Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Var finns åtgärderna, uppmärksamheten och avståndstagandet från den uppmaning till brott som RFSL bedriver? frågar sig ledarskribenten. Foto: Ida Eklund/TT

Det är dags att reagera mot RFSL:s våldspropaganda

Ledare · Publicerad 00:10, 2 sep 2021

Många läsare av dagens tidning kommer att bli förfärade och chockerade. De exempel på ”sexinformation” som bedrivs av RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, är för den genomsnittlige samhällsmedborgaren ofattbara och samhällsfarliga.

RFSL är en av landets mest inflytelserika organisationer. Med hjälp av stora statliga bidrag, och ett respektfullt bemötande från riksdag och regering, ges organisationen möjlighet att påverka samhället i en lång rad frågor, till exempel som remissinstans i statliga utredningar.

En fråga som på senare år engagerat förbundet är våld i nära relationer, där RFSL fått ytterligare betydande stödbelopp. I ett remissvar betonar förbundet hur utsatta för våld och kränkningar dess medlemmar är.

Samtidigt tillhandhåller förbundet, vilket Världen idag visar med all önskvärd tydlighet, detaljerade anvisningar om hur våld ska bedrivas i sexuella relationer, hur det ska kunna utföras under lång tid utan att offret kollapsar, hur strypning ska kunna genomföras utan att offret avlider eller tar skada. Det handlar om utstuderat, utdraget våld som inte kan beskrivas på annat sätt än som svår tortyr.

Dessa rekommendationer utgår alltså från en av samhället omhuldad och respekterad organisation. Den fråga samhällets juridiska och politiska företrädare nu måste ställa sig är om staten kan fortsätta att finansiera en direkt livsfarlig och nedbrytande verksamhet, eller om organisationen inte snarare borde åtalas för uppvigling och uppmaning till brott.

Att uppmana till våld som kan få dödliga konsekvenser är ett grovt brott.

Under senare år har synen på sexualbrott skärpts väsentligt. Sedan ett par år finns en samtyckeslag, där ett uttalat medgivande krävs för att en sexuell aktivitet inte ska kunna leda till åtal. I juni i år presenterade tre regeringsföreträdare, Märta Stenevi, Morgon Johansson och Mikael Damberg, ett 40-punktsprogram för att bekämpa ”mäns våld mot kvinnor”, som av justitieministern beskrevs som ytterst omfattande. 

Men var finns åtgärderna, uppmärksamheten och avståndstagandet från den uppmaning till brott som RFSL bedriver och som också innehåller råd angående narkotikaanvändning? Här inser förbundet att man befinner sig på farlig mark och garderar sig genom ett påpekande att narkotikabruk inte är lagligt.

När det gäller råd angående grovt våld tycks förbundet anse att det är tillåtet.

Dags alltså för samhället att bestämt sätta ner foten och vidta åtgärder mot RFSL:s våldsrekommendationer.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft!

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

S-topp och M-politiker pausar politiken efter möte med Hamaskoppling

Politik. Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) som kritiserats för sin medverkan vid en palestinsk konferens i... onsdag 31/5 22:00

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00