Ulf Öfverberg (UÖ) är en vän till Israel, men hans debattartikel lämnar mycket att önska. Han antyder att min Israelkommentar är en del av en ”högernationalistisk kantring”, hävdar att jag försvarar Trumps politik i Mellanöstern och att ”Trumps utrikespolitik är en katastrof för världen och även för Mellanöstern och Israel”.
Min Israelkommentar var ett försök att tydliggöra skillnaderna mellan Barack Obamas och Donald Trumps politik gentemot Israel, och jag funderade lite över vilken väg Joe Biden tar om han blir USA:s nästa president. Detta skrev jag om – varken mer eller mindre.
Jag skrev inte om USA:s utrikespolitik för hela världen, eller ens Mellanöstern, och jag försvarade inte Trumps politik i Mellanöstern. Som många amerikanska presidenter har han svårt att veta på vilken fot han ska stå, men det är han som sagt inte ensam om.
Min artikel fokuserade på Israel och här blir UÖ svaret skyldigt. På vilket sätt blev Israels situation bättre under Obamas presidentskap? Denne kunde inte välja demokratin Israel framför de tveksamma regimer som omger landet. Obama drev på för ett undermåligt avtal med Iran, som dock inte hindrar Iran i sina ambitioner.
Han underminerade Israels ställning i FN genom sitt famösa ställningstagande i resolution 2334, som i praktiken utmålar Israel som en skurkstat. Hans relationer med israeliska ledare, främst Netanyahu, skars ner till ett minimum. Han fortsatte att ösa pengar över UNRWA, denna hopplösa FN-organisation som idogt motverkar en fredlig lösning genom att utlova palestinierna något de aldrig kommer att få (ett ”återvändande” till dagens egentliga Israel 72 år efter kriget 1948–49).
Han ökade dramatiskt stödet till den korrumperade palestinska myndigheten.
Obama alienerade Israel, USA:s bäste vän i Mellanöstern, och gjorde israelernas vardag svårare. Det ironiska är att detta även gjorde palestiniernas framtidsutsikter sämre.
UÖ berör inte detta, och det kanske jag kan förstå. Det är nämligen inte så lätt att göra utan att medge att Trump har gjort en del bra saker. Att äntligen – 25 år efter att USA:s kongress så beslutat – erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att det är där en amerikansk ambassad ska ligga.
Att sätta press på palestinska ledare genom att inte ekonomiskt stödja en korrumperad myndighet som ger miljarder till terrorister i israeliska fängelser och deras familjer. Att tydligt stödja Israel i olika FN-organ och i säkerhetsrådet. Att stoppa pengarna till UNRWA.
Kanske är det detta som är en ”högernationalistisk kantring” enligt UÖ? För mig är det en fråga om vad som är rätt och riktigt, ett stöd till en demokrati och den historiskt bäste vännen USA har i Mellanöstern. Jag tror inte det enbart är bra för Israel utan, som jag skrev i min Israelkommentar, jag tror det är bra för USA och att det är vad amerikanerna vill.
Egentligen handlar UÖ:s artikel om en enda konkret sak, utöver den hårda kritiken mot Trump: en eventuell annektering av Västbanken och hur fel en sådan skulle vara. Och ja, jag refererade till Trumps fredsplan som seriös och detaljerad, men berörde den inte på djupet. En annektering är en mycket stor och svår fråga som diskuterades i Israel långt före Trumps fredsplan.
Det finns en stark majoritet för en annektering både bland israelerna och i Knesset, men i coronapandemin har man verkligen viktigare saker att tänka på.
Låt mig bara konstatera att Israel har lärt sig att i Mellanöstern måste man visa styrka och tydlighet. Det är då man får respekt och kan uppnå något. Att lämna Gaza har lett till mycket lidande i Israel, och i Gaza. Men nu är det gjort och man kan inte backa bandet.
När Israel närmade sig Damaskus under Sexdagarskriget men drog sig tillbaka, hävdade syriska ledare att israelerna var svaga och att man vunnit kriget. Detta trots att man förlorade Golanhöjderna. (På samma sätt hävdade Saddam Hussein att han vann Kuwaitkriget – de allierade styrkorna drog ju sig tillbaka från Irak.)
Israel har alltså en besvärlig situation. Att i sin del av världen vara en stark demokrati, men också hävda beslutsamhet och militär styrka mot de omgivande folken, är en svår balansgång. Men jag tror att UÖ kan vara lugn, oavsett hur det går med Trumps fredsplan eller med de israeliska övervägandena: Israel kommer att förbli en stark demokrati.