Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Grekerna och cyprioterna kan, av naturliga skäl, inte acceptera Turkiets agerande, inte heller EU, som de två länderna har i ryggen. Militär närvaro och marinövningar från båda sidor i konflikten ökar riskerna för en incident, som skulle kunna löpa amok, skriver Lennart Sacrédeus. Foto: IHA/AP/TT

Turkiet hotar skapa lättantändlig krutdurk i östra Medelhavet

Nyhetskommentar · Publicerad 00:00, 10 sep 2020

Dramatiken i östra Medelhavet tilltar. Området där Europa, Mellanöstern/Asien och även Afrika, liksom tre världsreligioner, möts är sedan århundranden tillbaka ömsom en latent, ömsom en öppen krutdurk. 

En grundläggande konflikt består i att turkisk militär sedan sommaren 1974 ockuperar norra delen av Cypern, en dryg tredjedel av den EU-anslutna ön. Men till den hårda turkiska retoriken gentemot den södra grannen – det till invånarantalet hundra gånger mindre och ortodoxt kristna Cypern – fogas nu också närmast krigiska uttalanden från Ankara gentemot den klassiska arvfienden Grekland. Landet utgör en näst intill naturlig skyddsmakt till sin EU-kollega Cypern och styrs liksom Cypern av en kristdemokratisk regering.

Detta gör att omvärlden nu med än större oro ser på utvecklingen i östra Medelhavet, med dess tilltagande risk för militär konflikt.

En vattendelare i konflikten mellan å ena sidan den kristna grekisk/östromska och å andra sidan muslimskt turkisk/osmanska falangen utgörs förstås av årtalet 1453, då de turkiska och muslimska seldjukerna lyckades erövra Konstantinopel (anlagd som Östrom av kejsare Konstantin på 300-talet). Den muslimske härföraren Mehmet red då in med sin häst i världens största kristna kyrka, Hagia Sofia (Heliga vishetens kyrka) och omvandlade den till en moské. 

I samma muslimska härskaranda drev Turkiets nuvarande president, den auktoritäre och islamfrämjande Erdogan, i somras igenom att den 1 500 år gamla kyrkan, vilken i dryga åttio år – sedan beslut fattats av det moderna Turkiets landsfader Kemal Atatürk – fungerat som museum, nu återigen blev muslimskt bönerum och moské.

Efter första världskriget fördrev ungturkarna den grekiska befolkningen i vad som i dag är västra Turkiet. Greker som i årtusenden bott där fördrevs, sköts eller kastades i havet. Grekiska provinser, som till exempel Mysien – med städerna Pergamon och Troja – liksom Lydien – med hamnstäderna Smyrna (numera turkiska Izmir) och Efesos – samt den kyrkohistoriskt viktiga Nicea (numera turkiska Iznik) – plats för kyrkomötet år 325, som gav oss den kristna nicenska trosbekännelsen – tömdes på sin grekiska, kristna befolkning på tidigt 1920-tal.

Turkarna känner sig rent fysiskt instängda med begränsat territorialvatten på grund av grekiska öar och Cypern. Därför vill man nu, med militära maktmedel, utvidga sina geografiska anspråk till havs. Detta även för att kunna provborra och ta i anspråk sannolikt gigantiska naturgasfyndigheter på botten. 

Grekerna och cyprioterna kan, av naturliga skäl, inte acceptera Turkiets agerande, inte heller EU, som de två länderna har i ryggen. Militär närvaro och marinövningar från båda sidor i konflikten ökar riskerna för en incident.

Som ledande makt i Nord­atlant­pakten (Nato) är frågan hur länge USA tillåter Turkiet att uppträda aggressivt mot sin Nato-granne Grekland. Eller gör ett förtäckt stöd till Turkiet från Putins auktoritära Ryssland att president Trump i slutändan inte vågar att agera?

I det senare fallet blir östra Medelhavet oregerbart, öppet för kaos.

Men till den hårda turkiska retoriken gentemot den södra grannen Cypern ... fogas nu också närmast krigiska uttalanden från Ankara gentemot den klassiska arvfienden Grekland.

Så söker du jobb under coronakrisen

Högre konkurrens, anställningsintervjuer via videosamtal och en annorlunda arbetsmarknad. Hur... tisdag 22/9 06:00

Lidandet inför tyst Gud

Böneskolan Jobs bok är troligen Bibelns äldsta bok, med det urgamla temat om den oskyldiga människans lidande.... tisdag 22/9 00:10

Bibeln förordar opartiskhet – inte identitetspolitik

Ledare I polisutbildningen vid Södertörns högskola får man sedan en tid tillbaka lära sig att man som... tisdag 22/9 00:00

EFK ska utreda syn på samkönade relationer

Kyrka. Under Evangeliska frikyrkans kongress i lördags fattades beslut om att tillsätta en arbetsgrupp för... måndag 21/9 17:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...