Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Israel har hyllats världen över för effektiviteten med covid-vaccinationer. Redan den 2 januari vaccinerade man den miljonte medborgaren, och takten är drygt 100 000 vaccinerade per dag, skriver Ulf Cahn. Foto: Oded Balilty/AP/TT

Israelerna är snabba och effektiva när det krävs

Israelkommentar · Publicerad 00:10, 7 jan 2021

Förra året var ett märkligt år för oss alla, och inte minst för Israel och israelerna. Covid-19 drabbade landet hårt. Även om avsevärt färre har avlidit av viruset än i många andra länder, har man fått kämpa med många andra följder. Man valde att stänga ner landet flera gånger, just för att stoppa smittspridning och rädda människoliv.

Till stor del lyckades detta, det kan närmast betraktas som ett mirakel att man just nu har drygt 3 400 avlidna medan vi i Sverige har över 2,5 gånger fler. Ja, Sveriges befolkning är större, men inte mycket.

Det finns många faktorer som talar för att det borde vara ännu värre i Israel: landet är litet och tättbefolkat, man bor på mycket mindre bostadsyta än vi gör i Sverige, familjerna är större och man umgås mycket mer och tätare än här.

Men nerstängningarna och skyddet mot spridning av viruset har kostat på oerhört mycket. Den så viktiga turismen dog i mars 2020 – det har kostat, och kostar, i intäkter och jobb. Handeln, restauranger, hotell och andra företag har drabbats mycket hårdare än i Sverige. Arbetslösheten ligger på över 20 procent och allt fler lever under existensminimum eller med mycket små marginaler.

Men det fanns också mycket att glädja sig åt under förra året. Befolkningen ökade till närmare 9,3 miljoner invånare. 176 000 barn föddes. 20 000 invandrare från 70 länder valde att göra Israel till sitt nya hemland. Trots den ekonomiska krisen gav man humanitär hjälp till 75 andra länder.

Israel är på sjätte plats över världens mest innovativa ekonomier, snäppet efter Sverige. Man skrev under normaliseringsavtal (fredsavtal är fel term) med fyra arabländer, de så kallade Abraham-avtalen. Och i slutet av året kom man snabbt i gång med vaccinationerna mot covid-19.

Just vaccinationerna är ett område där Israel hyllats världen över. Redan i lördags, den 2 januari, vaccinerade man den miljonte medborgaren. Jabarin Muhammed från Umm Al-Fahm fick sin första dos, i närvaro av premiärminister Benyamin Netanyahu. Takten är drygt 100 000 vaccinerade per dag; målet är 150 000 per dag.

Detta att jämföra med Sverige, som fick 10 000 doser strax före jul, 80 000 doser den 26 december, och ytterligare 80 000 doser denna vecka. Hur många som vaccinerats i Sverige vet jag inte, men här är vi långt efter.

Vad beror då denna israeliska succé på? Sverige får sitt vaccin via EU och EU slöt avtal med Pfizer den 11 november. Israel slöt avtal den 13 november, så det handlar inte om detta.

Däremot har Netanyahu redan under våren och sommaren haft möten med de läkemedelsbolag som forskade kring ett vaccin, för att försäkra sig om transporter av vaccinet efter ett avtal. Israel har också betalat mer än EU per dos, men jag tror de flesta av oss gärna betalar lite mer för att hålla tillbaka viruset och få oss tillbaka till ett normalt liv lite snabbare.

Alla israeler jag känner och har kontakt med, vare sig de gillar Netanyahu eller inte, är mycket imponerade över hur smidigt denna vaccination har gått. Tydlig information via sms och mejl om var och när man ska vaccineras, ofta vaccination bara någon dag därefter, effektiva rutiner under själva vaccinationen, bra prioriteringar där äldre, riskgrupper och sjukvårdspersonal kommer först, och öppet dygnet runt.

Redan har närmare hälften av alla över 60 år vaccinerats. Inga biverkningar eller problem har noterats, mer än vid andra vaccinationer.

Israel är ett land som samlar sig när det behövs. Man kan organisera komplicerade aktioner, vad det än handlar om. Israelerna är snabba och effektiva när det krävs snabba beslut och handling. Detta bevisas ännu en gång nu.

Den 23 mars går israelerna ännu en gång till val. Man kan inte utesluta att Netanyahu kommer att gynnas av att vaccinationerna kommit i gång och genomförs så snabbt, men osvuret är bäst. Det är långt till valet och det politiska landskapet är i stark förändring. Jag får anledning att återkomma till det.

Israel är ett land som samlar sig när det behövs. Man kan organisera komplicerade aktioner, vad det än handlar om. Israelerna är snabba och effektiva när det krävs snabba beslut och handling. Detta bevisas ännu en gång nu.

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier