Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Det palestinska självstyrets (PA) ledande fredsförhandlare, Saeb Erekat, här under en presskonferens i Ramallah 2018, gick i förra veckan till hårt angrepp mot EU:s politik gällande Israel i en artikel i israeliska tidningen Haaretz. Foto: Nasser Shiyoukhi och Jean-Francois Badias/AP/TT

PA:s extrema hållning omöjliggör fred

Israelkommentar · Publicerad 14:00, 10 jul 2019

Samma dag som Erekats artikel publicerades i Haaretz, gick den israeliska organisationen Regavim ut med en rapport om det olagliga byggandet som Det palestinska självstyret (PA) utför i område C i Judéen och Samarien (Västbanken). Osloavtalet delade in Judéen och Samarien i område A, B och C där A står under PA-kontroll, och C står under israelisk kontroll. I B-områdena har man delat ansvar.

Trots att Israel har ansvar för byggnadstillstånd i C-området, har de palestinska araberna i åratal byggt olagligt. De senaste tio åren har fenomenet nästan fördubblat antalet olagliga byggnader som nu uppgår till 58 000. Dessa byggnationer upptar stora arealer som är betydigt större än vad de judiska samhällena (de så kallade bosättningarna) sammanlagt uppgår till. Förutom detta har palestinska araber börjat bruka stora områden statsägd mark i C-områdena. Målet med det är att skapa så kallad ”fakta på marken” för att tvinga fram en palestinsk stat.

Det olagliga byggandet togs naturligtvis inte upp i Erekats artikel, inte heller det faktum att ett stort antal av de olagliga byggnaderna finansierats av EU. Med andra ord, EU bryter lagen för att säkerställa upprättandet av en palestinsk stat. Men Erekat är inte glad, för att uttrycka det milt.

Precis detta är PA i ett nötskal: Man väljer konstant det extrema. Trots Europas tidvis extremt anti-israeliska hållning, finns det en gräns för hur långt man kan gå. Politikerna måste trots allt kunna försvara sina handlingar inför väljarna. Och FN:s råd för mänskliga rättigheter har gått långt över gränsen. När länder som ligger runt plats 150, eller till och med hamnar utanför listan över människorättsindex, fördömer Mellanösterns enda fungerande demokrati medan de själva går fria, förstår tänkande människor att något är fel.

Erekats uttalande om Pilgrimsgatan som ”kolonisering par excellence” är på samma sätt så extrem att han skjuter sig själv i foten. Hur kan judarna kolonisera ett land som deras förfäder bevisligen byggde – och det långt innan araberna ockuperade landet?

Orsaken till PA:s extremism går tillbaka till rörelsens början: ”Den palestinska saken” var aldrig en kamp för något, men en kamp mot något. Den började inte som en kamp för frihet för de palestinska araberna, utan som en kamp mot upprättandet av en judisk stat.

Beviset: man gjorde ingenting för att upprätta en palestinsk stat när man hade möjligheten under det jordanska styret av Västbanken. Att man i dag kräver en palestinsk stat och samtidigt rätten till återvändande, visar att detta mål står fast. Skulle detta ske, skulle Israel bli en arabisk stat i demografiskt avseende. Återigen ett bevis på att extremismen råder.

Med det sagt, så har även de palestinska araberna legitima krav; individuella rättigheter och först och främst rätten till ett värdigt liv. Men när deras ledare hela tiden väljer extremism i stället för att kräva vad som är legitimt, klarar inte ens ett Israelkritiskt EU av att slå följe med dem.

Vem kan bäst föra de palestinska arabernas talan?

Israelkrönika Hur kommer det sig att Israel har lyckats utveckla en av världens mest framgångsrika stater i... onsdag 8/7 00:00

Beklagligt att partitaktik tog över migrationsfrågan

Ledare Frågan om migration har hela denna vår simmat under ytan i svensk inrikespolitik, utkonkurrerad av... tisdag 7/7 15:40

Den helige Andes århundrade

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 1) Andens utgjutande under 1900-talet innebar inte bara en förnyelsevåg, utan under tiden har den... tisdag 7/7 14:37

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda

Den helige Andes århundrade

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 1) Andens utgjutande under 1900-talet innebar inte bara en förnyelsevåg, utan under tiden har den...