Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Säkerhetsbarriären byggdes för att hindra palestinska terrorister från att ta sig in i Israel – inte för att hindra någon från att resa till de palestinska områdena. Om Josef och Maria hade levt i dag hade därmed barriären inte varit något hinder för dem att ta sig till Betlehem, vilket dock Sjöstedts tweetbild vill påskina, menar skribenten. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Sjöstedt fiskar i nattsvarta vatten med sin julhälsning

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 3 jan 2019

Da'n före doppareda'n tweetade Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, en bild föreställande Maria och Josef på vandring till Betlehem. En flera meter hög betongmur med vakttorn blockerar dock den heliga familjens väg. ”Önskar er alla en god jul!” var Sjöstedts enda kommentar till bilden. Hans tweet har hittills gillats mer än 1 100 gånger.

Jonas Sjöstedt är förstås långt ifrån ensam om att ha spridit bilden, som är minst 13 år gammal och som ofta tillskrivs den anonyme brittiske konstnären som är känd som Banksy. Varje år kring jul brukar denna och liknande bilder dyka upp i sociala medier, där de gillas och delas ivrigt. Bevisligen är det många som, i likhet med Jonas Sjöstedt, tilltalas av budskapet.

Detta budskap är emellertid allt annat än godsint, vilket blir uppenbart när man analyserar bildens resonemang. Låt oss börja från början: Om händelserna i evangelietexten hade utspelat sig i dag hade Maria och Josef mötts av den säkerhetsbarriär som Israel har låtit uppföra runt en stor del av Betlehem för att skydda sin befolkning mot palestinska terrorister.

Redan här börjar dock logiken att halta, eftersom murens syfte är att förhindra människor från att lämna Betlehem, inte att förhindra någon från att ta sig till Betlehem. Om Maria och Josef skulle resa från Nasaret i Galiléen till Betlehem i Judéen i dag skulle alltså säkerhetsbarriären inte innebära något hinder för dem över huvud taget. Tusentals turister besöker trots allt staden varje dag.

Så långt förväntar sig naturligtvis inte Banksy, eller Jonas Sjöstedt, att vi ska tänka. De vill i stället att vi ska reagera intuitivt och känslomässigt när vi ser muren: den heliga familjen i dess skugga, fångad, instängd precis som... palestinierna. Maria och Josef har alltså avjudaiserats och förvandlats till palestinier. I förlängningen blir därmed även Jesus en palestinier.

Och vilka är det då som håller dem instängda och förtrycker dem? Israelerna, naturligtvis. Eller ska vi säga... judarna?

Nu kanske det låter långsökt och rent löjeväckande att påstå att Jesus var en palestinier, men faktum är att palestinska företrädare ofta hävdar detta, i synnerhet i jultider. Och inte nog med att Jesus var en palestinier – han var dessutom ”den förste palestinske flyktingen” och ”den förste palestinske martyren”, enligt bland andra Saeb Erekat och Tawfik Tirawi, som båda sitter i det styrande Fatah-partiets centralkommitté.

Och lika självklart som de hävdar detta, hävdar de dessutom att det var judarna som korsfäste honom. Klassisk kristen antisemitism, med andra ord, tillämpad i en ny politisk kontext (och finansierad med svenska biståndsmiljarder).

Det är alltså i dessa nattsvarta vatten som vänsterpartiledaren fiskar med sin julhälsning. Det är naturligtvis fullt möjligt att han, i likhet med den absoluta merparten av dem som delar och gillar den här bilden, inte fullt ut förstår eller vill kännas vid dess implikationer. I stället kanske han vill få det till att bilden uttrycker ”kritik mot Israels ockupation av Palestina” eller ”solidaritet med världens flyktingar” eller något liknande kumbaya-budskap.

Det kanske mest förrädiska med den här typen av bilder är nämligen att budskapet som de sprider är outtalat och därför utan omsvep kan förnekas om personen som sprider bilden ställs mot väggen.

När man inte ens kan säga god jul utan att samtidigt rikta en känga mot Israel, får man emellertid finna sig i att man uppfattas som en smula extrem och inte helt trovärdig i debatten.

När man inte ens kan säga god jul utan att samtidigt rikta en känga mot Israel, får man emellertid finna sig i att man uppfattas som en smula extrem och inte helt trovärdig i debatten.

Har politikerna lärt sig läxan från förra valkampanjen?

Israelkommentar Man skulle kunna tro att med två val så tätt inpå varandra som april och september, borde resultaten bli ganska lika. Men det är verkligen inte...

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...