Debatt

Var fanns julens budskap när SKR skrev jultext i Aftonbladet?

Jesus själv sammanfattar evangelium, julens kristna budskap, så här: ”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv”, skriver debattören. Foto: Lightstock
Jesus själv sammanfattar evangelium, julens kristna budskap, så här: ”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv”, skriver debattören. Foto: Lightstock
Kjell Zingmark, pastor, grundare av Nätverket för kristna brandmän Foto: Privat
Kjell Zingmark, pastor, grundare av Nätverket för kristna brandmän Foto: Privat

Julens kristna budskap handlar inte om relationer människor emellan. Det handlar om relationen mellan Gud och människan, skriver Kjell Zingmark (pastor och grundare av Nätverket för kristna brandmän), som saknade budskapet om frälsning i den debattartikel som presidiet för Sveriges kristna råd skrev i Aftonbladet på julafton.

Publicerad Uppdaterad

Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Julens kristna budskap är och förblir ett budskap om frälsning.

Om syftet var att göra ett politiskt, och allmänmänskligt inlägg, ja då var det lyckat.

Presidiet för Sveriges kristna råd (SKR) skriver en text i ett av Sveriges största forum, Aftonbladet (24/12) att: ”Det [julens budskap] är ett utmanande budskap till oss i dag.” Det är ju en bra inledning, men jag är inte helt med på det sätt de sedan väljer att sammanfatta julens budskap.

Om syftet var att göra ett politiskt och allmänmänskligt inlägg, ja, då var det lyckat. Ur den synvinkeln är det väldigt läsvärt och nästan poetiskt skrivet. Det framkommer, med subtil finess, vilken politik de vänder sig emot, och Aftonbladets redaktör har valt att understryka med text i fet stil.

Men om man ville förmedla julens kristna budskap – ja, då hittar jag det inte.

Ingenstans i julens kristna budskap hittar vi något om att dela med sig. Inget som ”avslöjar och omstörtar utanförskap, fattigdom och främlingsfientlighet”. Det handlar inte heller i första hand om att ”varje människa är värd aktning”. Eller om huruvida det är fel eller rätt med folkräkning för att veta hur många som vistas i ett land och behöver betala skatt.

Allt detta kan naturligtvis vara viktigt att samtala om. Det handlar om vilken livsstil vi vill leva och hur vi kan göra det gemensamt, tillsammans i en hård värld. För den kristne handlar det även om helgelse och lärjungaskap.

Men det är inte detta som är julens kristna budskap. Julens kristna budskap handlar inte om relationer människor emellan. Det handlar om relationen mellan Gud och människan, om evangelium!

Det är det som änglarna jublar och talar om: ”Men ängeln sade: ’Var inte rädda! Jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket: I dag har en Frälsare fötts åt er i Davids stad. Han är Messias, Herren’” (Luk 2:10–12).

Jesus själv sammanfattar evangelium, julens kristna budskap, så här: ”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. Gud har inte sänt sin Son till världen för att döma världen, utan för att världen ska bli frälst genom honom. Den som tror på honom blir inte dömd. Men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn” (Joh 3:16–18).

Om vi kristna inte ropar ut frälsningens evangelium, ja, då läser vi i Bibeln att: ”Jag säger er: Om de tiger, kommer stenarna att ropa” (Luk 19:40). Därför smärtar det mig lite att när högt uppsatta kristna ledare tar chansen att bli publicerade så att alla kan läsa, ja, då väljer man en vacker och politisk text.

Julens kristna budskap är och förblir ett budskap om frälsning. Ett budskap om möjligheten till frälsning för alla människor. Den frälsningen kom i form av ett spädbarn som föddes, växte upp och offrade sig själv så att den som tror och erkänner honom för den han är, blir räddad till evigt liv.

Powered by Labrador CMS