Sjung till honom en ny sång, spela vackert med jubelrop, för Herrens ord är rätt och han är trofast i allt han gör.
Psaltaren 33:3–4

Världen idag

Helgelsen är uttrycket för och beviset på att våra liv har blivit berörda av Jesus.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 15 jul 2021

”Om vi säger att vi har gemenskap med honom och vandrar i mörkret, ljuger vi och handlar inte efter sanningen. Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, då har vi gemenskap med varandra och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd” (1 Joh 1:6).

Helgelsens tid är inte över bara för att vi lever på 2000-talet. Vi helgar oss inte för att bli accepterade av Gud. Det är vi redan, i Kristus. Men vi helgar oss för att bli mer hela människor, så att vår själ, våra vanor och vår livsstil får harmoniera med den förvandling som redan har skett i vårt hjärta. Och för att våra liv mer och mer ska lysa hans ljus för den här världen.

Helgelsen är uttrycket för, och beviset på, att våra liv har blivit berörda av Jesus.

1 Johannes brev ger oss fyra viktiga redskap på vägen till seger över synd:

1) Guds ord. ”Mina barn, detta skriver jag till er för att ni inte ska synda” (1 Joh 2:1).

När Jesus frestas i öknen (Matt 4) gensvarar han inte intellektuellt eller utifrån känslor, utan med orden: ”Det står skrivet”. Det betyder inte att frestelsen viker omedelbart, men den kommer att behöva göra det förr eller senare när du håller fast vid Ordet. ”Då [efter tre rundor av Guds ord] lämnade djävulen honom” (Matt 4:11).

2) Närhet till Jesus. ”Och ni vet att han har uppenbarats för att ta bort synderna. Det finns ingen synd i honom. Den som förblir i honom syndar inte” (1 Joh 3:5–6a).

Vi segrar inte över synd genom att fatta nyårslöften och klamra oss fast vid dem efter bästa förmåga. Vi behöver Jesus! Rätt väg är inte bara att försöka blunda för frestelsen, utan att i stället fästa blicken på Jesus. Släpp in honom och låt honom ta mer plats just på de område där du är svag och sårbar.

3. Rätt analys. ”Allt som är i världen – köttets begär och ögonens begär och högmod över livets goda – det kommer inte från Fadern utan från världen” (1 Joh 2:16).

Johannes tar tid att analysera vad som kommer från Fadern och inte. Varför? Eftersom detta inte alltid är kristallklart för oss.

Ett av de viktigaste stegen i att vinna seger över synd, är just att göra en rätt analys – att konstatera att mitt beteende är just synd och inget jag ska ursäkta. Våra ursäkter skiljer oss nämligen från Guds hjälp. Den kommer först när vi bekänner vår synd som just synd.

”Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet” (1 Joh 1:9). Det är när vi väljer att ta ansvar för våra gärningar, och bekänner, som kraften i Guds förlåtelse börjar verka i oss på djupet.

4) Församlingen. ”Om vi säger att vi har gemenskap med honom och vandrar i mörkret, ljuger vi och handlar inte efter sanningen. Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, då har vi gemenskap med varandra och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd” (1 Joh 1:6–7).

Ordet ”vi” nämns hela fem gånger i dessa två verser. Det påminner om att vår kamp mot synden inte är något vi klarar av själva. Därför finns församlingen, en helig gemenskap av brutna människor som inte kan göra något i sig själva, men som tillsammans med honom och varandra förmår allting!

Se till att du inte kämpar själv. Dela din kamp med någon, någon som inte bara tycker synd om dig och tar ditt parti, utan som ber för dig och hejar på din helgelse­process.

Det är när vi väljer att ta ansvar för våra gärningar och bekänner som kraften i Guds förlåtelse börjar verka i oss på djupet.

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

En hjälp att kunna lyfta blicken och se framåt.

Vardagskrönika Man bär dem som i en osynlig liten påse hängandes om halsen och ångorna sipprar ut rakt i ansiktet.... onsdag 8/12 00:00

Judar attackerade i London och New York

Antisemitism. En judisk chanukka-firande grupp fick sin buss attackerad av aggressiva unga män på Oxford street i... tisdag 7/12 18:00

Det är en kristen plikt att stå upp för och värna livet!

Debatt Den tredje advent står vi upp för livet och firar Livets söndag. Vi vill visa vår tacksamhet och... onsdag 8/12 00:00

S-ledarens smekmånad kan snart ta slut

Ledare Helgens förtroendemätning från Expressen/Sifo om partiledarna visar på att nya S-ledaren Magdalena... onsdag 8/12 00:00

Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension

Svenska kyrkan. Antje Jackelén valdes till ärkebiskop 2013 och påbörjade uppdraget året efter. Nu ska hon ”lägga... tisdag 7/12 13:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...

Kan man lita på evangelierna?

Bibeltro eller bibelkritik (del 4/4). Vi kan lita på evangelierna då de bygger på ögonvittnesskildringar som kan bekräftas av både en av...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier