Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Israelisk sista utväg orsakar svensk diplomatisk moralpanik

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 3 dec 2020

”Om någon kommer för att döda dig, stig då upp och döda honom först.” Så lyder ett berömt uttalande i Talmud (Berachot 58a), som sammanfattar principen som ligger till grund för preventivt dödligt våld. Den fastställer att det inte bara är en rättighet att försvara sig mot dödligt våld med dödligt våld, utan att det är en skyldighet.

Tydligt underförstått är att detta bara är giltigt som en sista utväg när inga andra alternativ står till buds. Det är alltså inte ett carte blanche att döda varje gång man hotas med dödligt våld om det finns andra sätt att förhindra det.

Denna för Israel tyvärr ständigt aktuella princip ser ut att ha tillämpats än en gång förra fredagen, när den iranske kärnforskaren Mohsen Fakhrizadeh dödades i en attack mot hans bilkortege utanför Teheran. Fram till 2003 var Fakhrizadeh chef för Irans hemliga kärnvapenprogram AMAD, som sedan återupptogs 2007 under den nya beteckningen SPND, även detta under Fakhrizadehs ledning.

2018 lyckades den israeliska underrättelsetjänsten Mossad stjäla och smuggla ut hela SPND:s arkiv från Iran till Israel. Det bevisade en gång för alla att Iran fortsatte sina ansträngningar att utveckla kärnvapen även efter 2015, trots att JCPOA-avtalet som slöts mellan världssamfundet och Iran samma år var tänkt att förhindra detta.

När SPND:s arkiv sedan offentliggjordes under en presskonferens av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu nämndes Fakhrizadeh vid namn.

Även om inget land officiellt har tagit på sig ansvaret för fredagens dödliga attack utanför Teheran är det få som betvivlar att det är Israel som låg bakom den. Mohsen Fakhrizadeh hade ägnat större delen av sitt professionella liv åt att utveckla vapen för att förinta staten Israel. Iran undanhöll hans aktiviteter från det internationella atomenergiorganet IAEA och i förhandlingarna som resulterade i JCPOA-avtalet. Preventivt dödligt våld var alltså bevisligen det enda sättet han kunde stoppas på.

Föga förvånande är det inte alla som väljer att se på saken ur denna synvinkel. EU kallade attacken för ”en kriminell handling som strider mot principen om mänskliga rättigheter”. Fördömandet delades av Sveriges utrikesminister Ann Linde på Twitter, som tack och lov lät sig nöjas med detta.

Sveriges före detta utrikesminister Carl Bildt gick dock ännu längre och kallade attacken för ett ”mord”, vars syfte var att göra det så svårt som möjligt för USA:s tillträdande president Joe Biden att återuppta de diplomatiska förhandlingarna med Iran.

Naturligtvis ägnade varken Linde eller Bildt ett enda ord åt Fakhrizadehs mångåriga och outtröttliga ansträngningar att utveckla kärnvapen. Om man försöker följa deras förvrängda moraliska logik är det alltså inte ett problem att Iran i hemlighet försöker realisera sitt uttalade mål att förinta staten Israel. Problemet infinner sig bara när Israel aktivt försöker motverka detta genom att döda en av nyckelpersonerna bakom Irans ansträngningar. Då drabbas plötsligt Sveriges diplomatiska elit av moralpanik.

I tisdags röstade Irans parlament Majlis för ett preliminärt lagförslag som stipulerar att IAEA:s inspektörer ska kastas ut ur landet, samt att anrikningen av uran ska påskyndas. Därefter började parlamentsledamöterna skandera: ”Död åt Amerika! Död åt Israel!”

Ann Linde och Carl Bildt vill få oss att tro att ett land vars politiska ledarskap uttrycker sig på detta sätt i själva verket längtar efter en fredlig lösning via diplomati, och att det är Israel som sätter käppar i hjulen för att förhindra detta från att ske.

Låter det rimligt, tycker ni? Eller låter det som en total moralisk bankrutt?

Naturligtvis ägnade varken Linde eller Bildt ett enda ord åt Fakhrizadehs mångåriga och outtröttliga ansträngningar att utveckla kärnvapen. Om man försöker följa deras förvrängda moraliska logik är det alltså inte ett problem att Iran i hemlighet försöker realisera sitt uttalade mål att förinta staten Israel.

Sverige skakas av kvinnomorden

Våld. Inom loppet av tre veckor har fem kvinnor mördats i Sverige. I alla fem fall har män häktats... onsdag 21/4 17:00

Oklara spelregler i tyska striden när Laschet betvingade Söder

Nyhetskommentar De västerländska stormakterna Tyskland och USA visar – i år respektive i fjol – på två vitt skilda... onsdag 21/4 15:09

Ingen väg tillbaka i migrationspolitiken

Ledare Även denna vår har Sveriges migrationspolitik varit en het fråga, och mycket tyder på att den... onsdag 21/4 00:10

Minister: Vi lutade oss på FHM:s bedömningar

Corona. Bristen på skyddsutrustning, den svenska strategin och beslut om restriktioner stod i fokus när... onsdag 21/4 13:30

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier