Debatt

KD-ledaren har spårat ur i frågor som berör sexualetik och yttrandefrihet

Debattören är starkt kritisk till Ebba Buschs uppmaning till partiledarna att underteckna ett kontrakt med Sveriges kvinnor för att abortlagstiftningen från 1974 ska stå fast. Foto: Ali Lorestani/TT
Debattören är starkt kritisk till Ebba Buschs uppmaning till partiledarna att underteckna ett kontrakt med Sveriges kvinnor för att abortlagstiftningen från 1974 ska stå fast. Foto: Ali Lorestani/TT
Torbjörn Aronson, ordförande för Kristdemokrater för en levande kyrka (KR) Foto: Privat
Torbjörn Aronson, ordförande för Kristdemokrater för en levande kyrka (KR) Foto: Privat

Rätten till liv liksom yttrandefriheten är värd att försvara och Kristdemokraternas partiledare vill uppenbarligen inte föra den kampen längre. Det skriver Torbjörn Aronson, ordförande för Kristdemokrater för en levande kyrka (KR), apropå Ebba Buschs utspel om abortkontrakt och ”omvändelseterapi”.

Publicerad Uppdaterad

Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kristdemokraternas partiledare verkar ha spårat ur i frågor som rör sexualetik och yttrandefrihet.

Kristdemokraternas partiledare verkar ha spårat ur i frågor som rör sexualetik och yttrandefrihet. Ebba Buschs förslag om ”abortkontrakt” och ”omvändelseterapi” är tydliga tecken på detta. Ebba Busch vill till varje pris säkra rätten för föräldrar att kunna låta abortera sina ofödda barn före 22:a veckan och dessutom begränsa yttrandefriheten för kristna predikanter.  Huruvida hennes ställningstaganden är förankrade i partiets styrelse är oklart men hennes agerande skadar allvarligt möjligheterna för kristna kyrkor att opinionsbilda och förkunna mot abort och homosexualitet. Alla människor har samma rätt till liv, ofödda som födda, och samma rätt till yttrandefrihet.

Yttrandefrihet innebär rätten att häda både olika religioner, homosexualitet och olika politiska ideologier som exempelvis liberalismen och socialismen, med fler. I dag vill hbtq-rörelsen (eller ska man kanske säga hbtqia+-rörelsen) med hjälp av Dagens Nyheter, Aftonbladet och flertalet politiska partier införa en ny form av hädelseförbud som går under beteckningen ”förbud mot omvändelseterapi”.

I praktiken handlar detta om en ny variant av lagen om ”hets mot folkgrupp” och har ungefär samma mål, nämligen att bland annat begränsa yttrandefriheten för kristna predikanter att predika omvändelse från sexuella synder och förmodligen också från att rekommendera celibat.

Jag har aldrig hört talas om att någon kyrka erbjuder någon sorts ”omvändelseterapi” mot homosexualitet. Om det nämnda yttrandet av Ebba Busch handlade om förbud mot någon slags pseudovetenskaplig terapi skulle jag inte ha några invändningar mot ett sådant förbud, men det är uppenbarligen inte det som det handlar om. Dagens Nyheter, Aftonbladet och flera politiska partier vill främst förhindra kristna predikanter att predika Guds Ord. Det är därför de nämnda tidningarnas journalister har trakasserat Hillsong och andra kyrkor.

Ebba Busch har också tagit ställning för att förbjuda resor som kan leda fram till att homosexuella ändrar livsstil. Ska Sverige förbjuda resor till USA, till kyrkor där som predikar mot homosexualitet? Det finns flera starka amerikanska rörelser av personer som har bytt livsstil, från en homosexuell livsstil till ett liv i celibat eller ett liv i ett heterosexuellt äktenskap, vilket Världen idag rapporterade om 2022-07-04.

Rätten till liv liksom yttrandefriheten är värd att försvara och Kristdemokraternas partiledare vill uppenbarligen inte föra den kampen längre.

Powered by Labrador CMS