Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Feststämning när 500 ungdomar peppades till skolmission

Konserter, inspirerande predikningar och många ungdomar som fick en ny passion för att nå ut med Jesus på sina skolor. Så kan Ny generations satsning ”2022 – för en ny generation” på Annexet sammanfattas.

Ung · Publicerad 07:00, 4 okt 2022

Redan på fredagskvällen drog evenemanget igång i Annexet, granne med Avicii arena i Stockholm, med över femhundra ungdomar som kommit för att prisa Jesus tillsammans och ta del av en helg som bjöd på det allra mesta. Men framför allt för att ta del av en vision som Ny generation i Sverige har burit med sig under alla sina 20 år, att genom kristna skolgrupper nå ut med evangeliet till alla Sveriges skolor.

– Jag tror verkligen att den här visionen är sjukt viktig. Tar de med sig den glöden härifrån och bär med sig den i sina hjärtan, att jag vill leva för Jesus i skolan, så kommer de fortsätta bära med sig de här perspektiven på arbetsplatserna som vuxna också. Och det tror jag kommer förändra Sverige, om en ung generation anammar detta, säger Andreas Häger, nationell ledare på Ny generation.

Och baserat på den här helgen gav det verkligen respons. Andreas Häger har precis predikat på avslutningsgudstjänsten på lördagskvällen när han slår sig ner med Världen idags reporter, och är slagen av att så många ungdomar tog beslut att sprida budskapet om Jesus på sin skola under gudstjänsten. Han har nästan svårt att hitta orden när han ska sammanfatta vad helgen har inneburit.

– Vi såg framför oss ett Annexet fullt med ungdomar, och det var precis vad vi fick. Det är helt otroligt att se så många ungdomar som vill gå ut och göra skillnad. Ofta pratas det om att den unga generationen inte kan binda upp sig för saker – men det kan de verkligen. De har miljarder saker som lockar på deras uppmärksamhet, men när de får upp den här passionen och längtan finns det inget som kan stoppa dem, säger Andreas Häger.

Evenemanget, som är det största som Ny generation har gjort sedan 2012, hade temat ”A loving generation, a united generation and a brave generation” med varsin predikan som följt varje slagord. Norska Ny generations tidigare ledare, David Haddeland, predikade på fredagskvällen om att visa kärlek till sina klasskompisar, Emma Bergkvist från Alpha om att vara enade kring kärnan Jesus Kristus och Andreas Häger om mod att vara kristen på sin skola.

Frimodighet var också vad Betzgaw ”Betz” Assefa, tidigare medlem i rapgruppen Kartellen tillsammans med Sebastian Stakset, pratade om på sitt seminarium under lördagens fullspäckade program. Ett inspirerande vittnesbörd och uppmuntran till att våga gå utanför sin komfortzon som utmanade många.

Arvid Fornstedt från Värmdö ville praktisera vad han hade hört på en gång.

– Jag gick faktiskt och köpte en bibel som jag ska ha med mig hela tiden och dela ut när någon behöver det. Det var nästan så att jag började göra det direkt på lunchen på McDonalds, säger han med ett skratt.

Något annat som lyftes fram under helgen var kreativitet, att det inte bara finns ett sätt att ha en skolgrupp på och att man kan använda sig av sina olika gåvor. Detta uppmuntrades det till genom flera olika programpunkter. Bland annat höll youtubern Signe Anna ett välbesökt seminarium, och från huvudscenen förkunnades budskapet genom de tre konserterna som Lin D, Jesus Loves Electro och den amerikanska storstjärnan Andy Mineo stod för.

– Alla artister är medvetet utvalda för att vi vill att de ska ha ett budskap. Lin D är unga som står på scenen och förmedlar hopp till andra unga, Jesus Loves Electro visar på otrolig kreativitet och hur vi kan jobba för Gud med det, och Andy Mineo för samarbetet 116/Unashamed han har med andra kristna hiphopare, han skäms inte för evangeliet och det vill vi uppmuntra, säger Andreas Häger.

Men även ute bland montrarna, där exempelvis Krik, OM och Bibelskola Livskraft höll till, gjorde kreativiteten sig tydlig. Dels genom flertalet aktiviteter som anordnades under helgen, dels i enskilda montrar. Ett exempel är det nystartade företaget Ora et Labora som sålde posters med bibelord och handmålade biblar.

– Jag märker att det finns ett intresse för att kunna tonsätta bibelord visuellt, att det drar till sig uppmärksamhet och att många vill använda sig av det, säger Deborah Fredriksson, som säljer sina alster via Instagramkontot Be och arbeta.

– Kreativitet är verkligen inte bara att spela musik, måla eller dansa, utan det handlar om att göra saker på nya sätt. Det är jag övertygad om finns i alla människor för att Gud har lagt ner det i oss, säger Deborah Fredriksson.

Något som bara går att instämma i efter att ha tagit del av Ny generations ambitiösa arrangemang. Kanske finns det inget bättre exempel än vittnesbörden av vad skolgrupperna själva gör ute på Sveriges skolor, med alla möjliga typer av satsningar: från att dela ut chokladbollar till att sätta upp lappar med komplimanger på elevskåpen.

Hela helgen avslutades passande med att ungdomar från olika skolor i Sverige fick berätta lite om vad de gjort på sin skola, och gjorde att visionen om att starta nya skolgrupper kommer att kunna leva vidare även långt efter den gångna helgen.

Det är helt otroligt att se så många ungdomar som vill gå ut och göra skillnad.

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00