Opinion

Protesterna mot vaccinpass och ökad kontroll bör tas på allvar

Helgens demonstrationer mot vaccinpass runt om i Sverige och världen samlade tusentals personer. Bilden är från Göteborg.
Helgens demonstrationer mot vaccinpass runt om i Sverige och världen samlade tusentals personer. Bilden är från Göteborg.
Publicerad Uppdaterad

Aktuella exempel från Kina, Österrike och Australien, där vaccinvägrare kriminaliseras eller isoleras från samhällslivet, förskräcker.

Det var inte vaccinet som sådant utan vaccinpass och kampen för grundläggande fri- och rättigheter som orsakade folkliga protester i Stockholm och Göteborg på lördagen. Trots att sådana åsikter närmast stigmatiserats i samhällsdebatten valde ändå, enligt polisen, 8 000–9 000 personer att sluta upp i Stockholm. 

Demonstrationerna måste ses som ett uttryck för en genuin oro hos åtskilliga människor för de vaccinpass som nu tillämpas i samhällslivet. Dessa utestänger delar av befolkningen från kultur­utbud, och även kyrkor har – ofta mot sin vilja – tvingats tillämpa vaccinkrav för att kunna betjäna fler än 50 personer i taget. 

Sedan tidigare har även  Sveriges kristna råd avvisat vaccinpass i kyrkan, men rätten till gudstjänstbesök har likväl fått stryka på foten i statsmaktens kamp mot covid-19. Denna kamp bedrivs på ett sluttande plan, och i framtida kriser och smittvågor kommer steget inte vara långt till än mer tvingande åtgärder. Där kan friheten gå förlorad i ett nafs och öppna upp scenarion som ingen av oss önskar.

Aktuella exempel från Kina, Österrike och Australien, där vaccinvägrare kriminaliseras eller isoleras från samhällslivet, förskräcker.

Vaccinet har skyddat, och skyddar, många människor mot allvarlig sjukdom och död i covid19. Däremot tycks vaccinerade, enligt de senaste rönen, smitta och smittas i lika hög grad som ovaccinerade.

Ja, den som väljer bort vaccinet tar en medicinsk risk, men att tvinga människor till vaccinering är en farlig väg. Människor gör sina egna val och den som väljer bort vaccin – kanske av oro för biverkningar och att ingen ännu kan sia om de långsiktiga konsekvenserna – måste kunna få göra det.  

Om förbudsvägen vore den rätta skulle vi ju även förbjuda all förtäring av alkohol, vilken orsakar samhället astronomiska kostnader, medicinskt och socialt. Över 2 000 dödsfall och 101 miljarder kronor var alkoholnotan 2019, enligt Folkhälsoinstitutet.

Och hur är det med ätandet? Dålig mat och frosseri orsakar enorma skador i form av sjukdom, död och belastning på sjukvården. Ska vi kanske – för att skydda överviktigas hälsa och avlasta sjukvården – kräva särskilda pass vid besök på konditorier, snabbmatsrestauranger och godisbutiker? 

I fallet vaccin handlar det varken om frosseri eller drickande. Bara om rätten att slippa få ett läkemedel injicerat i kroppen. Även om ett vaccintvång, som det i Österrike, skulle innebära kortsiktiga fördelar i smittbekämpningen så är det absurt och olämpligt. Framför allt är priset för att upprätthålla ett sådant tvång alldeles för högt. I andra vågskålen ligger nämligen de fri- och rättigheter som kännetecknar varje fungerande demokrati.

Det duger inte att avfärda lördagens demonstranter som foliehattar. Även om det fanns en liten klick extremister bland dem som tågade på gatorna i lördags måste man ta de stora skarornas genuina oro på allvar.

Och även om vi själva inte deltog i demonstrationerna så behöver vi, mer än någonsin, vaka över friheten, över att vårt Sverige inte går längre i totalitär riktning i kampen mot framtida pandemier och annan ondska.

För den kristna församlingen finns ytterligare en utmaning: att inte låta den spricka som hela vaccinfrågan orsakat skada Andens enhet. Då har viruset medfört en skada långt värre än vad vi har sett hittills.

Stora värden står på spel och här krävs mognad hos var och en av oss som bär en kristen bekännelse. 

Powered by Labrador CMS