Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

George W. Bush påminner om medkännande konservatism

När kristendom och konservatism går hand i hand, åtgärdas vänsterliberala strukturfel utan att människor körs över, skriver Ronie Berggren, redaktör för podden Amerikanska nyhetsanalyser, och pekar på USA:s president George W. Bush exempel.

Debatt · Publicerad 00:00, 3 mar 2020
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

I dag växer en sekulär konservativ rörelse fram i Europa som vill få ordning på strukturhaverier man menat orsakats av liberalism och socialism, i form av aningslös massinvandring och en skenande välfärdsstat.

Kristendomen kan till detta tillföra en balans som undviker en hårdkantad konservatism. 1900-talets socialistiska och liberala sekularisering har åsidosatt kristet hjälparbete. I sin bok Ett sagolikt liv skriver pingst- och LP-stiftelsens grundare Lewi Pethrus:

”... vissa politiska kretsar [har] hävdat att de kristna inte bör blanda sig i socialvården … De … har inte satt sig in i hur sakerna förhåller sig. Socialvården i världen är i stort sett en frukt av kristendomen. … Därtill ger den kristna kärleken något … som ingenting annat kan ge. … den vänlighet och barmhärtighet som är en äkta frukt av levande kristendom.”

SVT sänder just nu en serie om den amerikanska presidentfamiljen Bush. George W. Bush hade alkoholproblem tills ett möte med predikanten Billy Graham ledde till omvändelse.

Bush blev sedan guvernör i Texas 1995 och såg hur predikanten David Wilkersons Teen Challenge hjälpte missbrukare. Men myndigheterna motsatte sig religös socialhjälp och motiverade en stängning genom att anmärka på trasiga duschdraperier. Bush fick nys om saken och räddade verksamheten.

År 2000 kampanjade han till president utifrån ”medkännande konservatism” och skrev:

”När ett liv är trasigt kan det bara uppbyggas av en omsorgsfull medmänniska. Någon vars handlingar säger: 'Jag älskar dig, jag tror på dig, jag står vid din sida.' Staten kan spendera pengar men inte ingjuta hopp i människors hjärtan eller mening i livet. Det görs av kyrkor …”

Under kampanjen besökte han Teen Challenges verksamhet i Iowa och sade till ungdomarna:

”Precis som er, så befinner jag mig på en vandring. Jag drack för mycket men slutade dricka. Jag tror att det berodde på att Billy Graham planterade ett frö i mitt hjärta. … Jag vill att ni ska förstå att era livsresor delas av många andra. Även av några [av oss] som klär oss i kavaj.”

När Bush tog över Vita Huset, lanserade han 2003 President's Emergency Plan For AIDS Relief (PEPFAR), den största satsningen i historien mot en enskild epidemi som har räddat 17 miljoner människoliv i Afrika. Bush bekämpade också malaria och verkade för afrikansk skuldavskrivning.

Detta framkom inte alls i Sverige. 2009 sade SVT:s USA-expert Bo Inge Andersson om 2000-talet:

”Genom Bushs nya linje ”försvann” hela kontinenter ur USA:s horisont. Det gällde Afrika.”

Jämför med Tanzanias president Jakaya Kikwete som under Obama-hybrisen 2008 sade att han hoppades att Obama skulle bli en lika god vän till Afrika som George W. Bush hade varit. Eller med pastorn Rick Warren, som på World AIDS Day samma år förmedlade en hälsning till Bush från tillträdande president Barack Obama:

”Jag hyllar president Bush för ledarskap i att skapa en plan för att motverka aids i Afrika.”

Det planterade fröet hade burit frukt, den medkännande konservatismen realiserats i verkligheten.

När kristendom och konservatism går hand i hand, åtgärdas vänsterliberala strukturfel utan att människor körs över. Om dagens konservativa rörelse i Europa tar till sig denna lärdom så bådar morgonljus i Europa.

”Staten kan spendera pengar men inte ingjuta hopp i människors hjärtan ...”

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Fullsatt när musikal om Jesus spelas i Jönköping i helgen

Församling. 1 200 biljetter är sålda när musikalen Jag är, om Jesu sista tid i livet, i helgen sätts upp i en... lördag 1/4 10:00

Politiker bjuder in till bön utanför Finlands riksdag

Helsingfors. Finländske kristdemokraten Antero Laukkanen lämnar riksdagen efter valet på söndag. Dagen före... lördag 1/4 07:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00