Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Pride alltmer i otakt med samhällets folkhälsobehov

Ledare · Publicerad 00:20, 4 aug 2022

Årets Pridevecka har illustrerat hur arrangemanget krockar alltmer med det övriga samhällets intressen. På två områden, transfrågan och apkoppsviruset, går Pride helt på tvärs mot vårdens behov och slutsatser.

Pride har förstås rätt att ställa sig utanför samhället, men det borde då rimligen få konsekvenser för hur politiker och myndigheter ställer sig till fenomenet. 

Två viktiga beslut togs i förra veckan i England kring transfrågan. I det ena fallet fick en advokat rätt i arbetsdomstolen efter att ha blivit prickad av sin arbetsgivare när hon kritiserade transrörelsens ideologiska påverkan.

Det andra handlade om att brittiska staten stänger Tavistock-kliniken, som genomfört könsbyten på mängder av brittiska ungdomar. David Bell, tidigare psykiatriker på kliniken, menar att fokus nu måste riktas på varför så många unga med psykiska problem identifierar sig som trans.

Transvågen håller på att vända, och domstolsbeslutet innebär även att rörelsen inte har rätt att undertrycka befogad kritik.

Här i Sverige har Karolinska Institutet och Socialstyrelsen också dragit i bromsen, och SVT:s Aktuellt belyste i veckan hur snett transvården har slagit. Trots detta kräver – inte föreslår – RFSL nu att transvården tvärtom ska öka takten. Det är en helt verklighetsfrämmande inställning när övriga samhället insett farorna och backar bandet.

Apkoppor, i sin tur, är en sjukdom som nästan uteslutande drabbar män som har sex med män. P1:s ”Godmorgon världen” hade inför Prideveckan ett reportage där personer i gruppen utan omsvep medgav att de agerar på en ”köttmarknad”, där de har många fler sexuella kontakter än andra.

Experter har sakligt förklarat att smittspridningen hejdas bäst genom att ha färre sexpartners. Trots detta har arrangörerna helt avvisat varje krav på smittskyddsåtgärder under Prideveckan. 

Detta kan ställas i relation till coronarestriktionerna, som hela samhället har behövt anpassa sig till under två år, och där kraven har varit extra stora för riskgrupper. I det här fallet finns en tydligt avgränsad riskgrupp, som frankt menar att de inte har något smittskyddsansvar.

Det är anmärkningsvärt, för att uttrycka sig försiktigt. 

Priderörelsen visar på dessa två punkter att de blundar för de folkhälsobehov som resten av samhället ser. Men därtill kräver de också att alla andra ställer sig bakom rörelsens krav. I längden är detta en omöjlig hållning i ett öppet samhälle.

Priderörelsen och RFSL har den här veckan visat att de inte är ansvarstagande partners i ett fungerande samhällsbygge, och det offentliga Sverige bör agera utifrån den insikten.

Priderörelsen visar på dessa två punkter att de blundar för de folkhälsobehov som resten av samhället ser.

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10