Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Självcensur i predikstolarna förhindrar människors frihet

Världens tänkande har mer och mer vunnit insteg i kyrkorna, och jag och många med mig upplever att många predikningar saknar sälta och den slags radikalitet som Jesus visade prov på. Det skriver Viktoria Hjort, kyrkobesökare, och talar om självcensur i svenska predikstolar.

Debatt · Publicerad 00:00, 26 jan 2021

Ända sedan 1994 har jag hoppats att kristna ledare – präster, pastorer och samfundsledare – skulle protestera mot utvecklingen i Sverige. Då var det aktuellt inför att partnerskapslagen skulle införas. Jag frågade min dåvarande pastor om han och hans kollegor planerade att skriva en debattartikel eller liknande. Men han ryckte bara på axlarna.

Världens tänkande har mer och mer vunnit insteg i kyrkorna, och jag och många med mig upplever att många predikningar saknar sälta och den slags radikalitet som Jesus visade prov på.

De som predikar utövar ofta en slags självcensur. Vissa ämnen tas aldrig upp i predikningarna, såsom till exempel abort. Jag lider med de kvinnor som har gjort abort och kanske mår psykiskt dåligt för det. Verklig kärlek är inte att undvika det svåra.

Jesus undvek aldrig det svåra. Han visade alltid kärlek och en väg igenom det svåra till upprättelse. Jesus vill förlåta den kvinna som har gjort en abort och som bekänner detta som synd.

Ni ”snälla och värdsligt anpassade” kristna ledare, som är satta att leda er församling eller ert samfund, förvägrar era kristna syskon den upprättelse och det helande som de annars skulle kunna få. Det är dags att predika utifrån hela Bibeln. Jesus var upprörd och arg när han rensade templet.

När hör vi en predikan där predikanten, utifrån den helige Andes inspiration, är upprörd över en företeelse i sin församling eller i Sverige över något som Jesus definitivt skulle kalla synd? I stället får vi ofta höra att Jesus är kärlek, men inte alls lika ofta att Jesus också är Sanningen (Joh 1:14).

Det var också närmast en pinsam tystnad i kristenheten under de rättsliga processerna när de bägge barnmorskornas rätt att utöva sitt yrke som barnmorskor prövades, då de inte vill medverka vid en abort. Den ena av barnmorskorna har i en tidningsintervju berättat att hon inte ens fick stöd från sin egen församling!

För närvarande lever vi i Sverige precis som i stora delar av världen under olika restriktioner på grund av covid-19. Under första advent var kyrkorna tomma, medan det rådde stor trängsel i olika affärscentra i landet.

Väldigt få eller inga kristna ledare, församlingar eller samfundsledare har stått upp för religionsfriheten, rätten att få träffas för gudstjänst i Sverige. Ingen har, som jag känner till, på allvar utmanat reglerna om att träffas fler än 50 personer eller fler än 8 personer, utan lydigt har man stängt ner kyrkorna.

I både USA och Frankrike har frågan om att få mötas till gudstjänst prövats rättsligt. I Frankrike har landets högsta förvaltningsdomstol meddelat att kyrkorna och samfunden får rätt att släppa in knappt en tredjedel av maxantalet personer för den kyrkolokal det gäller (VID 3/12).

För några veckor sedan stängde Youtube ner en predikan av Marcus Bloom. Det borde uppröra varje kristen, även om man inte delar allt han säger. Vi kristna behöver stå upp för själva principen om religionsfriheten, yttrandefriheten och mötesfriheten.

Den så kallade pandemilagen har nyligen antagits utan att en större diskussion har förts när det gäller religionsfriheten och andra lagar. Sveriges kristna råd, SKR, borde ha försvarat religionsfriheten starkare och krävt att kyrkorna ska få öppnas. Det är orimligt att en mycket stor kyrkolokal endast får ha 8 besökare!

Det är dags att den kristna rösten hörs högre och tydligare i Sverige på en mängd områden. Börja agera i dag!

När hör vi en predikan där predikanten, utifrån den helige Andes inspiration, är upprörd över en företeelse i sin församling eller i Sverige över något som Jesus definitivt skulle kalla synd?

Tvåfrontskrig krävs för att stå emot dödshjälpsvågen

Ledare På europeisk nivå faller nu skymningen när det gäller frågan om eutanasi. Hitintills är det fyra... onsdag 14/4 00:10

Har du någon som ber för dig?

Vardagskrönika Min morfar flyttade till himlen när jag var elva år. De sista åren var han svag av sin sjukdom och... onsdag 14/4 00:10

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier