Opinion

Skamlig udd mot Israel från hovrätten

Hovätten fär Västra Sverige.
Hovätten fär Västra Sverige.
Publicerad Uppdaterad

Att Israel görs till syndabock för mer eller mindre långsökta anklagelser är något vi har vant oss vid. Men förra veckans domslut från Hovrätten för Västra Sverige tar de snedvridna anklagelseakterna ytterligare ett steg. Innebörden blir att antisemitiska hatbrott kan få mildare straff – så länge brottslingen väljer att lägga skuld på Israel. Domen skickar helt förkastliga signaler och bör ändras i högre instans.

Sverige har ofta en förkärlek för att kritisera andra länder för politiserade domar. Vi reagerar starkt när diktaturer hanterar svenska medborgare i strid med grundläggande rättsprinciper. Journalisterna Persson och Shibbye, läkaren Fikru Maru, ja, till och med terrormisstänkte Guantanamofången Mehdi Ghezali – alla har de haft förkämpar bland svenska opinionsbildare. Hovrätten för västra Sverige har dock i det här fallet fällt ett politiskt domslut som överträffar det mesta. Det verkligt allvarliga är beslutet att inte genomföra den beslutade utvisningen av brottslingen ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”.

Domen påminner om vårens omdiskuterade dom i Solna tingsrätt där en hustrumisshandlare frikändes för att han kom från en ”bra” familj, och hustrun från en ”sämre”. Det upprörande i den domen var att den baserades på skäl som var både ovidkommande och fördomsfulla.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS