Opinion

Siewert Öholm: Direktsänd kyrkomötet i SVT

Denna vecka har man kunnat följa Engelska kyrkans kyrkomöte i brittiska Sky News. Det vore naturligt att även SVT sänder live från Svenska kyrkans kyrko­möte i september. Bilden är från förra årets kyrkomöte i Uppsala Universitets aula.

Tänk dig in i följande situation:
I höst, 17-19 november, sänder SVT Forum kyrkomötets session 2-förhandlingar direkt från plenisalen i Uppsala Konserthus. Public Serviceföretagets ledning har just upptäckt att två tredje­delar av landets befolkning tillhör Svenska kyrkan och inser därför att detta är en händelse som väl platsar bland de evenemang och riksdagsdebatter som annars fyller kanalen. Session 2 av Kyrkomötet är den debatterande delen. Session 1 hålls i september och präglas av utskotts­arbete och förberedelser för beslut. En omöjlig tanke? Nej, det borde den inte vara!
Över tolv procent deltog i kyrko­valet förra året. Aktiviteten i valda grupper, intresset för och deltagande i aktiviteter i kyrkan är sannolikt betydligt större än valdeltagandet speglar. Även större än medierna speglar. Att två av tre som vi möter till vardags, är medlemmar i Svenska kyrkan är intressant som uttryck för kyrkans fortsatta förankring i samhället. Statistiken visar att antalet utträden ökade förra året, men samtidigt ville över 8 000 vuxna bli nya medlemmar i Svenska kyrkan. Totalt gjordes nästan 16 miljoner kyrkobesök under 2013. Minst lika många skedde i olika frikyrkor där statistik inte förs på samma sätt. Kyrkornas totala integration i svenskarnas liv är med andra ord minst sagt omfattande. Som nationell "förening" är Svenska kyrkan outstanding och störst.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS