När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Sionism handlar om en längtan att få leva i fred, i sitt eget land, som judar, skriver Christina Toledano Åsbrink. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Judehatet ledde till sionism

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 7 nov 2019

Under denna vecka för 75 år sedan, den 7 november 1944, avrättades 23-åriga Hannah Szenes av nazisterna i Budapest. Hannah var född i Ungern, där antisemitismen hade fått henne att bli medveten om sin judiska identitet och till sist bli sionist.

Hon flyttade till en kibbutz i Eretz Israel. Hon anslöt sig till den judiska underjordiska armén, då kallad Haganah, och skickades som soldat till naziockuperade Ungern för att hjälpa de ungerska judarna. Där tillfångatogs, torterades och avrättades hon. Hannah Szenes var en stolt sionist som vägrade ögonbindel då hon arkebuserades. Hon ville se in i sina nazistiska mördares ögon då de sköt.

Under denna vecka men för 44 år sedan, den 10 november 1975, röstade FN igenom resolution 3379, vilken likställde sionism med rasism. Resolutionen röstades igenom med 75 av de sammanlagda 139 rösterna (Sverige röstade emot).

Det sovjetiska östblocket, tillsammans med de arabiska och muslimska länderna var de drivande i resolutionens framröstande. Denna absurda resolution återkallas inte förrän 1991, och då endast efter att Israel ställde det som ett krav för att delta i Fredskonferensen i Madrid.

Sionism, vad är det då för något?

Till att börja med är namnet Sion en av kullarna i Jerusalem och kom i Bibeln att användas synonymt för både Jerusalem, judarnas tempel, och för landet Israel. Längtan efter Sion och återkomsten dit har präglat judendomen i årtusenden.

Under 1800-talet blir Sion en ism, sionism, tillsammans med en hel del andra ismer som föds under denna period, till exempel socialism och kommunism. Sionismen var dessutom ett barn av sin tid, då imperier föll samman och nationalstater bildades, vilket i sin tur gav upphov till nationalism. Och, precis som hos de andra ismerna, uppstod olika typer av sionism så som religiös, kulturell och politisk sionism.

När man i dag talar om sionism och sionister är det ofta den senare typen man refererar till, alltså politisk sionism. Sionism har i dag blivit ett frekvent skällsord som slängs hit och dit av individer, organisationer och stater – kända som okända, utbildade som outbildade, pålitliga som opålitliga. Gemensamt för dem alla är dock att de sällan egentligen vet vad de talar om.

Själva termen, sionism, myntades år 1890 av Nathan Birnbaum, och han menade att sionism är den nationella rörelsen för judarnas återkomst till sitt forna hemland, Israel, samt deras självständighet och suveränitet i samma land.

Det handlar alltså inte om kolonialism eller imperialism, utan om ett återvändande. Det handlar inte om diskriminering av minoriteter, utan om inkludering av dessa. Det handlar heller inte om rasism, utan en önskan om att få styra sig själva och därmed garantera säkerhet i en annars så osäker värld, ur ett judiskt perspektiv.

Vad var det då som ledde fram till denna typ av ism, sionism? Jo, det var en annan ism – antisemitism!

Antisemitismen är flera tusen år gammal, men det var framför allt två händelser som kom att spela stor roll för sionismen. Den ena händelsen var när Theodor Herzl som journalist år 1894 skickades till Paris för att bevaka Dreyfusaffären.

Alfred Dreyfus var kapten i den franska armén och blev på falska grunder anklagad för landsförräderi, för att han var jude. Han dömdes till livstids fängelse på Djävulsön utanför franska Guiana.

Under hela Dreyfusaffären blottlades den antisemitism som fransmännen lyckats dölja i ett århundrade, vilket kom som en riktig chock för Herzl. Han kom att samla den första sionistiska kongressen i Basel år 1897, där man talade om att återvända till Eretz Israel, alltså det forna judiska hemlandet Israel. Orsaken var att man hade kommit till insikt om att var än judar befann sig skulle de förr eller senare bli utsatta. Herzl är i dag ansedd att vara sionismens fader.

Den andra händelsen var den brutala ryska antisemitismen, och pogromerna som dess följeslagare, i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Av Rysslands 4 miljoner judar flydde 2,5 miljoner av dem landet under denna period, de flesta till USA. Exemplen på pogromernas brutalitet är många, men ett av dem är råare än de andra, och det är pogromen (ett ryskt ord som betyder förödelse/ödeläggelse) i Kishinev, som pågick i hela två dagar i april 1903.

Den store judiske poeten Haim Nachman Bialik skrev en anklagande dikt om mördandet, en dikt som inte sparade på orden, som inte förskönade, som inte försökte dölja det som hänt – våldtäkterna på mödrar och döttrar framför varandra, pålspetsade kvinnor, uppskurna magar fyllda med fjädrar, barn sönderslitna i delar. Dikten kom att få stor spridning och fick bägaren att rinna över till handling hos judarna.

Så, efter Kishinev föds alltså tanken på ett judiskt försvar, vilket var första gången på 2 000 år, och början till en ny era i den judiska historien.

Sionism är alltså längtan att få leva i fred, i sitt eget land, som judar. Om man kallar det för rasism är man antisemit.

[Det handlar om] en önskan om att få styra sig själva och därmed garantera säkerhet i en annars så osäker värld, ur ett judiskt perspektiv.

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Israeliska framsteg i kampen mot svår cancer

Forskning. Israeliska forskare kan ha hittat en effektiv behandling mot bukspottkörtelcancer, som hittills varit en ökänt svårbehandlad cancerform. En studie... tisdag 10/12 18:00

Allt fler svenskar är emot EU-medlemskapet

Politik. Andelen svenskar som är emot EU-medlemskap ökar och låg på 15,6 procent i den senaste mätningen av Statistiska centralbyrån (SCB). I den tidigare... tisdag 10/12 15:59

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...