Sexuellt våld

Brutala våldtäkter tydlig del av Hamas plan den 7 oktober

Bilden visar skor som tillhörde israeler som mördades av Hamas på en musikfestival den 7 oktober.

Kvinnor i Israel våldtogs, stympades och utsattes för närmast obeskrivlig grymhet under Hamas massaker den 7 oktober. Trots omfattande bevisning för detta har officiella fördömanden från FN uteblivit. Först nu, nästan åtta veckor efter massakern, vill FN:s generalsekreterare att händelserna ska ”utredas”.

Publicerad Uppdaterad

 (Varning för starkt innehåll som kan kan upplevas obehagligt för vissa läsare att ta del av.)

Vittnesmål, videoklipp, expertutlåtanden och undersökningar har slagit fast att terroristerna i Hamas utövade grovt sexuellt våld mot kvinnor och barn i samband med massakern i Israel den 7 oktober.

Det handlar om dussintals av fall av övergrepp. Ett vittne berättar om hur kvinnor våldtogs och sedan mördades med kniv medan terroristerna skrattade. Ett annat vittne beskriver hur en kvinna gruppvåldtogs av terrorister som sedan avrättade henne med skott i huvudet.

På den musikfestival som Hamas attackerade fann man flera döda kvinnor som var nakna på underkroppen och hade tydliga tecken på att ha utsatts för våldtäkt. 

Det finns rapporter om skadade och stympade underliv, om kvinnor som utsatts för så grovt våld att bäckenet brutits, om döda kvinnor funna med blodiga underkläder eller med rester av sperma på sin kropp. Och i ett fall rapporteras om att terrorister skurit av en kvinnas bröst. 

Det förekommer också obekräftade uppgifter, bland annat förmedlade av den svenske riksdagsledamoten Mathias Bengtsson (KD), om att gisslantagna israeliska kvinnor ska ha sålts inom Hamas för 500 shekel, motsvarande 1 400 kronor.

Michal Herzog.

Alltifrån barn till äldre kvinnor har, enligt personer som tagit emot och undersökt kroppar‚ utsatts för våldtäkter den 7 oktober. I  förhör ska det enligt israelisk polis ha förekommit erkännanden om att våld mot barn och kvinnor samt grovt sexuellt våld var en uttalad del av Hamas plan den 7 oktober, i detta ingick också övergrepp på redan döda. 

Men trots alla bevis på grovt sexuellt våld har FN, som annars ofta snabbt gör utspel om Mellanöstern i allmänhet och Israel i synnerhet, varit tysta. Samma sak gäller en majoritet av de internationella hjälporganisationerna. 

Särskilt anmärkningsvärt är att dessa organisationer och FN den 25 november gav stort utrymme på sina olika platt­formar åt att belysa den inter­nationella dagen för uppmärk­sammande av könsbaserat våld. Men de israeliska kvinnorna nämndes inte.

Detta har lett till intensiv kritik från israeliskt håll. Bristen på omvärldens fördömanden har inneburit en andra chock för Israel efter Hamas attack, menar den israeliska presidentfrun Michal Herzog i en text i Newsweek.

”Tystnaden från internationella människorättsorganisationer och oviljan att tro på de israeliska kvinnorna trots överväldigande bevis har varit fruktans­värd”, skriver hon och menar att förtroendet för de grupper som berömmer sig själva för att värna kvinnors rättigheter är allvarligt skadat. 

Var är de globala fördömandena? Och var är raseriet?

Linda Thomas-Greenfield

”Var är de globala fördömandena? Och var är raseriet?” har USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield frågat i riktning mot FN:s säkerhetsråd med anledning av 7 oktober-attacken och det sexuella våldet. 

António Guterres.

Först den 2 december kom FN:s jämställdhetsorgan UN Women med ett uttalande där man fördömer Hamas brutala övergrepp på kvinnor. 

Och mer än 50 dagar efter dådet skriver FN:s generalsekreterare António Guterres på plattformen X: ”Det finns många berättelser om sexuellt våld under Hamas avskyvärda terrordåd den 7 oktober som noga måste utredas och lagföras". 

De israeliska svaren på FN:s upp­vaknande kan sammanfattas med ”för lite och för sent”. 

”Generalsekreterarens ord understryker bara det faktum att när det gäller israeliska kvinnor så måste sexuellt våld som har bevisats av statliga myndigheter fortfarande ’utredas’”, skriver Israels FN-ambassadör Gilad Erdan i djupt kritiska inlägg på X.

”När det kommer till israeliska kvinnor kan man för hans del tvivla på fakta och vänta 55 dagar med att uppmana en ospecificerad part att genomföra en ’utredning’.”

Powered by Labrador CMS