När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En judisk hantverkare utanför sin butik i Tel Aviv. Foto: Pixabay

Enbart tolerans kan inte stoppa antisemitismen

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 24 jan 2019

Denna vecka uppmärksammas den årliga minnesdagen för Förintelsens offer. Det var den 27 januari 1945 som dödslägren i Auschwitz-Birkenau befriades av Röda armén. Mellan 1941 och 1945 mördades omkring sex miljoner judar, medan det totala dödstalet var ännu högre.

Alla offer var inte judar, men alla judar var offer. Med EU:s nya utredning om antisemitismens utbredning i Europa i färskt minne, handlar årets minnesdag därför inte längre enbart om att blicka bakåt, utan framför allt om att vaccinera sig för framtida epidemier.

Ifall detta folkmord kunde äga rum i vad som har kallats kulturens högborg, Tyskland, hur kan vi då hindra nya katastrofer i dagens Europa? Det räcker tydligen inte enbart med bildning. De tyska bödlarna var både väl utbildade och kulturella, men det hindrade dem inte från att bli massmördare.

I en intervju i den judiska tidningen Algemeiner slår den franske filosofen Bernard-Henry Levy hål på myten om att upplysningens bildningsideal kunde stoppa antisemitismen. Han påpekar att Voltaire, som räknas som upplysningstidens andlige fader, även var en övertygad antisemit. Bildning är inte detsamma som vishet eller godhet.

För att undvika nya förintelseläger måste det därför bli en helomvändning i synen på det judiska folket och dess roll i samhället. Det räcker inte med tolerans. I stället för att enbart acceptera och tolerera, måste vi lära oss att uppskatta det judiska folket och dess kultur.

Det borde inte vara svårt. Historisk forskning visar, att varhelst judar har slagit sig ner, har samhällen blomstrat ekonomiskt, socialt och kulturellt. Detta insåg redan de gamla feodalherrarna i Tyskland. De första judarna kom till Tyskland 985 på en direkt inbjudan av Henrik II för att bosätta sig i staden Speyer, och uttryckligen för att höja bildningsnivån och stärka civilisationen i Rhendalen. Redan på medeltiden visste man nämligen att där judarna slog sig ner följde utveckling och välstånd.

Mönstret är bekant. När judarna utvisades från Portugal under 1500-talet, dröjde det inte länge innan landets nedgång började. Samtidigt upplevde Nederländerna, där de utdrivna portugisiska judarna hittade en fristad, ett nytt uppsving, som skapade grunden för landets framtida välstånd.

Men judarna har även skapat välstånd i länder där de inte var välkomna. Således bidrog de så kallade krypto-judarna, som flydde Portugal i samband med inkvisitionen, till ekonomisk utveckling inte bara i Nederländerna utan även i Latinamerika, utan att någon visste om det.

Eftersom dessa judar av säkerhetsskäl tvingades dölja sin identitet – därav benämningen krypto-judar – skulle det dröja fram till 1900-talet innan man kunde hitta förklaringen till varför vissa regioner i Mexiko upplevde en industrialisering och ekonomiskt tillväxt, medan andra regioner släpade efter. De familjer och släkter som skapade välstånd i Mexiko hade en månghundraårig hemlighet som de inte ville avslöja: att de i själva verket var judar.

”I dag har vi insett att det judiska folket är en viktig del av det modernas Mexikos dna”, förklarade Mexikos FN-ambassadör Juan José Gomez Camacho i december. ”Detta är någonting som vi är oerhört tacksamma och stolta över.”

Med den insikten och attityden bidrar man till att skapa en positiv inställning till det judiska folket och motverkar samtidigt antisemitism. 

På ledande håll inom EU fruktar man den dag då europeiska judar tvingas lämna Europa. Utan det judiska folket skulle Europa gå samma öde till mötes som Portugal under 1500-talet. Därför är det oroväckande att fyra av tio europeiska judar, enligt EU:s senaste rapport om antisemitismen, har övervägt att lämna Europa därför att de inte längre känner sig trygga i sina hemländer.

Nu är det hög tid att göra någonting åt saken. Bland annat den tyska regeringens nye samordnare i kampen mot antisemitismen, ambassadör Felix Klein, har påpekat att diskussionen om judarnas framtid i Europa inte enbart kan handla om Förintelsen, utan även borde handla om allt det positiva som judarna under alla århundranden bidragit med.

På samma sätt som man varje år uppmärksammar Förintelsens offer, kunde man även uppmärksamma det judiska folkets bidrag till vår kultur och civilisation. Hat kan inte övervinnas med tolerans, till det behövs även kunskap, uppskattning och tacksamhet. Endast när vi väljer att slå in på denna väg kan vi hitta en effektiv vaccinering mot nya antisemitiska epidemier.

Hat kan inte övervinnas med tolerans, till det behövs även kunskap, uppskattning och tacksamhet. Endast när vi väljer att slå in på denna väg kan vi hitta en effektiv vaccinering mot nya antisemitiska epidemier.

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Israeliska framsteg i kampen mot svår cancer

Forskning. Israeliska forskare kan ha hittat en effektiv behandling mot bukspottkörtelcancer, som hittills varit en ökänt svårbehandlad cancerform. En studie... tisdag 10/12 18:00

Allt fler svenskar är emot EU-medlemskapet

Politik. Andelen svenskar som är emot EU-medlemskap ökar och låg på 15,6 procent i den senaste mätningen av Statistiska centralbyrån (SCB). I den tidigare... tisdag 10/12 15:59

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...