Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Att chefsåklagare Bensouda vägrat träffa israeliska och judiska juridiska företrädare – samtidigt som hon öppet träffat ledare för den palestinska myndigheten – visar hennes partiskhet, menar Ulf Cahn. (Bild visar en demonstrant med en palestinsk flagga utanför ICC i Haag.) Foto: Peter Dejong/AP/TT

Även brottmålsdomstolen i Haag öppnar för antisemitism

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 3 jan 2020

Det förs ett krig mot Israel i olika internationella sammanhang. Vi är vana vid att se Israel särbehandlas i FN, i såväl generalförsamlingen som FNs olika organ. Men nu har vi nått en ny nivå, en ny botten, efter att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag beslutat att utreda israeliska ”krigsbrott”.

Beskedet kom från domstolens chefsåklagare, Fatou Bensouda, och är förstås en seger för dem som vill delegitimera den judiska staten.

Bensouda avser att utreda den israeliska arméns (IDF) handlingar under Gazakriget 2014, samt hur man agerar längs gränsen mot Gaza i samband med de attacker mot Israel som ständigt sker, främst på fredagar, sedan två år tillbaka. Hon vill dessutom behandla blotta existensen av judar boende på Västbanken och östra delarna av Jerusalem som ett pågående krigsbrott.

Man kan belysa olka saker i detta skamliga agerande. En är att Bensouda, som är från Gambia, har en bakgrund som juridisk rådgivare till Gambias brutala diktatur. Knappast den bästa representanten för en internationell brottmålsdomstol.

En annan, som vi känner igen från andra sammanhang, är att den palestinska myndigheten, som vänt sig till domstolen, gör allt för att slippa förhandla med Israel. Absolut allt. Detta är bara det senaste exemplet på hur man för krig mot Israel.

Agerandet drar naturligtvis ett löjets skimmer över internationell rätt och rättvisa. Det baseras på idén att det i dag finns en palestinsk stat som styr över hela Västbanken, Gaza och den del av Jerusalem som illegalt ockuperades av Jordanien 1949–1967. Bara en sådan suverän stat kan nämligen vända sig till domstolen för att utreda krigsbrott.

Bensoudas handlande ignorerar internationell rätt och skapar ett brott som ingen stat någonsin blivit anklagad för tidigare: att människor bor på vissa platser. Att säga att det är ett krigsbrott att judar bor i de judiska kvarteren i Jerusalems gamla stad är absurt. Särskilt som domstolen redan vägrat att ta upp frågorna om Ryssland, som flyttat medborgare till Krimhalvön efter attacken 2014, och närvaron av turkiska medborgare på norra Cypern sedan invasionen 1974.

Självklart hade Israel rätt att försvara sig mot de tusentals raketer och missiler som avfyrades mot israeliska samhällen och civila 2014. Givet Hamas val att använda palestinierna som mänskliga sköldar och att skicka sina raketer från bland annat skolor och sjukhus, blir idén att behandla palestinska civila förluster som krigsbrott helt orimlig vid tolkning av internationell rätt.

Men att se judar boende i delar av Jerusalem och på Västbanken som krigsbrott är ändå ännu värre. Detta är områden som inte tidigare var självständiga territorier eller tillhörde en annan stat; de styrs nu av Israel efter ett försvarskrig. Dessutom var områdena avsedda för judar att bo på enligt det senast internationellt erkända styret: det brittiska mandatet.

Bensoudas bakgrund som juridisk rådgivare till en diktator gör henne direkt olämplig för sitt uppdrag. Att hon dessutom vägrat träffa israeliska och judiska juridiska företrädare – samtidigt som hon öppet träffat ledare för den palestinska myndigheten – visar hennes partiskhet. Det blir ännu ett exempel på det hycklande internationella samfundet, som behandlar den judiska staten annorlunda än andra stater.

Detta är inget annat än antisemitism, möjliggjord av det palestinska styret. Det kan uppenbarligen inte leva i fred med Israel, oavsett gränser, utan vill tvärtom undvika förhandlingar och fred till varje pris.

Så sorgligt att domstolen gör denna fars möjlig.

[Chefsåklagare] Bensoudas handlande ignorerar internationell rätt och skapar ett brott som ingen stat någonsin blivit anklagad för tidigare: att människor bor på vissa platser.

Federley tar paus – närstående dömd för våldtäkt mot barn

Brott. Centerpartiets Fredrick Federley, tongivande politiker och Europaparlamentariker, tar en paus från... fredag 27/11 22:00

Adventsbudskap extra viktigt i coronamörker

Ledare I år är det inte bara en mörk årstid som ackompanjerar advent. Frågan är om stämningen i landet,... lördag 28/11 00:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...