Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Negevbeduiner identifierar sig allt oftare med palestinierna och de tilltagande konflikterna i Negevöknen ses nu som ett säkerhetshot för Israel. Foto: Elizabeth Dalziel/AP/TT

Konflikt i Negevöknen en källa till växande oro i Israel

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 8 jul 2021

Häromveckan var jag med på en informationsresa i Negevöknen (60 procent av Israels yta), delvis organiserad av den israeliska organisationen Regavim, med fokus på beduinerna i Negev. Vi besökte judiska bosättningar likväl som beduinernas bosättningar, tillsammans med representanter för respektive befolkningsgrupp.

Å ena sidan har vi de judiska bosättningarna som ser ut som gröna oaser i den heta öknen, och fungerar nästan som vilka samhällen som helst med ordnad infrastruktur. Den absolut största skillnaden är att både frivillig och anställd bevakningspersonal ständigt är på patrull – mot sina grannar, beduinerna. Varför?

Därför att stölder av privat egendom, likväl som inbrott, har blivit vardagsmat. Därför att om man vägrar betala skyddspengar (utpressning) kommer man få sina odlingar förstörda eller uppeldade. Därför att ALL byggverksamhet har skyddspengar inbakade i priset, annars går det helt enkelt inte att bygga någonting (vägar, hus, infrastruktur, med mera). Dessutom måste man se till så att det inte plötsligt byggs ett ”tillfälligt” beduintält på sina marker, för detta kommer snabbt att bli relativt ”permanent” och då mycket svårt att få bort, med marktvister som följd.

Å andra sidan har vi beduinernas bosättningar, vilka i sin tur kan delas upp i två; de som byggts åt dem av den israeliska staten och deras egna illegala bosättningar. I den första typen finns grunden för en fungerande infrastruktur, som dock mestadels ignorerats av sin egen befolkning. I den andra typen finns ingen infrastruktur alls, det är mest plåtskjul och väldigt mycket skräp.

Vilda Östern? Låt mig förklara!

När Israel utropade självständighet i maj 1948 befann sig cirka 10 000 beduiner i Negevregionen. Dessa är idag runt 240 000 personer, vilket i sig är något av ett världsrekord i nativitet. Befolkningen har alltså dubblats 24 gånger om, och detta tack vare israelisk sjukvård, väldigt många barn per hustru, samt utbredd polygami (vilket är förbjudet enligt israelisk lag).

Fram till 1930-talet såg araberna i Mandatet Palestina på beduinerna som fiender, men på senare tid har beduinerna själva mer och mer börjat identifiera sig som palestinier, vilket i sin tur lett till utbredning av muslimsk fundamentalism – något som blev tydligt under det senaste kriget mot Gaza, då beduinerna tillfälligt tog över kontrollen på vägarna i Negev, förstörde infrastruktur, och hotade alla runtomkring.

Mellan 1970 och 1990 byggde Israel sju städer åt beduinerna i Negev, med otroligt fina finansiella förmåner endast för beduinerna. År 2003 erkände staten elva illegala bosättningar retroaktivt som legala. Meningen var att få slut på all illegal byggnation i Negev. Resultatet blev dock det motsatta! Beduinerna insåg att illegala bosättningar retroaktivt kan bli legala bara man pressar staten tillräckligt hårt, och internationella organisationer och NGO:s hoppade på tåget med slagord som ”urbefolkning” och ”mänskliga rättigheter”. Den illegala byggnationen exploderade, och idag handlar det om cirka 2 000 klungor/små ”byar” med över 80 000 konstruktioner, utbredda över hela Negev.

Beduinerna är dessutom uppdelade i klaner, med sina egna lagar. Inget av det ovan nämnda hade kunnat hända utan klanens medgivande. Negevbeduinerna har därför börjat ses som ett snabbt växande (bokstavligen) internt hot mot den nationella säkerheten.

Israels goda intentioner har slagit helt fel, och resan till Negev bekräftade tyvärr bara det jag redan visste – att det kommer att krävas krafttag för att radera ”Vilda” från ”Östern”.

På senare tid har beduinerna själva mer och mer börjat identifiera sig som palestinier, vilket i sin tur lett till utbredning av muslimsk fundamentalism

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier