Ledarkommentar

Liberal alkoholromantik

L:s arv från nykterhets- och frikyrkorörelsen verkar tyna? (Bild: partiledare Johan Pehrson)
Publicerad

Liberalernas landsmöte i helgen bjöd på en allvarlig kullerbytta och politisk omsvängning då det traditionellt alkohol- och drogrestriktiva partiet landade i en liberaliseringslinje kring Systembolaget. 

Pådrivna av ungdomsförbundet (LUF) röstade en majoritet av ombuden emot sin egen partistyrelse och beslutade att verka för att Systembolaget framöver ska hålla söndagsöppet, och dessutom ha öppet ända till klockan 20, tillika alla dagar i veckan. 

Inte nog med det. Liberalernas nya linje välkomnar också licensbutiker för att sälja öl, vin och cider vid sidan om Systembolaget, samt specialiserade vinbarer utan krav på måltidsmat.

Den ideologiska omsvängningen visar på ett borttynande arv från det tidigare Folkpartiets folkrörelseförankrade restriktiva alkoholpolitik, då med en bas i nykterhets- och frikyrkorörelsen.

Frikopplade från dessa sina rötter vinner nu inom L en urban och alltmer renodlad liberalism framgångar – till förfång för folknykterhet och socialt utsatta. Liberalernas nya alkoholromantiska linje bäddar för många familjetragedier. 

Powered by Labrador CMS