Debatt

Utvecklingen är inte skrämmande

Inga beslut bör baseras på FN:s klimatpanels (IPCC) korta temperaturkurvor. Det menar Wibjörn Karlén, professor emeritus i naturgeografi vid Stockholms universitet, som vill tona ner larmen om klimatförändringar.

I de flesta uttalanden om klimatet beskrivs ett överhängande hot och behov av snabba och kraftfulla åtgärder för att hindra en klimatkatastrof. Data visar emellertid inte den skrämmande utveckling som ofta framhävs. Temperaturen har stigit under de senaste 100 åren, men denna förändring avviker inte från tidigare förändringar.
Figur 1 visar data om medeltemperaturens förändringar 1860-2010 för Sverige som SMHI rapporterat.  Temperaturen har stigit någon grad.  Den stora uppvärmningen inföll under 1930-talet. Efter en period av avkylning omkring 1970 steg temperaturen men den har inte stigit till en nivå högre än tidigare. Uppvärmningen mellan 1980 och 2010 är av samma storleksordning som den tidigare upp­värmningen och studier av klimatets naturliga variabilitet antyder att temperaturen troligen kommer att falla de närmaste åren.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS