Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

I en nyligen gjord undersökning framkom att om det skulle vara val i Samarien och Judeen i dag om vilka som ska styra den palestinska myndigheten, så skulle Hamas vinna överväldigande stort – och de är inte intresserade i en tvåstatslösning, påpekar Christina Toledano Åsbrink. (På bilden ses Hamas ledare, Ismail Haniya.) Foto: Adel Hana/AP/TT

Sluta tjata om en tvåstatslösning

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 30 sep 2021

Hamas stadgar talar om jihad, inte fred; talar om att förinta den judiska staten, inte leva tillsammans; uppmanar alla araber och muslimer att fortsätta jihad mot Israel, och så vidare. Där finns ingenting om en tvåstatslösning, inte ens som en liten fläck i horisonten.

Hamas är den terrororganisation som i dag styr Gaza. Det är inte en partner i några som helst förhandlingar – det är en bunt terrorister. Utöver att detta är min personliga åsikt, förklarar deras egna stadgar saken, om man nu skulle vara tveksam.

Nyligen gjordes en statistisk undersökning av den palestinska organisationen Palestinian Center for Policy and Survey Research, och de kom fram till att om det i dag skulle vara val i Samarien och Judeen, vilka styrs av den palestinska myndigheten (PA) och dess president, Mahmoud Abbas, så skulle Hamas vinna stort. Jättestort!

Hela 80 procent av palestinierna där vill se Abbas omedelbara avgång, vilket kanske förklarar varför valet i våras (det första på 16 år) ställdes in.

Och för att förtydliga: i stället för Abbas är det Hamas som gäller – för vilka alltså en tvåstatslösning är utesluten. Den där fläcken jag förut nämnde skulle möjligen vara den siste juden ut ur Mellanöstern.

När det talas om palestinier presenteras de ofta som en gemensam och sammanhängande enhet. En grupp där alla vill samma sak. Inget kunde vara mer fel. Palestinierna i Samarien och Judeen är inte sams med befolkningen i Gaza; i samtliga tre områden råder klankultur, med strider klanerna emellan. Under varje krig, eller militära aktioner med Israel, mördas palestinier av palestinier – och sedan skyller man på Israel i den allmänna förvirringen.

Konflikten är ett jättebra sätt att rensa ut i de egna leden och bland sina rivaler. Utan konflikten förlorar ledarna sitt existensberättigande, och möjligheterna till fred har därför inte en chans.

Ponera att dessa nu skulle få en egen stat. Vidare förklaring är överflödig.

Nyligen arresterades ett tjugotal terrorister i Judeen och Samarien genom ett samarbete mellan israeliska armén, underrättelsetjänsten och polisens anti-terrorenhet. Under aktionerna, som skedde i flera olika städer, dödades fem terrorister i eldstrider, och två israeliska soldater skadades svårt.

Terroristerna tillhörde Hamas och Palestinska islamiska jihad (PIJ). De hade planerat stora terrordåd i centrala Israel och i Jerusalem, allt för att hålla konflikten levande. Det handlar alltså inte om fred, det handlar om terror.

Mördarregimen Iran närmar sig sin våta dröm av en färdig atombomb, med Israel som första mål. I Teheran har man en klocka som visar nedräkningen till Israels förintelse, och man kal­lar Israel för ”en-bombs-landet” – det räcker alltså med en atombomb för att förstöra landet.

Naturligtvis stödjer även Iran de terrorgrupper som finns i Israels omedelbara närhet, Hamas och PIJ inkluderat. Det går liksom inte att tveka över hur det ligger till, inte ens om man försöker.

Hotet mot Israel är omedelbart, och även om Hamas ännu inte regerar i Judeen och Samarien är de väletablerade i området – med backning av Iran. Därför är det inte bara vansinnigt att tala om en tvåstatslösning – det är direkt oansvarigt, historielöst och verklighetsfrånvänt. Innan en tvåstatslösning ens kan komma på tal krävs det kraftiga förändringar.

Så, FN, Sverige, världen: Sluta tjata om en tvåstatslösning i tron om att det skulle bringa fred på jorden. Börja däremot ställa krav. Krav på FN, krav på Iran, krav på palestinierna, krav på att låta det judiska demokratiska Israel få leva i fred.

Vägra tystnad. Våga välja sida.

Därför är det inte bara vansinnigt att tala om en tvåstatslösning – det är direkt oansvarigt, historielöst och verklighetsfrånvänt. Innan en tvåstatslösning ens kan komma på tal krävs det kraftiga förändringar.

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier