Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

De flesta israeler är överens om att Benjamin Netanyahu har navigerat oerhört skickligt i frågorna om landets säkerhet, liksom övrig utrikespolitik, handel och landets ekonomi, under en längre tid. Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Snart nyval i Israel – men vem ska leda landet?

Israelkommentar · Publicerad 08:23, 10 jan 2019

Sverige har nu suttit med en unik politisk låsning i fyra månader. Möjligen är en ny regering på plats snart, men det kan också bli extraval i april. Snart vet vi.

Bibi Netanyahu lät på julafton meddela att han utlyser nyval i Israel, och datum för detta blir den 9 april. Beslutet medförde omedelbart febril aktivitet. Det är närmast ”hela havet stormar” i israelisk politik och lär så förbli fram tills valet. Förklaringen är dels det israeliska valsystemet, dels villigheten för politiker och aktivister att starta nya partier samt för israeler att rösta på dessa nya partier.

Det har länge spekulerats om nyval, frågan var bara när detta skulle ske. Netanyahu hade en majoritet i Knesset, och har fortfarande det, men majoriteten är nu knappast möjlig efter att försvarsminister Avigdor Lieberman och hans parti Yisrael Beiteinu lämnade regeringen. Den utlösande faktorn var hanteringen av situationen mot gränsen till Gaza, där Lieberman ville se hårdare tag.

Netanyahus regering har nu ett underlag på 61 mandat av Knessets 120.

Om vi tycker att svensk politik blivit komplex och svårbegriplig är det ingenting mot israelisk politik. På dryga två veckor sedan Netanyahu utlyste nyval har två allianser (listor) i Knesset upplösts, ett partis ledare har lämnat för att starta ett nytt parti och flera nya partier – med goda chanser att komma in i Knesset – har grundats. Jag ska inte trötta er med detaljerna, risken finns att nyheterna är gamla redan nästa vecka.

Det finns något väldigt intressant med israelisk politisk aktivitet. Jag beundrar att många är så orädda, både att tydligt säga vad de tycker och att själva aktivt göra något för att genomföra de förändringar de önskar. Ett nytt parti poppar upp inför ett val, kommer in i Knesset och kanske även i regeringen, och sedan kan vad som helst hända: Det växer, det minskar eller försvinner helt och hållet inför nästa val.

Det säger något om hur israelerna ser på sitt samhälle, att de inte är rädda att överge politiker och partier de tappat tron på, och inte heller är rädda för att satsa på nya idéer, partier och politiker – och att själva bli aktiva.

Det finns stora sociala problem i Israel. Många lever med väldigt små marginaler. Löner är låga, skatter höga, bostäder dyra liksom andra levnadsomkostnader. Man kommer därför alltid att ha partier som inriktar sig just på att lösa dessa problem, utöver de ”vanliga” partierna på höger/vänster-skalan och givetvis religiösa partier.

Gränsen för att komma in i Knesset är 3,25 procent och vi kan mycket väl finna 15 partier i Knesset efter nyvalet.

De politiska frågor som intresserar de israeliska väljarna är till stor del desamma som i Sverige. Den stora skillnaden är givetvis säkerhetssituationen, det vill säga allt som berör Hamas och Gaza, Hizbollah och Libanon, Iran och Syrien, och förstås palestinierna. Dessa frågor kommer alltid att komma först och de flesta israeler är överens om att Netanyahu navigerat oerhört skickligt i de frågorna. Det är väldigt lätt att begå ett litet misstag som får enorma konsekvenser i relation till Libanon och Syrien, för att ta några exempel.

Netanyahus regering har också hanterat övrig utrikespolitik, handel och landets ekonomi på ett skickligt sätt under en längre tid.

Mycket kan och kommer att hända fram tills valet den 9 april, och Netanyahu har sina bekymmer, men samtidigt är alternativen till premiärministrar få. Israeler må vara villiga att rösta på många olika partier, men det är få man kan tänka sig leda landet. Man vill se någon med gedigen politisk och militär erfarenhet, någon man kan lita på i händelse av krig eller någon annan allvarlig kris.

Det blir några spännande månader fram tills valet.

Det säger något om hur israelerna ser på sitt samhälle, att de inte är rädda att överge politiker och partier de tappat tron på, och inte heller är rädda för att satsa på nya idéer, partier och politiker – och att själva bli aktiva.

Har politikerna lärt sig läxan från förra valkampanjen?

Israelkommentar Man skulle kunna tro att med två val så tätt inpå varandra som april och september, borde resultaten bli ganska lika. Men det är verkligen inte...

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...