Debatt

Viktigt att diskutera skiljelinjer

Håller "frikyrkosverige" på att bli katolskt? Jag hoppas och tror inte det. Kommer vi att böja vår nacke under kyrkan och bejaka Petrusämbetets legitimitet, vilket är påven, som Peter Halldorf menar? Nej, jag tror inte det heller. Men utan tvekan är intresset för katolsk och ortodox inriktning rätt stort nu.
Jag tror att vi behöver studera vad katolsk tro och lära står för. Några menar nu att man inte ska störa den så kallade "enheten" och därför ska man inte ta en sådan här debatt. Det är "religiöst korrekt" att inte ta upp skiljelinjer. Men detta vore djupt olyckligt.

Först ska sägas att det finns mycket bra inom den kyrkan, som det starka stödet för det traditionella äktenskapet, synen på abort med mera. Men det finns också läror som jag personligen inte kan ställa upp på. Nyligen läste jag ett dekret från den katolske biskopen Anders Arborelius om fullständig avlat under Paulusåret*.
Här kan man läsa att varje troende som under året vallfärdar till den påvliga basilikan S: t Paulus vid Roms Via Ostiensis och ber i enlighet med den helige Faderns intentioner får full avlat. Har man inte möjlighet att åka till Rom kan man i stället åka till S:t Paulus kyrkorna i Borås eller Gävle för att få avlat. Man frågar sig: Vilket evangelium är detta?

Katolicismen har
många enligt min mening obibliska läror. Exempel på dessa är: Påvens ofelbarhet, synen på Maria, där hon exempelvis är syndfri och den evigt förblivande jungfrun. Transsubstanti-ationsläran ser jag heller inte som biblisk, där brödet och vinet i nattvarden förvandlas till Jesu verkliga kropp. Frälsningsfrågan med läran om skärselden bör också nämnas.
Men det är egentligen en fråga som är avgörande: Vad säger Skriften? Och det är ju precis här som den katolska kyrkan skiljer sig, eftersom man också tolkar allt utifrån traditionen. Som svar på detta kan sägas att Jesus var mycket noga med vad Skriften sa, han höll den mycket högt. Även den tidiga församlingen frågade sig vad Ordet säger. När Paulus var i Berea står det: "De tog emot ordet med all villighet och forskade dagligen i Skrifterna för att se om det kunde förhålla sig så" (Apg 17:11). Låt oss ha precis samma inställning som Jesus och de första kristna! Vad säger Skriften? Pröva allt utifrån Skriften!

Josef Sjöberg

Fotnot: Dekretet om Paulusåret finns att läsa på:
www.katolskakyrkan.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS