Debatt

Israel förbättrar vattentillgångarna

Israel gör omfattande investeringar för att förbättra utnyttjandet av befintliga vattentillgångar. Här syns en israelisk anläggning där vatten avsaltas. Foto: Dan Balilty / AP /TT
Isaac Bachman Foto: Samuel Björk / Arkiv

Den 6 januari 2017 publicerades en mycket tendentiös artikel av Jenny Stiernstedt i Svenska Dagbladet ("Palestinsk ilska: Betalar för vårt eget vatten") som handlade om vattenbrist på de palestinska områdena, och som skyllde alla vattenrelaterade problem på Israel, konstaterar Isaac Bachman. Sanningen är att brist uppstår genom palestiniernas oförmåga att leva upp till sina skyldigheter i avtalet genom illegal borrning, läckage och föroreningar.

Publicerad Uppdaterad

Sanningen är att Israel överträffar sina skyldigheter genom att tillhandahålla mer än dubbla den vattenmängd som är överenskommen genom 1995 års interimsavtal med palestinierna (Oslo II). Varje palestinier får nu 150 liter per dag för privat bruk, en vattenmängd som ligger över WHO-gränsen på 50–100 liter per person och dag. Det är genom palestiniernas oförmåga att leva upp till sina skyldigheter i avtalet som brist uppstår genom illegal borrning, läckage och föroreningar.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS