Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Parallellt med en oerhört komplicerad regeringsbildningssituation, där allt fler förespråkar en samlingsregering, kämpar Israel mot coronaviruset, som drabbat landet hårt. Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Blandade utmaningar i ett land vant vid att hantera kriser

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 26 mar 2020

Coronaviruset påverkar Israel på djupet. Man har tagit i rejält för att stoppa smittspridning, men frågan är om det hjälper. Alla skolor är stängda, restauranger och hotell likaså, man får inte samlas mer än tio personer. Man uppmanas att bara lämna sitt hem om man ska köpa mat eller medicin, få sjukvård, lämna blod – eller för att demonstrera.

Över en halv miljon israeler har förlorat jobbet på bara några veckors tid, arbetslösheten kan nu vara uppe på 19 procent – att jämföra med sista kvartalet 2019, då siffran låg på cirka 3,6 procent. Tusentals företag har slagit igen. Vi vet alla att turistindustrin är oerhört viktig i Israel, och nu när Israel infört karantänsregler har den kraschat totalt.

Ingen vet när situationen kan närma sig något normalt. Det är en enorm kris för hela det israeliska samhället och för alla israeler.

En vän till mig i Israel säger: ”Det är så märkligt. Vi är ensamma men tillsammans.” Och så är det säkert. Israelerna är vana vid kriser av olika slag, krig och terror drabbar landet ofta, så det finns en beredskap för det oväntade som kanske saknas i Sverige. Det finns en samhörighet. Alla är beredda att ställa upp och göra det samhället förväntar sig av en.

Samtidigt är många hänvisade till sina hem och sitter ensamma.

Parallellt med detta pågår en oerhört komplicerad regeringsbildning. Fortfarande har man en tillfällig regering under ledning av Benjamin Netanyahu efter valet för några veckor sedan. Han fortsätter att leda landet som tidigare; nu i dagarna har han till exempel träffat Angela Merkel för att se hur man kan samarbeta för att bekämpa coronaviruset.

Det ryktas om en överenskommelse om en samlingsregering mellan Netanyahu och Benny Gantz, och kanske är den klar när du läser detta. Redan i lördags gick Netanyahu ut och påstod att man i princip var överens, att man skulle samregera i tre år och dela på de viktigaste politiska posterna under denna tid: först Likud i ett och ett halvt år, sedan Gantz.

Oavsett vilken politisk uppfattning man har kan man tycka att Israel skulle må bra av en samlingsregering nu. När ett samhälle genomgår en så pass stor kris som Israel gör nu behöver man samla sig och arbeta tillsammans för att hjälpa sitt folk på bästa sätt. Det är också vad israelerna förväntar sig. De politiska skillnaderna mellan Netanyahu och Gantz är små; det handlar mer om personfrågor och deras respektive allierade.

Hela världen lider på olika sätt av coronaviruset, Israel är förstås bara ett av alla drabbade länder. Precis som i Sverige diskuteras myndigheternas beslut och man har olika åsikter om hur man agerar. Men i ett så litet och tättbefolkat land – en tjugondel av Sverige men med nästan lika stor befolkning – blir det viktigt att begränsa folkets rörelser. Annars får man lätt en enorm spridning av viruset.

Just nu har man cirka 1 500 diagnosticerade med coronaviruset, men ”bara” två som avlidit.

Finns det några goda tecken i Israel just nu? Jo, några. Israeliska forskare jobbar på högvarv för att hitta botemedel mot coronaviruset. Man hävdar att man kan ha en medicin klar om några veckor, men det återstår att se. Vi får hoppas. Folket har en förmåga att hjälpas åt i tider av kris, att ställa upp för varandra, och så är det även nu. Man är van vid att kavla upp ärmarna.

Låt oss tillsammans tänka på och be för Israel. Och när allt detta är över, då ser vi till att åka till Israel och stötta landet på alla sätt vi kan!

Folket har en förmåga att hjälpas åt i tider av kris, att ställa upp för varandra, och så är det även nu. Man är van vid att kavla upp ärmarna.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00