Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

Snart sett hela världen applåderar Israels effektiva vaccinationskampanj. I genomsnitt administreras närmare 200 000 vaccindoser per dag, det vill säga fler än Sverige har vaccinerat på en hel månad. Ändå är det kritik mot Israel som hörs i Sverige. Foto: Oded Balilty/AP/TT

Därför vaccinerar inte Israel de palestinska araberna

Israelkommentar · Publicerad 00:20, 28 jan 2021

Israels framgångsrika vaccinations­kampanj mot corona­viruset har fått stor uppmärksamhet världen över. I genomsnitt administreras nu närmare 200 000 vaccindoser per dag, det vill säga fler än Sverige har vaccinerat på en hel månad.

Det höga tempot har resulterat i att nästan 30 procent av Israels befolkning har fått den första dosen av det vaccin som har utvecklats av de två läkemedelsföretagen Pfizer och BioNTech. Strax över 13 procent har även fått den andra dosen. Regeringens mål är att samtliga medborgare över 16 års ålder ska vara fullt vaccinerade i slutet av mars.

Ett antal svenska journalister verkar dock ha ett tvångsmässigt behov av att svartmåla Israel, även (eller kanske i synnerhet) när det lilla landet får positiv uppmärksamhet. Flera nyhetsartiklar om den framgångsrika vaccinations­kampanjen har därför fokuserat på dem som inte omfattas av den, nämligen den palestinska befolkningen på Västbanken och i Gaza.

Palestinier ingår inte i Israels vaccinationskampanj”, löd en rubrik på Sveriges Radios hemsida den 15 januari. ”Hård kritik mot Israel – palestinier utan vaccin”, rapporterade Svenska Dagbladet i tisdags.

Givetvis var de svenska journalisterna inte först med att förvränga verkligheten på detta ohederliga sätt. Redan den 3 januari publicerade den brittiska dagstidningen The Guardian ett reportage med ett snarlikt upplägg: israeliska bosättare vaccineras, men inte palestinierna.

Ironiskt nog hade den palestinska myndigheten (PA) på Västbanken vid den tidpunkten inte ens begärt att få omfattas av den israeliska vaccinations­kampanjen. I december nådde PA nämligen en överenskommelse med Ryssland gällande fyra miljoner doser av det ryska vaccinet Sputnik V, och den 4 januari säkrade man även två miljoner doser av läkemedelsbolaget AstraZenecas vaccin.

Bevisligen var alltså vaccin­tillgången inget som oroade PA. Det var inte förrän flera dagar efter att The Guardian publicerade sin artikel som PA nästan pliktskyldigt började föra samma resonemang, liksom för att inte uppfattas som mindre propalestinska än de ”oberoende” journalisterna.

The Guardian hittade alltså på en kontrovers som egentligen inte existerade, och efter ett par veckor hakade även deras svenska kollegor på.

Det faktum att Osloavtalet stipulerar att det är den palestinska myndigheten – inte Israel – som ansvarar för den palestinska befolkningens sjukvård försökte man avfärda som irrelevant genom att hänvisa till diverse organisationer och aktivister, som helt enkelt tycker att Israel ändå bär på detta ansvar.

Men Israels ansvar blir inte ”solklart” bara för att SvD:s hemma­baserade Mellan­östern­korrespondent Jesper Sundén har lyckats hitta en folk­rätts­professor som påstår det. Och hans resonemang blir inte mer trovärdigt bara för att han försöker backa upp det med en FN-rapport, när det visar sig att rapporten skrevs av två FN-tjänstemän som är dokumenterat Israelfientliga.

Riktigt pinsamt blir det när Jesper Sundén hänvisar till ett upprop av 200 ”judiska rabbiner” – ej att förblanda med kristna och muslimska rabbiner, alltså ... – som också tycker att Israel borde vaccinera alla palestinier på Västbanken och i Gaza. Och det får man naturligtvis tycka om man vill, men denna åsikt ersätter inte det folkrättsligt alltjämt bindande Osloavtalet bara för att den får uppbackning av aldrig så många ”judiska rabbiner”.

Det är inte riktigt så folkrätten fungerar.

Det var inte förrän flera dagar efter att The Guardian publicerade sin artikel som PA nästan pliktskyldigt började föra samma resonemang, liksom för att inte uppfattas som mindre propalestinska än de ”oberoende” journalisterna.

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier