Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Nu i veckan spred Iran budskapet att man kommer att utöka anrikningen av uran ännu mer, till en nivå som är högre än den som atomavtalet från 2015 stipulerade. På bilden syns talesmän för Irans atomprogram, regering och Irans vice utrikesminister under ett möte i Teheran i söndags. Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Iran skrämmer och hotar – och risken för krig ökar

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 11 jul 2019

Israel kämpade länge emot kärnavtalet mellan världssamfundet och Iran. Man menade att världen var naiv om man litade på mullorna i Iran, att det inte fanns någon kontroll över att Iran följde avtalet, och att avtalet i sig medgav sådana undantag att avtalet i praktiken skulle sakna betydelse. Däremot skulle Iran vinna genom att handel med väst skulle öppnas upp och man åter skulle kunna sälja sin olja.

Och väst hoppades på gynnsam handel med Iran, inte minst Sverige. Vi minns väl alla det pinsamma besöket i Teheran i februari 2017, då Stefan Löfven och handelsminister Ann Linde bland annat träffade president Rouhani, Linde väl insvept i en slöja, liksom övriga kvinnor i delegationen.

Israel argumenterade förgäves, inte bara för sin egen skull utan även för främst Europas skull. Ett Iran med långdistansmissiler, dessutom med kärnvapen, är ett hot inte bara mot Israel utan mot hela världen.

Sedan dess har mycket hänt och Israel har fått rätt. Det har visat sig att Iran anrikat uran över de nivåer som avtalet medger, och Iran har öppet sagt att man inte kommer att följa avtalet längre.

Nu i veckan spred man budskapet att man kommer att utöka anrikningen av uran ännu mer, till en nivå som är högre än den som avtalet från 2015 stipulerade.

Till och med i USA blev man förvånade. Om någon vill bryta mot regler, eller fuska om man vill kalla det så, brukar man inte annonsera det offentligt – man brukar dölja det. Iranexperter tror därför att det handlar om förhandlingstaktik.

Kärnavtalet innebar, i Irans ögon, lättnad i sanktioner mot att man ”frös” sitt kärnvapenprogram. USA har ju infört nya sanktioner mot Iran och därför vill Iran nu visa sin styrka och få fördelar framöver genom att bryta mot avtalet och öka urananrikningen. Man gör detta offentligt och officiellt och hoppas på så sätt utöva tryck på Europa, Kina, Ryssland och USA, för att få ytterligare ekonomiska fördelar.

Det är dock svårt att se Iran lyckas med detta, särskilt i Europa.

USAs nya sanktioner mot Iran innebär till exempel att om Europa går längre i att stötta Iran, riskerar man tillgången till det amerikanska banksystemet. Det har inte Europa råd med. Man förlorar mycket mer än man vinner. Vissa kinesiska företag kanske köper mer olja från Iran men knappast de större, även där är kontakterna med USA viktigare.

Så kärnvapenklockan i Iran tickar, sakta men säkert. Iran kommer att fortsätta att öka trycket på omvärlden, skrämma och hota, för att få över främst Europa på sin sida mot USA. Riskerna för konflikter och krig ökar också, eftersom parterna inte riktigt förstår varandra och därför inte heller förstår när man riskerar att gå för långt. Det är en fara, inte minst för Israel.

En imam i Iran hotade nyligen med att Iran skulle attackera det man tror är en israelisk atomreaktor i Dimona. Men troligare är att Iran, om man skulle välja att vidta någon typ av militära åtgärder eller visa musklerna, agerar via sina partner Hamas och Hizbollah. Iran når redan in genom Irak, därifrån in i Syrien och Libanon där Hizbollah har ett sexsiffrigt antal raketer och missiler riktade mot Israel. Iran ger även omfattande ekonomiskt och militärt bistånd till Hamas i Gaza.

Israel hade rätt före världssamfundets kärnavtal med Iran och har rätt i dag. Man är inte en del i detta, samtidigt är man första offret om – eller när – något går snett.

Och vad har Sverige fått ut av det hela? Ett pinsamt besök i Teheran för drygt två år sedan, möjligen några avtal med den islamistiska regimen och ytterligare ett bevis på att man säljer sin moral och annars så viktiga principer – som demokrati, jämlikhet och feminism – för en grynvälling.

Israel argumenterade förgäves, inte bara för sin egen skull utan även för främst Europas skull. Ett Iran med långdistansmissiler, dessutom med kärnvapen, är ett hot inte bara mot Israel utan mot hela världen.

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...