Nyheter

Norsk studie: Mensrubbningar hos unga ökade efter covid-vaccination

Menstruationsrubbningar är vanligt, men tros ha ökat genom covid-vaccination.
Menstruationsrubbningar är vanligt, men tros ha ökat genom covid-vaccination.

Menstruationsrubbningar är vanliga bland flickor i åldern 12–15 år, men förekomsten är högre hos de som har fått en dos vaccin mot covid-19. Det visar en ny studie från det norska Folkehelseinstituttet.

Publicerad Uppdaterad

Tidigt på sommaren 2021 kom rapporteringar om att kvinnor upplevde menstruationsstörningar efter vaccination mot covid-19. Det ledde till att Folkehelseinstituttet (FHI), som är Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, började inkludera frågor kring detta i sina pågående befolkningsundersökningar. Mer än 60 000 norska kvinnor mellan 12 och 80 år ingår i kartläggningen, skriver myndigheten på sin hemsida.

De första resultaten, som kom för ett år sedan, tydde på att vaccin mot covid-19 kan påverka menstruationen hos kvinnor mellan 18 och 30 år. Förekomsten av menstruationsstörningar var högre efter första dosen än före vaccination, men dessa störningar var oftast tillfälliga och gick tillbaka till utgångsläget inom två–tre månader.

Efter andra dosen vaccin ökade förekomsten av menstruationsrubbningar ännu mer än efter den första. Varaktigheten av dessa följs nu upp av FHI.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS