Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Ungdomar evangeliserar på Odenplan varje vecka

Sedan YWAM Stockholm Shine började evangelisera på Odenplan har flera kommit till tro och blivit helade. En metod som används för att öppna upp för samtal är att bjuda på gratis fika.

– Det finns en stor nyfikenhet, speciellt bland unga människor, säger ledaren Louise Gustafsson.

Ung · Publicerad 07:00, 18 maj 2022

Klockan är snart 16. Molnens färger lyser i lila, orange och rosa. Flera personer stannar på Odenplan för att fota den vackra himlen med sina mobiltelefoner. Platsen är en mittpunkt för pendlare. Här går innerstadsbussar, pendeltåg och tunnelbana – och här på torget har YWAM evan­ge­liserat sedan 2019.

– När vi var här första gången var det en kvinna vi fick be för som blev helad, säger Louise Gustafsson, 47 år, som är ledare för YWAM Stockholm Shine.

– Sedan var det fyra unga tjejer som ville ta emot Jesus. Då såg vi det som en bekräftelse, att här ska vi vara, fortsätter hon.

I eftermiddagssolen går teamet fram över torget dragandes på en kaffevagn. Den är fylld med biblar, traktat och diverse fika. Fikat har förberetts i Frälsningsarméns lokaler, där YWAM Stockholm Shine får förvara och förbereda det som behövs för evangelisationen. Där möts de också för att be innan de går ut.

Innan teamet hunnit ställa i ordning kommer två pojkar och två flickor fram och väntar på att bli serverade. När kaffevagnen är ställd på plats, placeras biblar, traktat och fika upp. Allt är gratis, och eftersom kaffevagnen är på hjul behövs inget tillstånd för att få stå här.

”Du är älskad, förlåten och fri” och ”Jesus älskar dig” står det på två av de färgglada skyltarna som sitter uppsatta på vagnen. Några som går förbi stannar och kollar på skyltarna, både unga och äldre.

– Gratis fika! ropar Elinor Cederberg ut över Odenplan.

Här har YWAM Stockholm Shine evangeliserat och serverat fika nästan varje tisdag sedan starten.

En man sitter på en bänk byggd som en trappa. Mannen är klädd i en rosa jacka där det står Foodora på bröstet. Bredvid honom har han placerat sin stora ryggsäck. Han kommer fram till kaffevagnen.

En av evangelisterna som är ute i dag är Gabriel Boström, 27 år. Han har evangeliserat här med YWAM sedan 2020.

Hur vet du vem du ska gå fram till?

– Ibland ser jag någon person som ”står ut” lite extra, säger han.

Gabriel berättar att han ibland är mer medveten om när han blir ledd till personer att prata med, men att det också kan ske mer omedvetet.

Oliver Antal, 23 år, fyller i:

– Ibland får jag bara en lite starkare känsla att jag bör prata med en person.

Många av dem som kommer fram för att ta emot fika vet om att YWAM brukar vara här på tisdagar. Framför allt är det grundskole­elever och gymnasieelever som återkommande kommer fram. Men också äldre.

Två unga killar berättar att de precis varit och tränat i tre timmar. Louise frågar om deras motivation till det. En av killarna berättar att träningen hjälpt honom att hantera livet och få lugn. Då tar Louise tillfället i akt att vittna om Jesus.

– Jag försökte komma in på hur man kan få lugn i sitt liv genom Jesus. Och jag rekommenderade honom att gå in på hemsidan stockholm.life, där man kan läsa om människor som har mött Gud, som ger lugn i livet, säger hon.

Louise upplever att det finns en stor öppenhet för kristen tro i Sverige. Det märker hon bland annat när hon är ute och evan­ge­liserar.

– Det finns en stor nyfikenhet, speciellt bland unga människor, säger hon.

– Folk är intresserade av själva kärnan i den kristna tron. Alltså livet med Jesus mer än vad man gör i kyrkan som institution. Hur det är att tro på Gud och att leva med Gud, säger hon.

Hon tycker sig också se fler evangelister nu än för 15–20 år sedan.

– Det tycker jag är jättehäftigt att det är så många som frimodigt vill berätta om Jesus. Inte bara linda in evangeliet, utan verkligen vara beredda att bekänna vårt hopp som det är, säger hon.

En evangelisationsmetod som Louise har använt sig av är att göra enkäter, där man ställer frågor om tro till människor. Hon har sett att svaren förändras efter den rådande tidsandan, efter det som pumpas ut i samhället.

– Så det visar också att det är viktigt att predika, det är viktigt att berätta om Jesus för det är så människor kommer komma till tro.

För att komma i gång med gatuevangelisation är hennes bästa tips att bara göra det.

– Det är något man växer i och det behöver inte vara så preten­tiöst, menar hon.

– Om man inte har gjort det förut och tycker att det är lite läskigt tror jag på att ha någon typ av metod, till exempel att bjuda på kaffe.

Omkring tjugo i sex avslutas evangelisationen på Odenplan för denna gång. Gruppen rör sig tillbaka till Frälsningsarmén för att städa och plocka undan. Sedan samlas de för att diskutera dagens arbete och evangelisation, vad som hänt och deras intryck. Arbetet avslutas i bön.

Det tycker jag är jättehäftigt att det är så många som frimodigt vill berätta om Jesus. Inte bara linda in evangeliet, utan verkligen vara beredda att bekänna vårt hopp som det är.

YWAM Stockholm Shine

• YWAM (Youth with a mission) är en internationell missionsorganisation.

• YWAM Stockholm Shine är en av Stockholms två YWAM-baser. Shine håller i lärjungaskolor, evangelisation och besöker kyrkor.

• Hösten 2021 startades en YWAM-grupp på Stockholms universitet.

• På fredagar klockan 20–00 bjuder man in till kafé i Betlehemskyrkans lokaler i Stockholm.

S-topp och M-politiker pausar politiken efter möte med Hamaskoppling

Politik. Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) som kritiserats för sin medverkan vid en palestinsk konferens i... onsdag 31/5 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft!

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00