pris gick till ”Goda grannar” och projektets huvudmän, Svenska kyrkan, Islamic Relief och Stockholms moské. Flera mycket noggranna debattörer har kunnat visa såväl Stockholms moskés som Islamic Reliefs kopplingar till Muslimska brödraskapet, islamism, terrorklassad verksamhet och antisemitism. 

MLK-priset har varit ideologiskt expansivt och vidgats till ändamål som baptistpastor King inte hade någonting med att göra, såsom djurrätt, klimatfrågor och svensk asylpolitik. Det är uppenbart att priset styrs utifrån juryns egna ideologiska preferenser – inte Martin Luther Kings. 

Priset har ibland gått till bra ändamål, men det är sorgligt att se hur prisets slagsida har förvrängt Martin Luther Kings gärning och motiv. För detta bär självklart huvudmännen ansvar, vilket sipprar ner på hela Sveriges kristenhet, för de som ingår som medlemmar i Sveriges kristna råd.

Det är uppenbart att priset styrs utifrån juryns egna ideologiska preferenser – inte Martin Luther Kings.

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier