Ledarkommentar

Väljare från M och KD kan öppna för SD

Allt fler väljare vill se Jimmie Åkesson (SD) som statsminister, enligt opinionsundersökning.
Publicerad Uppdaterad

Aktuella opinionsmätningar indikerar framflyttade positioner för Sverige­demokraterna på den icke-socialistiska Tidösidan.

Utöver att SD verkar ha några procentenheters försprång till Moderaterna som landets just nu näst största politiska parti, är det också enligt Indikator Opinion en liten aning fler väljare bland Tidöpartiernas sympatisörer (regeringen M, KD och L tillsammans med samarbetspartiet SD) som vill se SD-ledaren Jimmie Åkesson som statsminister (41 procent) jämfört med den sittande Ulf Kristersson (37 procent). 

Dessutom uttalar i samma mätning en växande andel borgerliga väljare att de kan tänka sig att SD efter nästa val ingår i en framtida borgerlig koalitionsregering med M, KD och L, alltså inte enbart som nu träffar en överenskommelse, Tidöavtalet, om hur samarbetet ska utformas. 

Bland de moderata väljarna vill så många som 39 procent ha med SD i regeringen, och bland de kristdemokratiska är siffran än högre, hela 59 procent, medan stödet är betydligt lägre bland L-sympatisörer.

Det är remarkabla siffror, men kan förklaras av SD:s allmänna opinionsframgångar, av det höga stödet för Åkesson inom det egna partiet jämfört med Kristerssons inom M, KD och L – men inte minst av det faktum att svarsfrekvensen på undersökningen var så låg som 38 procent. 

Säkra slutsatser är med andra ord svåra att dra.

Powered by Labrador CMS