Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteusevangeliet 6:33

Världen idag

Sionism handlar om en längtan att få leva i fred, i sitt eget land, som judar, skriver Christina Toledano Åsbrink. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Judehatet ledde till sionism

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 7 nov 2019

Under denna vecka för 75 år sedan, den 7 november 1944, avrättades 23-åriga Hannah Szenes av nazisterna i Budapest. Hannah var född i Ungern, där antisemitismen hade fått henne att bli medveten om sin judiska identitet och till sist bli sionist.

Hon flyttade till en kibbutz i Eretz Israel. Hon anslöt sig till den judiska underjordiska armén, då kallad Haganah, och skickades som soldat till naziockuperade Ungern för att hjälpa de ungerska judarna. Där tillfångatogs, torterades och avrättades hon. Hannah Szenes var en stolt sionist som vägrade ögonbindel då hon arkebuserades. Hon ville se in i sina nazistiska mördares ögon då de sköt.

Under denna vecka men för 44 år sedan, den 10 november 1975, röstade FN igenom resolution 3379, vilken likställde sionism med rasism. Resolutionen röstades igenom med 75 av de sammanlagda 139 rösterna (Sverige röstade emot).

Det sovjetiska östblocket, tillsammans med de arabiska och muslimska länderna var de drivande i resolutionens framröstande. Denna absurda resolution återkallas inte förrän 1991, och då endast efter att Israel ställde det som ett krav för att delta i Fredskonferensen i Madrid.

Sionism, vad är det då för något?

Till att börja med är namnet Sion en av kullarna i Jerusalem och kom i Bibeln att användas synonymt för både Jerusalem, judarnas tempel, och för landet Israel. Längtan efter Sion och återkomsten dit har präglat judendomen i årtusenden.

Under 1800-talet blir Sion en ism, sionism, tillsammans med en hel del andra ismer som föds under denna period, till exempel socialism och kommunism. Sionismen var dessutom ett barn av sin tid, då imperier föll samman och nationalstater bildades, vilket i sin tur gav upphov till nationalism. Och, precis som hos de andra ismerna, uppstod olika typer av sionism så som religiös, kulturell och politisk sionism.

När man i dag talar om sionism och sionister är det ofta den senare typen man refererar till, alltså politisk sionism. Sionism har i dag blivit ett frekvent skällsord som slängs hit och dit av individer, organisationer och stater – kända som okända, utbildade som outbildade, pålitliga som opålitliga. Gemensamt för dem alla är dock att de sällan egentligen vet vad de talar om.

Själva termen, sionism, myntades år 1890 av Nathan Birnbaum, och han menade att sionism är den nationella rörelsen för judarnas återkomst till sitt forna hemland, Israel, samt deras självständighet och suveränitet i samma land.

Det handlar alltså inte om kolonialism eller imperialism, utan om ett återvändande. Det handlar inte om diskriminering av minoriteter, utan om inkludering av dessa. Det handlar heller inte om rasism, utan en önskan om att få styra sig själva och därmed garantera säkerhet i en annars så osäker värld, ur ett judiskt perspektiv.

Vad var det då som ledde fram till denna typ av ism, sionism? Jo, det var en annan ism – antisemitism!

Antisemitismen är flera tusen år gammal, men det var framför allt två händelser som kom att spela stor roll för sionismen. Den ena händelsen var när Theodor Herzl som journalist år 1894 skickades till Paris för att bevaka Dreyfusaffären.

Alfred Dreyfus var kapten i den franska armén och blev på falska grunder anklagad för landsförräderi, för att han var jude. Han dömdes till livstids fängelse på Djävulsön utanför franska Guiana.

Under hela Dreyfusaffären blottlades den antisemitism som fransmännen lyckats dölja i ett århundrade, vilket kom som en riktig chock för Herzl. Han kom att samla den första sionistiska kongressen i Basel år 1897, där man talade om att återvända till Eretz Israel, alltså det forna judiska hemlandet Israel. Orsaken var att man hade kommit till insikt om att var än judar befann sig skulle de förr eller senare bli utsatta. Herzl är i dag ansedd att vara sionismens fader.

Den andra händelsen var den brutala ryska antisemitismen, och pogromerna som dess följeslagare, i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Av Rysslands 4 miljoner judar flydde 2,5 miljoner av dem landet under denna period, de flesta till USA. Exemplen på pogromernas brutalitet är många, men ett av dem är råare än de andra, och det är pogromen (ett ryskt ord som betyder förödelse/ödeläggelse) i Kishinev, som pågick i hela två dagar i april 1903.

Den store judiske poeten Haim Nachman Bialik skrev en anklagande dikt om mördandet, en dikt som inte sparade på orden, som inte förskönade, som inte försökte dölja det som hänt – våldtäkterna på mödrar och döttrar framför varandra, pålspetsade kvinnor, uppskurna magar fyllda med fjädrar, barn sönderslitna i delar. Dikten kom att få stor spridning och fick bägaren att rinna över till handling hos judarna.

Så, efter Kishinev föds alltså tanken på ett judiskt försvar, vilket var första gången på 2 000 år, och början till en ny era i den judiska historien.

Sionism är alltså längtan att få leva i fred, i sitt eget land, som judar. Om man kallar det för rasism är man antisemit.

[Det handlar om] en önskan om att få styra sig själva och därmed garantera säkerhet i en annars så osäker värld, ur ett judiskt perspektiv.

Kristna elever vittnar om ifrågasättanden och mobbning

Kristna skolelever utsätts ofta för ifrågasättanden från lärare och klasskamrater. Problemet uppmärksammas nu av Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, och Micael Grenholm, pastor i Uppsala Mosaik.

Nyheter · Publicerad 17:00, 20 nov 2019

I ett inlägg på Facebook återger Mikael Mogren ett samtal han haft med sina ungdomsrådgivare under kyrkomötet i Uppsala.

”De berättar hårresande egna erfarenheter om vad deras lärare lär ut om kristen tro”, skriver han.

Flera lärare och elever ska ha sagt att kristen tro är fientlig mot vetenskapen och att den därför inte passar in i dagens samhälle.

”Enligt ungdomsrådgivarna är det att verkligen 'komma ut' att säga sitt när kristen tro och kyrka kommer på tal. Det bryter normen”, skriver Mogren vidare, och ger flera exempel på vad dessa ungdomar säger:

”Vi måste alltid försvara oss”, ”En lektion var jag tvungen att gå ut för att de började attackera mig, jag orkade inte vara kvar”, ”Lärarna verkar tro att de är rebelliska när de angriper kristen tro. De tror att de attackerar makten, men de är bara mobbare.”

Med anledning av biskopens inlägg skriver Micael Grenholm på sin blogg Hela pingsten att han själv har pratat med hundratals kristna ungdomar när han varit ute och föreläst om apologetik.

”Kristendomen framställs oftast som gammaldags, ovetenskaplig, skitsnack, en saga, motbevisad. Ateism, däremot, tecknas enligt dem som vetenskaplig, självklar, neutral och logisk”, skriver han.

Grenholm konstaterar att allt detta är i linje med Karin Kittelmann Flensners forskning. I sin avhandling om religionsundervisningen i gymnasieskolan visade hon att en ateistisk grundinställning råder i flera skolor. Religiösa upplevdes underkasta sig märkliga, irrationella regler, och man kunde tala om dem som ”ointelligenta eller psykiskt sjuka”.

”Skolans undervisning om religion ska sträva efter att vara neutral. Att främja ateismen och raljera över religion i allmänhet och kristendom i synnerhet är inte neutralitet”, avslutar Micael Grenholm.

Fånga ljuset i vintermörkret

Vardag En lång mörk vinter ligger framför oss. Då kan det vara svårt att se ljuset i tunneln. Men många kan få tillräckligt med dagsljus även på vintern. –... tisdag 19/11 10:00

Svenska kyrkan: Ann Linde bör fördöma USA:s Israelbesked

Svenska kyrkans högsta ledning motsätter sig USA-regeringens beslut att inte längre betrakta israeliska bosättningar i Judeen och Samarien som olagliga. Kyrkostyrelsens presidium uppmanar också utrikesminister Ann Linde att markera mot amerikanernas nya hållning.

Nyheter · Publicerad 14:40, 20 nov 2019

I ett pressmeddelande från kyrkostyrelsens presidium, undertecknat av styrelsens ordförande, ärkebiskop Antje Jackelén, samt första och andra vice ordföranden, Wanja Lundby-Wedin och Daniel Tisell, uppmanar de den svenska utrikesministern Ann Linde att agera, både genom Sverige och EU, för att ”upprätthålla överenskomna utgångspunkter för en tvåstatslösning”.

Kyrkoledarna menar att det internationella samfundet, inklusive FN och EU, hittills har varit eniga om att de judiska bosättningarna är oförenliga med en tvåstatslösning.

De hänvisar också till Svenska kyrkans egna erfarenheter av att ”bosättningar berövar den palestinska befolkningen mark och egendom, fragmenterar Västbanken och omöjliggör en livskraftig palestinsk stat med möjlighet till ekonomisk utveckling”.

Samtidigt som de tre samfundsledarna konstaterar att idén om en tvåstatslösning visserligen ifrågasätts av allt fler, både lokalt och i omvärlden, så menar de att den bygger på ”avgörande principer om självbestämmande och säkerhet för både Israel och Palestina”.

Jackelén, Lundby-Wedin och Tisell hävdar vidare att de israeliska bosättningarna är ”byggda på ockuperad palestinsk mark, utgör brott mot folkrätten och är ett avgörande hinder för fred”.

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeos påstående att konflikten aldrig kommer att lösas på juridisk väg, vänder sig Svenska kyrkans högsta ledare också emot.

”Folkrätten och respekten för den regelbaserade världsordningen måste vara utgångspunkten för en lösning av konflikten. Det gäller i Israel och i Palestina och i resten av världens konflikter”, skriver de.

Al-Hol är ett läger i Syrien där IS-familjer hållits fångna. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Säpo: Sverige redo att ta emot IS-krigare

​​​​​​​Det finns ett litet antal svenska medborgare bland de IS-sympati-sörer som Turkiet nu deporterar till sina hemländer, rapporterar Ekot. Slutsatsen dras av Säpo, som säger att det finns en beredskap om dessa skulle återvända.

Nyheter · Publicerad 14:00, 20 nov 2019

– Vi försöker ha en så god bild som möjligt och följer utvecklingen noga så att vi kan vara så förberedda som det bara går, säger Ahn-Za Hagström, analytiker på Säpo, till Ekot.

Svenska medborgare som skickas tillbaka kommer att mötas av Säkerhetspolisen eller personal från andra myndigheter, enligt Hagström.

Turkiet meddelade för snart två veckor sedan att landet kommer att skicka tillbaka IS-sympatisörer. Beskedet gavs efter att landet genomfört en militär offensiv i norra Syrien.

Inrikesministern Süleyman Soylu har tidigare sagt att landet har fängslat närmare 1 200 utländska medborgare med kopplingar till IS. Exakt hur många som är svenskar är okänt.

S på kyrkomötet: ”Allas lika värde viktigare än frälsning”

Det är bra att människor blir frälsta, men att stå för alla människors lika värde är viktigare. Det menade Sara Waldenfors (S) i en het debatt om Alphakurser och äktenskapsteologi under kyrkomötet i Uppsala. På onsdagen röstades förslagen ner om ökat Alphafokus i Svenska kyrkan.

Nyheter · Publicerad 11:30, 20 nov 2019

Två förslag om att på olika sätt lyfta fram Alphakonceptet för att nå fler svenskar med det kristna budskapet inkom till årets kyrkomöte, Svenska kyrkans ”riksdag”. Men trots att Alphagrupper är en framgångsrik metod i tusentals kyrkor världen över, vill inte en majoritet i kyrkomötet ställa sig bakom förslagen.

Orsaken är främst en formulering från prästen och Alphagrundaren Nicky Gumbel, där han står upp för äktenskapet mellan man och kvinna. Alpha tar dock över huvud taget inte upp äktenskapsteologi vid sina samlingar och används även av samfund med en liberalteologisk syn.

Men kyrkolivsutskottet skriver i sitt betänkande att man anser det vara ”problematiskt” att stödja förslagen.

Detta blev den fråga som debatterades mest intensivt när kyrkomötet hade den uppe under tisdagen, med över 40 olika inlägg i diskussionen.

Sara Waldenfors, som företräder Socialdemokraterna i kyrkomötet, representerade utskottet och menade att man haft en ”spänstig” debatt om förslagen.

– Jag tycker att det är underbart att människor kommer till tro på Jesus Kristus och blir frälsta. Det vill vi alla. Jag tror inte det är någon i vårt utskott som skulle säga något annat.

– Men det är fortfarande så att alla människors lika värde är viktigare. Så är det.

Uttalandet fick flera att reagera, däribland David Castor som representerar Frimodig kyrka. Han menade att debatten i utskottet snarare varit ”en illasinnad och svartmålande diskussion fylld av lögner och påhopp”, och Castor betonade:

– Ingenting av det kyrkan gör är viktigare än att människor kommer till tro på Jesus Kristus.

Flera biskopar var också uppe i debatten och uttryckte sig positivt om Alpha, utan att direkt ta ställning för motionerna.

När förslagen var uppe till omröstning under onsdagen gick en bred majoritet i kyrkomötet på utskottets linje och motionerna föll således.

Representanter för Krist­demo­kra­ter för en levande kyrka stod bakom en av motionerna om Alpha i årets kyrkomöte. I en debattartikel i Världen idag tidigare i år skrev man:

”I en situation när deltagare i Svenska kyrkans gudstjänster minskat kraftigt under en längre tid, och när forskningen betonat bristen av grundläggande trosundervisning som en viktig orsak, bör Alphakursen kunna vara ett viktigt redskap för Svenska kyrkans församlingar att använda sig av.”

Ingenting av det kyrkan gör är viktigare än att människor kommer till tro på Jesus Kristus.

Min exman sviker vår son gång på gång, vad ska jag göra?

Familjefrågan Familjefrågan. Min son Kevin är tolv år och bor med mig. Jag och sonens pappa är skilda. Min exman sviker ofta vår son genom att lova saker de ska göra och köpa,... fredag 15/11 11:20
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Hälsning från bron i Mostar

Missionsrapporten Missionsglimten. Jag står nu på den nybyggda bron Stari Most i staden Mostar i Bosnien-Herzegovina. Bron invigdes 1566 och är ett av Unesco:s världsarv. Jag tänker på...