Årskrönika

2023 – ett år präglat av gäng­våld, terror­dåd och Jesus­revolution

Under 2023 gjorde filmen Jesus Revolution succé i Sverige.

Under 2023 har kristna filmer slagit igenom på bioduken och väckelse­eldar har tänts på många håll. Men året definierades också av Hamas terror­dåd 7 oktober och efter­spelet med krig och ökning av hat mot judar och Israel. På hemmaplan har svensk pingst­rörelse skakats av Daniel Alms avgång, och kristen tro som medicin mot skenande gäng­kriminalitet har fått uppmärksamhet.

Publicerad Uppdaterad
Många fick möta Gud i Asburyuniversitetets aula. Foto: Mats Johansson

Ny Jesusrevolution 

2023 var året då namnet Jesus fick genomslag på nya kulturella och intellektuella arenor. Filmen Jesus Revolution drog många människor i USA och senare också Sverige till biograferna och blev en dörröppnare för fler kristna filmer i sekulära miljöer. 

Och samtidigt som berättelserna om hur Jesus revolutionerade individer och samhällen i historien fått nytt liv, har nya väckelser brutit ut. Det som började med bön och lovsång bland unga på universitetet i Asbury i USA kom att bli starten på nedslag av Guds närvaro och förvandlade liv på plats efter plats i USA och också i andra länder. 

Exmuslimen Ayaan Hirsi Ali har bekänt tro på Jesus.

Enskilda individer, som världskända artisten ”Daddy Yankee”, valde att ge sitt liv till Jesus. Det gjorde också en av vår tids tyngsta ateister och intellektuella, Ayan Hirsi Ali. Hon deklarerade att hon nu är en kristen och att bara kristen tro kan rädda västvärlden.

Också i Sverige har Jesus blivit känd bland annat genom storskalig bibelutdelning, kafésatsningar, böneinitiativ och församlingar som sträcker sig ut till människor. 

Hamas och hatet 

7 oktober är ett datum som kommer att vara inskrivet i historieböckerna. Det var då terrorgruppen Hamas gick till attack och dödade omkring 1 200 israeler, våldtog kvinnor och tog många som gisslan. 

israel flagga bränns
Hamas terrorattack mot civila israeler firades på svenska gator.

I svenska städer och på många håll runt om i världen firade människor massakern på israeler, och hatet mot judarna har vuxit lavinartat de senaste månaderna. Det har även spridits av kända svenskar

Samtidigt har FN och en stor del av världsopinionen vänt sig emot Israel i deras försök att oskadliggöra Hamas. På några håll har det dock hållits stöd­demonstrationer för Israel och mot anti­semitismen. Desto större pro­palestinska samlingar har arrangerats och där har grovt judehat fått spridas utan att polisen ingripit. 

Frikyrkliga stormar 

Pingstledaren Daniel Alm avgick.

Under hösten meddelades plötsligt att Daniel Alm lämnar uppdraget som nationell pingstledare och sitt uppdrag i Västerås pingstförsamling. Bakgrunden är att Alm anklagats för maktmissbruk med inslag av ”sexuell karaktär”, och när det uppdagades lämnade han omedelbart. Händelsen har skakat om pingströrelsen och lett till diskussion om såväl etik som ledarskap.

Under året har också debatten om hbtq-frågor och äktenskapssyn fortsatt inom frikyrkan. I våras kom Evangeliska frikyrkan med sin rapport där man bland annat slår fast att samkönade par ska välkomnas som medlemmar. Kritiker menar att råden i rapporten i princip leder fram till att samfundet får en könsneutral äktenskapssyn.

Våld och valfrihet 

Våldet har fortsatt att sprida sig under året.

Skjutningarna, sprängningarna och gängen har fortsatt att dominera den inrikespolitiska debatten med många olika förslag från regering och opposition om hur utvecklingen ska vändas.

Men en möjlig väg till förändring som långsamt allt fler intresserar sig för är den som går via tron på Jesus. Kyrkliga initiativ och profiler visar att kraften till bestående förvandling hos både samhälle och individer finns hos Gud. 

I skymundan till de stora nyhets­händelserna pågår en mer lågmäld diskussion med stor bäring på hur det svenska samhället ska se ut i framtiden. Det handlar om valfrihet i barnomsorgen där Världen idags artiklar om bland annat föräldrafusk i förskolan och slopad valfrihet i kommuner har fått stor spridning och lett till debatt.

Powered by Labrador CMS