Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

President Erdogans farliga maktspel

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 18 dec 2019

Efter att Turkiets nuvarande president, Recep Tayyip Erdogan, tillträdde makten i Turkiet, har relationerna med Israel, och andra stater i området, gått i stort sett i en riktning: neråt. En titt på Erdogans och Turkiets historia de senaste tjugo åren utgör stor grund för oro. Den nuvarande presidenten var borgmästare i Istanbul innan han 2003 blev premiärminister, en position han höll fram till 2014, när han valdes till president.

Sedan 2003 har han sakta men säkert knutit makten mer och mer till sig som person. Han använde statskuppsförsöket 2016 till att slå ner hårt på politiska meningsmotståndare och ta ytterligare kontroll över media och det juridiska systemet. I Turkiet finns det i dag tiotusentals politiska fångar, och landet har flera fängslade journalister än något annat land.

Freedom House’s rapport från 2019 definierar Turkiet som ”ej fritt” och säger att regeringen visar ”ökat förakt för politiska rättigheter”. I Syrien är dessutom turkiska styrkor eller deras allierade ansvariga för massakrer på kurderna, och landet ockuperar sedan 1974 olagligt Cyperns norra del.

Erdogan är en starkt religiös muslim, och under hans styre har Turkiet blivit en fristad för den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet, som bland annat Hamas är en del av. Hans oförbehållsamma stöd till Hamas har naturligtvis komplicerat förhållandet till Israel, men också till Egypten, där president al-Sisi utkämpar en hård kamp mot Brödraskapet.

I slutet av november ingick Turkiet och Libyen ett avtal där de definierade de två ländernas territoriella gränser i Medelhavet. Detta gjorde de utan att ta hänsyn till Cyperns och Greklands rättigheter.

Cypern, Grekland och Israel ingick i mars i år ett avtal om att anlägga en gasledning från deras fält i östra Medelhavet till den europeiska marknaden via Italien. Det är detta projekt Turkiet försöker omkullkasta med sitt avtal med Libyen. Den grekiska premiärministern Mitsotakis sade emellertid om det turkisk-libyska avtalet: ”Ingen kommer att erkänna detta meningslösa dokument”.

Erdogans Turkiet är en extremt destabiliserande faktor i området. Erdogan har visat sig villig att bryta de flesta accepterade normer, politiska konventioner och grundläggande rättigheter för att främja turkiska – delvis också islamistiska – intressen.

För Israel är den turkiska presidentens skamliga beteende ytterligare en utmaning i tillägg till alla andra – om än hanterbar för tillfället. Men det internationella samfundet är tvunget att sända ett tydligt budskap att man inte tolererar Erdogans metoder, på vare sig den nationella eller den internationella arenan.

Detta är speciellt viktigt i en region så full av spänningar.

Historien har visat att om en maktgalen auktoritär ledare stryks medhårs, kan det få katastrofala konsekvenser.

Dödshjälp för ingen – eller för alla?

Debatt Bara genom att stifta en dödshjälpslag utsätter samhället alla människor som kan omfattas av... tisdag 27/10 00:00

Ge mer frihet till familjerna!

Ledare Ett nytt stort slag om familjepolitiken och om föräldrars och barns rättigheter är på gång. Risken... tisdag 27/10 00:00

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara... tisdag 27/10 00:00

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Fasta. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara...