Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Med trygga familjer bryter vi gängens nyrekryteringar

Samtidigt som politiken stödjer med sociala och förebyggande insatser behöver samhället gå in och bidra till starka, trygga familjer, som kan förmedla goda värderingar och ingjuta framtidshopp. Det skriver 13 kristdemokratiska kommunalråd i Stockholmsområdet om hur gängvåldet ska kunna stoppas.

Debatt · Publicerad 00:00, 18 sep 2021
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Polismord i Biskopsgården, dödsskjutning på en frisörsalong, skottskadade småbarn i Flemingsberg. Det är bara ett litet urval av de 34 bekräftade skjutningar som skedde endast under juli månad, med fyra döda och 13 skottskadade som resultat.

Det innebär alltså mer än en skjutning per dag och en person dödad i veckan.

Det går inte att förneka längre: de gängkriminella skjutningarna har blivit vardag i Sverige. Boende i kriminellt belastade områden beskriver situationen som ett inbördeskrig, där de dagligen går till jobbet och väntar på att någon kommer att dö.

Med varje rubrik tänker man att alla gränser borde ha passerats, att detta måste bli ett uppvaknande för regeringen och justitieminister Morgan Johansson. Men rubrikerna bara fortsätter komma, dag efter dag. Det är med all rätta som gängkriminaliteten har hamnat högt i den politiska debatten.

På debattsidorna diskuteras huruvida det är förebyggande insatser eller hårdare tag som är lösningen på att bryta gängens rekrytering. Ett perspektiv som verkar ha hamnat i skymundan är familjernas roll.

Vi kristdemokrater är övertygade om att familjen är den viktigaste gemenskapen och själva grunden som samhället står på. Barn som växer upp i trygga familjer får goda förutsättningar att klara livets utmaningar. De unga män som skjuter växer ofta upp i en familjemiljö präglad av en ”omsorgssvikt till följd av missbruk, sjukdom, kriminalitet eller våld”, enligt polischef Erik Nord.

Bris med fler larmar om föräldrar som har svårt att sätta gränser, är rädda för att myndigheterna tar barnen ifrån dem och som ofta tackar nej till socialtjänstens insatser. I killarnas miljö saknas positiva manliga förebilder eftersom fadern inte sällan är frånvarande. Äldre gängmedlemmar träder då in och fyller rollen som förebilder.

En annan påtalad gemensam faktor för dem som dras in i gängen är en misslyckad skolgång, vilket leder till utanförskap. Brottsligheten erbjuder ett snabbspår till status och pengar, något som känns mer lockande än Komvux eller enkla jobb. Ännu en brist på de sunda värderingar som kunde ha förmedlats i hemmet.

Vi kristdemokrater har lagt fram åtgärdspaketet Adrianalagarna för att bekämpa den grova brottsligheten, uppkallat efter den 12-åriga flicka som miste livet i en gängrelaterad ”felskjutning” i Botkyrka förra året. Paketet innehåller skarpa åtgärder, som att införa anonyma vittnen, införa kronvittnen och avskaffa åldersrabatten.

Nyligen presenterade KD även lagförslag för skärpta straff för vapenbrott. Dessa reformer ger brottsoffren upprättelse och är helt nödvändiga för att få bort de gängkriminella från gatan i dag.

För att förebygga att nästa generation hamnar snett har vi lanserat en social insatsmiljard. Vi vill stärka socialtjänsten i sitt arbete att fånga upp ungdomar innan de begår brott. Vi vill utvidga statligt stöd för samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF). Vi måste utveckla det återfallsförebyggande arbetet och avhopparverksamheten riktat till just unga gängmedlemmar.

Men samtidigt som politiken stödjer med sociala och förebyggande insatser behöver samhället gå in och bidra till starka, trygga familjer, som kan förmedla goda värderingar och ingjuta framtidshopp. Hur skapar vi positiva manliga förebilder i utanförskapsområden? Hur stödjer vi dessa föräldrar med att sätta gränser och förmedla sunda värderingar? Och hur markerar vi att föräldraansvaret gäller, även i förorten?

Att hitta svar på dessa frågor är en ödesfråga för Sveriges framtid.

Samuel Klippfalk, kommunalråd Solna (KD)
Anna Lipinska, kommunalråd Värmdö (KD)
Thomas Nyman, kommunalråd Sollentuna (KD)
Maria Fälth, kommunalråd Upplands Väsby (KD)
Karl Henriksson, kommunalråd Huddinge (KD)
Lennart Nilsson, kommunalråd Järfälla (KD)
Karsten Bjärbo, gruppledare Sigtuna (KD)
Carl-Johan Schiller, kommunalråd Lidingö (KD)
Antonella Pirrone, kommunalråd Nynäshamn (KD)
Eva von Wowern, kommunalråd Täby (KD)
David Winerdal, kommunalråd Södertälje (KD)
Sivert Åkerljung, kommunalråd Ekerö (KD)
Pernilla Schubert, ordförande Salem (KD)

Och hur markerar vi att föräldraansvaret gäller, även i förorten?

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier