Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Enligt färska undersökningar tror femtio procent av de tillfrågade som tillhör proteströrelsen gula västarna på en judisk världssammansvärjning. Bilden visar en demonstrant som ropar slagord inför poliser under en demonstration i Paris i söndags, 17 februari 2019. Foto: Thibault Camus/AP Photo/TT

Judehat på tillväxt i Europa

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 21 feb 2019

Som regelbunden kolumnist i Världen idag känns det trist att behöva upprepa sig. Allt sedan jag började skriva kolumner i denna tidning har jag noterat hur antisemitismen ökat i Europa. Trots krafttag från bland annat Europeiska kommissionen har situationen inte förbättrats. Om detta vittnar ett flertal tillförlitliga undersökningar från de senaste månaderna, utförda av bland annat CNN, EU:s myndighet för fundamentala fri- och rättigheter samt Eurobarometern.

För den som inte tror på skrivbordsprodukter räcker det att gå ut på gatan och se efter själv. I alltfler europeiska städer utgör det i dag en klar säkerhetsrisk att bära en traditionell judisk klädsel. Således har den belgiska överrabbinen Albert Guigui rört sig i Bryssel utan kippa, den traditionella judiska huvudbonaden, under de senaste femton åren. Situationen är inte bättre i Belgiens grannland Frankrike, som har den största judiska befolkningen i Europa.

Förra veckan dominerades den franska nyhetsrapporteringen av en våg av antisemitiska våldsbrott och vandalism, där en bild på Holocaustöverlevaren Simone Veils hade målats över med nazistiska hakkors och en judisk livsmedelsaffär i Paris hade sprejats med ordet ”Juden.” Samtidigt hade en minnesplats för Ilan Halimi, den unge franske jude som 2006 misshandlades till döds av islamistiska antisemiter, vandaliserats. Episoderna bekräftas av färsk statistisk från det franska inrikesministeriet, där det framkommer att antisemitiska våldsbrott ökade med 74 procent under 2018.

Om man vill se några ljusglimtar i detta dystra mörker, skulle det i så fall vara den breda uppslutning från hela det politiska fältet som detta uppsving av antisemitism har gett upphov till. Flera historiker har noterat att när trettiotalets antisemitism hade stöd av en nationell regering, är situationen i dag den motsatta. Detta illustrerades väl av en omfattande demonstration i Paris i tisdags, där samtliga etablerade partier deltog, medan det ”folkliga” upproret av de gula västarna sjuder av antisemitiska undertoner.

Enligt färska undersökningar tror femtio procent av de tillfrågade, som tillhör proteströrelsen gula västarna, på en judisk världssammansvärjning. Samma anklagelser har även riktats mot den franska presidenten Emmanuel Macron, eftersom han under en kort period arbetade för en judisk bankirfirma.

Teorierna om en judisk världskonspiration, där förmögna judar kontrollerar världens medier och ekonomi, samt godtyckligt inleder nya världskrig för att gynnas ekonomiskt, är en gammal myt som var speciellt populär i Nazityskland. Trots att teorierna har bevisats vara falsifikat, konstruerade av den ryska tsarens hemliga polis i slutet av 1800-talet, är skrifterna fortfarande populära bästsäljare i stora delar av arabvärlden. Men deras inflytande begränsas inte till Mellanöstern utan är i dag lika populära i Paris.

Situationen i Paris är intressant även av historiska orsaker. Det var i Paris, staden som introducerade begreppen frihet, jämlikhet och broderskap, som den sionistiska drömmen föddes, efter att den österrikiska journalisten Theodor Herzl på nära håll bevittnat hur en fransk officer av judisk börd, Alfred Dreyfus, på falska grunder dömdes för landsförräderi. Dreyfus största brott var i själva verket att han var jude, och därför inte kunde anses vara en lojal fransk medborgare.

Hundratjugo år senare hotas den judiska filosofen Alain Finkiel­kraut på öppen gata med samma argument: ”Vi ska inte ha några judar i Frankrike”. Videon, där en upprymd pöbel med gula västar hotar filosofen med döden, har redan skickat chockvågor genom Frankrike. Inte nog med att ortodoxa judar inte längre känner sig trygga i en traditionell judisk klädsel, nu hotas assimilerade judar som utgör själva ryggraden i den franska demokratin av den antisemitiska pöbeln. Finkielkraut valdes för bara några år sedan in i den franska akademin, men det hindrar inte att han på öppen gata i Paris anklagas för att blott vara en smutsig jude.

Politiska och ekonomiska brytningstider har aldrig gynnat judarna. När Europa just nu upplever en genomgripande identitetskris, där visionen om ett förenat Europa har förlorat mycket av sin dragningskraft och ett av EU:s största medlemsländer förbereder sig för att lämna unionen helt och hållet, riktas blickarna återigen mot judarna. Allt är judarnas fel. Ingenting förenar högerpopulister och vänsterextremister med islamister lika mycket som hatet mot det judiska folket och deras egen nationalstat, Israel.

Om någon för bara femton år sedan skulle ha varnat för en situation där Marine Le Pens parti skulle bli största franska parti i Europaparlamentet och en öppen antisemit som Jeremy Corbyn kunde bli Stor­britan­niens nästa premiärminister, skulle det lätt ha avfärdats som hysteri. Med mindre än tre månader kvar till EU-valet och drygt en månad kvar till Brexit är detta inte längre någon orimlig tanke.

I denna situation är det inte märkligt att en tredjedel av alla judar i Europa har övervägt emigration. Herzls svar på den ökade antisemitismen för 120 år sedan, en egen judisk stat, är nämligen i dag en verklighet. Men ack och ve för Europa den dagen som judarna har fått nog och väljer att lämna vår kontinent. För att citera EU-kommissionens första vice ordförande Frans Timmer­mans: Europa utan judar är inte längre Europa.

Inte nog med att ortodoxa judar inte längre känner sig trygga i en traditionell judisk klädsel, nu hotas assimilerade judar som utgör själva ryggraden i den franska demokratin av den antisemitiska pöbeln.

Demokrat går mot ström – förbjuder sena aborter

USA. Louisiana är på väg att få en ny lag som förbjuder abort vid ”hjärtslagsgränsen”. Den som kommer skriva under lagen är delstatens demokratiske...

Kristersson utmanar S: Gör upp med antisemitismen

Politik. Moderatledaren Ulf Kristersson kräver nu att Socialdemokraterna agerar mot antisemitismen inom partiet. – Vi kräver att Socialdemokraterna upprättar...

Läkare bekräftar fosterbild i abortfilm

Ofödda. På nätet finns det många filmer som uppges visa fostret vid en verklig abort. Världen idag lät överläkaren Eva Uustal titta på en av dessa filmer för...