Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Om Joe Biden (t v) blir vald till president i november blir han den äldsta någonsin, 78 år. Så sannolikheten för att Kamala Harris (t h) tar över är inte liten, särskilt som det finns signaler på att Biden lider av demens, skriver Mats Tunehag. Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Är makten viktigare än sanning för Harris?

Gästledare · Publicerad 00:00, 15 aug 2020

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har valt senator Kamala Harris som sin vicepresidentkandidat. Vem är hon?

Hon beskriver sig gärna i termer av afroamerikan med enkel bakgrund som fått kämpa sig fram. Det är en sanning som kräver en stor modifikation.

Kamalas morfar var indisk diplomat, hennes far var ekonomiprofessor vid Harvard och hennes mor var cancerforskare. Pappan kom från Jamaica och mamman var indier. De skilde sig när Kamala var sju år och det var en svår tid, som för många skilsmässobarn. Men hon och hennes syster gick sedan på en fin katolsk skola.

Hon gjorde sedan karriär som åklagare i Kalifornien och fick stor hjälp av sin 30 år äldre pojkvän Willie Brown, som kan beskrivas som Kaliforniens starke man. Han gav henne, och även andra flickvänner, oerhört välbetalda uppdrag, och även ingång till en rik och inflytelserik elit.

År 2016 valdes hon till senator och gav sig strax därefter in i att försöka vinna demokraternas primärval till presidentkandidat. Det slutade med katastrof. Den demokratvänliga tidningen New York Times publicerade en längre analys av hennes misslyckade valrörelse, som leddes av Kamalas syster. Man kan bland annat läsa att den som inte kan leda en kampanj inte kan styra ett land. Vi får väl se.

Under kampanjen gick hon till hårda angrepp mot Joe Biden och kallade honom för rasist och anklagade honom för sexuella övergrepp på kvinnor. Biden har under årens lopp gjort flera uttalanden som uppfattats som rasistiska. Bland annat kallade han senator Robert Byrd – en Ku Klux Klanmedlem – för sin mentor, och han skröt gärna om den brottslagstiftning han stod bakom, men som faktiskt lett fram till en oproportionerligt hög andel av svarta i amerikanska fängelser.

Det finns flera anmälningar mot Biden för sexuella övergrepp, och han har anklagats för osmakliga närmanden av barn och kvinnor. Under kampanjen sade Kamala att hon trodde på kvinnornas anklagelser.

Därför kan man fråga sig om hon inte tror på dem längre, eller om hon blundar för sina egna och andras anklagelser mot Biden för att få tillgång till den högsta maktens korridorer?

Gammelmedia försöker nu framställa henne som en moderat demokrat. Men ser man på hennes förslag och hur hon röstat så ligger hon långt ut på vänsterkanten, tillsammans med Nancy Pelosi och Bernie Sanders. Hon vill bland annat förbjuda privata sjukförsäkringar, vilket skulle drabba hundratals miljoner amerikaner. Hon vill stoppa den oljeutvinning i USA som gjort landet självförsörjande, och hon stödde Green New Deal, som skulle kosta 93 biljoner dollar.

Vidare är hon oerhört abortliberal, likt Biden. Hon har under åren 2017–19 konsekvent och till 100 procent stött extrem abortlagstiftning, upp till födelseögonblicket, likt Biden. Detta har föranlett bland annat flera katolska ledare att hävda att man som kristen inte kan rösta på Biden/Harris.

Biden, som kallar sig just katolik, skulle nekas nattvarden om han gick till kyrkan. Icke desto mindre släppte han just en kampanjvideo där han hälsar på påven Franciskus, och Biden försöker framställa sig som lierad med honom och kyrkan. 

En vicepresident är bara ett hjärtslag från presidentposten, och om Biden blir vald i november kommer han att vara den äldsta någonsin, 78 år.

Så sannolikheten för att Kamala Harris tar över är inte liten, även av ett annat skäl. Det finns oroväckande signaler på att Biden lider av demens, något som 40 procent av de amerikanska väljarna faktiskt tror, enligt en ny undersökning från Rasmussen Reports.

Det finns flera anmälningar mot Biden för sexuella övergrepp, och han har anklagats för osmakliga närmanden av barn och kvinnor. Under kampanjen sade Kamala att hon trodde på kvinnornas anklagelser.

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier