Antisemitism

Massiv kritik mot Stina Wollters Hamas­­propaganda

Konstnären Stina Wollter möter nu hård kritik för att hon vidarebefordrar antisemitisk Hamaspropaganda till sina drygt 300 000 följare på Instagram.

Israel mördar sina egna medborgare och stjäl palestiniers hud och organ. Det är bara två av de antisemitiska konspirations­teorier programledaren och konstnären Stina Wollter sprider till sina 300 000 följare på instagram. Wollters utspel fördöms av många, men hon får också stöd från kändis­kollegor.

Publicerad Uppdaterad

Världen idag har tidigare berättat om hur Stina Wollter, bland annat känd från uppdrag på Sveriges Radio och som tidigare ”sommar­pratare”, sprider hat mot Israel och judar. 

Wollter menar till exempel att Israel själva skulle ligga bakom morden på civila den 7 oktober då terrorgruppen Hamas dödade omkring 1 200 personer och tog över 200 som gisslan. 

Ulrika Knutson, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, slår i Göteborgs-Posten fast att det Wollter sprider är rena konspirationsteorier. 

Isobel Hadley-Kamptz menar i Dagens Nyheter att samma judehat som ekat genom historien nu hörs på nytt. 

”I vanliga fall oroar vi oss för att ungdomar är dåliga på källkritik och riskerar att radikaliseras på nätet. Uppenbarligen borde den oron utvidgas också till uppburna kulturkvinnor”, skriver hon med Wollter som adress. 

Skribenten Daniel Schatz konstaterar på X att Stina Wollter sprider ”en orgie i hets, hat och konspirations­teorier”.  

Märta Stenevi, Timbuktu och Lisa Nilsson ”gillade” Stina Wollter inlägg på Instagram.

Men även om det riktas stark kritik mot Stina Wollters antisemitiska inlägg får hon också visst stöd. Hennes inlägg med lögner om organstöld ska ha fått en ”gilla”-markering av artisten Jason Diakité, känd som Timbuktu. Och sångerskan Lisa Nilsson ger också sitt stöd i en kommentar där hon bland annat skriver: ”Du gör det så bra.” 

Lisa Nilsson har dock på sin egen instagramsida varit tydlig med att ta avstånd från antisemitism. Och ”Timbuktu” har även han i ett inlägg tagit avstånd från allt våld i konflikten. 

Wollters inlägg med antisemitiska myter ”gillades” också under en kortare stund av Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, men när detta uppmärksammades försvann gillamarkeringen.

En orgie i hets, hat och konspirations­teorier.

Daniel Schatz

Först ett dygn senare kom Stenevi med ett uttalanden om att hon är ”otroligt ledsen” över att inte ha läst Wollters inlägg ordentligt innan hon gillade det. ”Jag och Miljö­partiet tar, och har alltid tagit, avstånd från alla typer av antisemitism”, skriver hon. 

Erik Helmerson på Dagens Nyheters ledarsida tycker dock att man måste kunna kräva mer av en toppolitiker.

”Kan inte väljarna kräva av toppolitiker att de ska vara mer noggranna med att gilla ’ett inlägg som visade sig innehålla desinformation utan grund’? Särskilt som inlägget i fråga innehåller formuleringar om systematiska stölder från palestinska kroppar och sionistiska lögner? En partiledare måste visa bättre omdöme än så här”, skriver han.

Enligt TT har Wollter försökt ”pudla” för att hon fört vidare desinformation.

”Jag vill inte bidra till polarisering – jag är förtvivlad över att antisemitism och islamofobi ökar i skuggan av det som sker”, skriver hon.

Powered by Labrador CMS