Nyheter

Ung pappa fick fel vaccin mot covid-19 – dog av hjärtstopp

En 30-årig pappa i Värmland fick hjärtstopp några veckor efter att han fått Modernas vaccin. Ambulans tillkallades, men hans liv gick inte att rädda. Foto: Erik Mårtensson/TT
En 30-årig pappa i Värmland fick hjärtstopp några veckor efter att han fått Modernas vaccin. Ambulans tillkallades, men hans liv gick inte att rädda. Foto: Erik Mårtensson/TT
OBS! BILDTEXT IN HÄR! Foto: Stina Stjernkvist/TT
OBS! BILDTEXT IN HÄR! Foto: Stina Stjernkvist/TT

Region Värmland har gjort en lex Maria-anmälan gällande en 30-årig pappa som dött av hjärtstopp efter att ha fått fel vaccin mot covid-19. Nu kämpar familjen för att få svar på varför han dog.

Publicerad Uppdaterad

De bedömde det som ångest för att han inte hade ont.

Michaela Olofsson

Region Värmland gjorde nyligen en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, med anledning av att en ung patient avlidit tre veckor efter vaccination mot covid-19.

Verksamheten som gav vaccinet har även gjort en anmälan till Läkemedelsverket.

”Då händelsen är ovanlig och dödsorsaken inte är säkerställd enligt Rättsmedicinalverket, önskas en extern bedömning av utredningen”, skriver regionen på sin hemsida.

Nya Wermlands-Tidningen (NWT) kan berätta att det var 30-årige Pontus Sevius som fick Modernas vaccin Spikevax, i strid mot Folkhälsomyndighetens rekommendation om att inte ge detta vaccin till personer som är 30 år eller yngre. Han vaccinerades den 12 januari förra året, och den 4 februari dog han.

NWT har intervjuat Pontus sambo Michaela Olofsson, som berättar att han hade åkt spark och lekt i snön med sin dotter den dagen. Senare på kvällen fick han ihållande hjärtklappning, blev orolig och ringde 112. Han gick nedför gatan för att möta ambulansen, eftersom han inte ville oroa sin dotter eller grannarna.

Men i stället för att skicka en ambulans kopplade larmoperatören honom vidare till jourhavande präst.

– De bedömde det som ångest för att han inte hade ont. Men hjärtat rusade, förklarar Michaela Olofsson.

Medan samtalet kopplades vidare föll Pontus ihop och blev liggande medvetslös på gatan. Han hittades av räddningstjänsten som var på väg hem efter en utryckning och som larmade ambulansen.

Orsaken till att Modernas vaccin inte rekommenderas till unga personer är att man har sett en ökad risk för inflammation på hjärtmuskeln och hjärtsäcken, särskilt bland pojkar och unga män, vilket Världen idag skrivit om flera gånger.

Enligt Michaela Olofsson hade vårdpersonalen svarat Pontus att det inte fanns något annat vaccin och att man inte fick välja. Michaelas mamma Malin Olofsson hjälper henne i kontakten med olika myndigheter, och det har blivit många turer.

– När jag ringde patologen på Rättsmedicinalverket, som gjorde obduktionen, sade hon att det lutade övervägande åt att det var vaccinet som orsakade Pontus död. Detta förnekade patologen senare att hon sagt, uppger Malin Olofsson för NWT.

I obduktionsrapporten stod det sedan: ”Sannolikheten att dödsfallet är kopplat till Modernas vaccin är liten, men kan inte helt uteslutas”. Det fanns en inflammatorisk härd i hjärtmuskeln som enligt rapporten kan representera en biverkan av vaccinet. Men fyndet är så litet att dess betydelse är osäker, skriver Rättsmedicinalverket och menar att det är minst lika troligt att dödsfallet orsakats av en annan dödsorsak.

Både Region Värmland och Kammarkollegiet rekommenderade att familjen skulle begära en granskning av utomstående läkare, en så kallad second opinion. Därför har de låtit en läkare vid ett patologiskt laboratorium i Tyskland gå igenom journaler och rapporter. Läkaren vill även titta på prover från obduktionen, men Rättsmedicinalverket vill inte lämna ut materialet.

Familjen överklagade till förvaltningsrätten men fick nej där också.

– De säger att det skulle vara integritetskränkande att lämna ut proverna. Kränkande för vem? säger Malin Olofsson.

Däremot har Patientförsäkringen godkänt formuleringen ”hjärtstopp på grund av felaktig ordination av läkemedel” och klassat dödsfallet som vårdskada, uppger NWT.

Powered by Labrador CMS