Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Hög tid att EU klassar hela Hizbollah som terrororganisation

Det är hög tid att EU ansluter sig till en växande internationell konsensus och för upp Hizbollah i helhet på unionens terrorlista. Det skriver Europa-parlamentariker Charlie Weimers (SD), och framhåller att Hizbollah står bakom terror, brottslighet och utgör ett signifikant säkerhetshot.

Debatt · Publicerad 00:00, 2 jun 2020
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det krävdes ett barn för att alla skulle se att kejsaren saknade kläder. Fram till dess hade omgivningen ignorerat den nakna sanningen. Men inte ens kejsare kan omdefiniera verkligheten.

Tyvärr saknas denna insikt i EU:s hantering av Hizbollah. EU tror sig kunna skapa sig en egen verklighet, där Hizbollah utgör en organisation med åtskilda militära respektive politiska grenar. En konstgjord åtskillnad, som inte ens erkänns av Hizbollahs egna företrädare: ”I Libanon finns det ett Hizbollah, benämnt Hizbollah. Vi har inte en militär gren och en politisk gren.”

Så varför envisas Bryssel med att upprätthålla denna uppenbart falska verklighetsuppfattning? Oro för relationen till Libanon, där Hizbollah utgör en maktfaktor, sägs vara orsaken. I stället för att terrorklassa hela organisationen efter bombningen av en israelisk turistbuss i Bulgarien 2012, valde man därför att förbjuda endast den ”militära” delen.

Islamistiska Hizbollahs verksamhet i EU kunde följaktligen fortskrida relativt ostört med hänvisning till ”politiska” aktiviteter.

Tyskland gör nu upp med denna förljugenhet och svartlistar hela Hizbollah. De gör därmed gemensam sak med Nederländerna, Storbritannien och våra vänner i USA, Australien, Kanada och Israel, samt Arabförbundet och Gulfstaterna. Dessa har alla formellt betecknat hela Hizbollah som en terrororganisation.

Det är hög tid att EU ansluter sig till denna växande internationella konsensus och för upp Hizbollah i helhet på unionens terrorlista.

Att EU med detta skulle störa den ömtåliga politiska balansen i Libanon bygger på ogrundade antaganden. Andra länder som svartlistat hela Hizbollah har kunnat bibehålla goda relationer med libanesiska myndigheter, inklusive säkerhetstjänsten och militären.

Faktum är att Hizbollah är en orsak till instabiliteten i Libanon. Sedan terrormilisen skapades 1982 för att stötta den islamistiska regimen i Iran har den skapat en stat inom staten och styrt över huvudsakligen shia-dominerade områden i södra Libanon. Här kontrolleras hela områden av Hizbollah snarare än libanesisk militär.

Det är dock inte endast libaneserna som lider av Hizbollahs inflytande. I Syrien har civila drabbats av de grymma brott som utförts av de tusentals Hizbollah­krigare som beordrats till landet av Iran. I Israel har civila regelbundet drabbats av raketattacker från Hizbollah­kontrollerade områden i södra Libanon. I strid med FN:s resolution 1701 har Hizbollah i dag över 120 000 raketer riktade mot Israel.

I Jemen har Hizbollah aktivt stöttat de av Iranstödda Houthi-rebellerna. I Bahrain ställs säkerhetsstyrkor ständigt inför hot från Hizbollah-lierade organisationer. Listan kan göras ännu längre.

Mellanöstern må vara Hizbollahs hemmaplan, men organisationen utgör i dag ett globalt hot. I Latinamerika har Hizbollah starka band till knarkhandeln och dess hänsynslösa karteller. På 90-talet låg Hizbollah bakom bombningen av ett judiskt center i Argentina. I Afrika är Hizbollah kända för att finansiera, rekrytera och planera attacker mot västerländska och israeliska mål.

I Europa står Hizbollah bakom organiserad brottslighet som penningtvätt, droghandel, falskmynteri samt finansiering och rekrytering av personer till deras så kallade ”välgörenhetsprogram”. Hizbollah lönnmördar motståndare och bombar oskyldiga civila. Att Hizbollah står bakom terror, brottslighet och utgör ett signifikant säkerhetshot är glasklart.

Det var därför ett steg i rätt riktning när den så kallade militära grenen placerades på EU:s terrorlista 2013.

Det är nu dags att sluta särskilja mellan Hizbollahs olika grenar. Det rör sig om en och samma kriminella terrormilis. För att undvika framtida offer måste hela organisationen omedelbart betecknas som en terrororganisation och uppföras på EU:s terrorlista.

Terrorism är terrorism, undantag kan inte göras.

I Europa står Hizbollah bakom organiserad brottslighet som penningtvätt, droghandel, falskmynteri samt finansiering och rekrytering av personer till deras så kallade ”välgörenhetsprogram”.

Kristersson kallar samtliga partiledare till möte om våldet

Politik. Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets... onsdag 4/10 13:00

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00