Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Guatemalas president Jimmy Morales skakar hand med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu efter att Guatemala – som andra nation efter USA – flyttat sin ambassad till Jerusalem. Men vilket europeiskt land ska bli det första att göra detsamma? undrar Tomas Sandell. Foto: Debbie Hill/AP/TT

Vilket EU-land ska bli först med att flytta sin ambassad?

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 19 sep 2019

Hemkommen efter ännu en intressant resa till Jerusalem känner jag mig inspirerad att kommentera ambassadflyttningarna i Israel.

I skrivande stund har två länder öppnat ambassader i Jerusalem: USA och Guatemala. Flera andra länder har aviserat att det bara är en tidsfråga innan också de gör detsamma. Bland dessa finns Brasilien, Honduras och Rumänien, samt några mindre länder såsom Moldavien och Stillahavsön Nauru.

Entusiasmen var stor bland Israels vänner när den amerikanske presidenten Donald Trump den 6 december 2017 gjorde det som flera presidenter före honom hade lovat men aldrig infriat, nämligen att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och besluta att flytta den amerikanska ambassaden tillbaka från Tel Aviv till Jerusalem.

Bland Israels fiender utlöste beslutet en våg av kritik och hot om vedergällning ifall presidenten gjorde slag i saken, och internationella experter fruktade blodbad och storkrig. Men när det var dags att öppna portarna den 14 maj 2018 var det i huvudsak den internationella presskåren som hade sökt sig ut på gatorna, detta för att rapportera om kravaller. Deras antal översteg dock klart de fåtaliga palestinska araber som hade brytt sig om att gå ut för att protestera.

Hot om repressalier och storkrig är ingen nytt bland Israels fiender. Men hot och verklighet är inte samma sak. I dag står USA:s ambassad stadigt kvar i Jerusalem, och följdes kort därefter av Guatemala. Men emedan USA förblir en stormakt, som på eget bevåg kan göra nästintill vad som helst runt om i världen, är alternativen för den fattiga centralamerikanska republiken Guatemala betydligt mer begränsade.

Därför var det inte många som trodde att det spektakulära utspelet från landets president, Jimmy Morales, bara några dagar innan julen 2017 om att öppna en ambassad i Jerusalem, faktiskt skulle förverkligas. Guatemalas ekonomi var för liten och för utsatt för att klara av bojkotthoten från Israels fiender, resonerade man.

Dessutom har landet en betydande palestinsk minoritet med ett oproportionerligt stort ekonomiskt inflytande i landet. 

Drygt 16 månader senare konstaterar landets ambassadör Mario Bucaro att beslutet var rätt och riktigt. Medan olyckskorparna fruktade ekonomisk katastrof för Guatemala på grund av arabvärldens bojkotthot, har verkligheten överträffat de vildaste förhoppningarna. Exporten till Israel har ökat kraftigt sedan ambassadsflytten, men även värdet på exporten till de länder som hotade med bojkott har gått upp.

Detta förklaras av att råvarupriset på kardemumma under samma period har stigit med 30 procent. Om man tar i beaktande att Guatemala står för hela 60 procent av kardemummaproduktionen, ger det sin egen förklaring. Men i det starkt väckelsekristna Guatemala har man även en annan förklaring, återfunnen i 1 Mosebok 12:3: ”Jag ska välsigna dem som välsignar dig.”

Så ser läget ut, drygt 16 månader efter den amerikanska ambassadsöppningen i Jerusalem, på dagen 70 år efter staten Israels självständighetsförklaring.

Ur ett europeiskt perspektiv infinner sig frågan: Vilket av de europeiska länderna ska gå till historien som det land som först öppnade en ambassad i Jerusalem? Folkrättsligt finns det inga hinder för en ambassadflytt till västra Jerusalem, men den politiska pressen från EU är dock hård.

Det var Tjeckien som kom den unga judiska staten till undsättning när Israel kämpade för sin överlevnad 1948, genom att skicka avancerade artilleripjäser till den israeliska armén.

Det var däremot Rumänien som var först bland alla europeiska länder att redan den 17 maj 1948 erkänna staten Israel, och som även under kalla kriget bevarade sina diplomatiska relationer med landet.

Men under perioden 1948 till 1980 var det bara en europeisk nation som hade en egen ambassad i Jerusalem: Nederländerna.

Ännu finns det tid att skriva historia. Vem hinner först?

Vilket av de europeiska länderna ska gå till historien som det land som först öppnade en ambassad i Jerusalem? Folkrättsligt finns det inga hinder för en ambassadsflytt till västra Jerusalem, men den politiska pressen från EU är dock hård.

Putin: Ryssland har godkänt coronavaccin

Pandemi. Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två... tisdag 11/8 14:37