Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Kapningen av den brittiskflaggade oljetankern Stena Impero är en maktdemonstration av Iran, skriver Ulf Cahn. Här syns en motorbåt från det iranska revolutionsgardet patrullera runt tankern. Foto: Hasan Shirvani/AP/TT

Ett allt modigare Iran spelar ut länder mot varandra

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 8 aug 2019

Det är mycket fokus på Hormuz­sundet just nu efter att den svenskägda tankern Stena Impero helt sonika kapades av Iran den 19 juli. Kapningen är en maktdemonstration av Iran; man visar sina muskler och kommer med indirekta hot för att visa vad en situation med ett avslutat kärnvapenavtal skulle kunna innebära. Många är oroliga för att vi ska se regelrätt krig i området framöver. 

På många sätt är det en tuppfäktning som pågår mellan USA och Iran. Men man måste se den stora bilden i Mellanöstern, och faktum är att Iran utnyttjar kärnvapenavtalet och USA:s tveksamhet till att engagera sig allt för mycket i området, till att stärka sina positioner.

Iran har länge sökt att expandera sin maktbas, från Iran in i Irak, vidare in i Syrien och Libanon, så att man får ett stort sammanhållet område i sin hand. Man får då den så kallade halvmåne genom dessa länder som man strävat efter länge.

En färsk amerikansk rapport visar ökade iranska aktiviteter i såväl Irak som i Syrien. Man har sitt revolutionsgarde på plats i Syrien, samtidigt som man stödjer Hizbollah i Syrien och har fört dit uppemot 100 000 shiitiska soldater från så långt bort som Afghanistan och Pakistan.

USA har länge haft som mål att Iran ska ut ur Syrien, men i själva verket stärker Iran alltså sin närvaro. Man håller sig borta från amerikanska styrkor, och just detta blir ett huvudbry för USA, som främst är i Syrien för att bekämpa IS och inte har mandat att attackera iranska eller pro-iranska trupper om man inte själv blir attackerat.

USA är allierad med den irakiska regeringen och tränar deras styrkor att bekämpa IS. Men nu finns pro-iranska styrkor som en del av irakiska säkerhetsstyrkor. USA säger uttryckligen att man inte har med dessa att göra, men samtidigt verkar dessa pro-iranska styrkor på många sätt för att få ut USA ur Irak, genom påtryckningar mot Iraks regering och trakasserier mot amerikaner på plats.

Även här får USA huvudbry.

Samtidigt försöker IS samla sig igen i Syrien. De besegrades till stor del i mars, men inte fullständigt. Nu utnyttjar IS öknen, dit en hel del IS-krigare flydde, liksom större flyktingläger, där många krigare gömmer sig bland civila, för att bygga upp ett nytt nätverk.

Flyktinglägret Al-Hol, med cirka 70 000 personer, är ett enormt problem och ett paradis för IS. Kanske uppemot 45 000 personer i lägret är redan IS-anhängare och man kan rekrytera fler. Man trakasserar personal och vakter och IS-flaggor är ofta synliga.

Samtidigt vill USA helst dra ner sina styrkor i landet och i stället träna och beväpna sina partner i Syrien. 

Allt detta är förstås dåliga nyheter för Israel. Ett allt modigare Iran utnyttjar det faktum att de flesta västländer vill behålla kärnvapenavtalet medan USA inte vill det.

Man spelar ut länderna mot varandra. USA vill helst dra ner sina styrkor i Irak och Syrien, även detta utnyttjar Iran.

Sedan har vi Turkiet som en joker. Hur de väljer att agera i Syrien blir väldigt viktigt. 

Slutsatsen för Israel är inte särskilt överraskande. Man måste ha en utmärkt underrättelsetjänst och vara mycket uppmärksamma, bevaka sina gränser noga och ha ett gott samarbete med USA.

Samtidigt måste man skicka tydliga signaler till Ryssland, som har ett stort inflytande i Syrien, om att vissa saker är helt oacceptabla.

Det gäller till exempel transporter av iranska vapen och ammunition till Hizbollah i Syrien och Libanon, samt attacker mot Israel och infiltrationer in på israeliskt område. 

Jag har full tilltro till Israels kapacitet att försvara sitt land.

Ett allt modigare Iran utnyttjar det faktum att de flesta västländer vill behålla kärnvapenavtalet medan USA inte vill det. Man spelar ut länderna mot varandra. USA vill helst dra ner sina styrkor i Irak och Syrien, även detta utnyttjar Iran.

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Familjefrågan. Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga... fredag 29/5 00:00

SVT sågas efter besked om könskrav i Mello

Public service. Alla Melodifestivalbidrag som skrivs av mer än en person kommer år 2022 behöva ha minst en kvinnlig... torsdag 28/5 16:54

Inställda konferenser – siktar mot nästa år

Inställda konferenser. Efter 133 somrar i rad har coronapandemin tvingat Torpkonferensen till ett uppehåll. – Inte roligt,... torsdag 28/5 16:20

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Familjefrågan. Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga...

Socialistiska och liberala förbudskrav tog över svensk skola

Kampen om den svenska skolan (del 4/4). Efter 1990-talets friskolereform återfick Socialdemokraterna makten och inledde en rad samordnade...