Judehat

Våg av grov antisemitism sprider sig i svensk offentlighet

Kajsa Ekis Ekman talade nyligen vid en propalestinsk demonstration i Göteborg framför en banderoll som uppmanar till ”intifada”, vilket innebär attacker på civila israeler.

Konstnären Stina Wollter sprider konspirationsteorin att Israel själva iscensatt terrordådet 7 oktober. Författaren Kajsa Ekis Ekman försvarar Hamas massaker framför en skylt med texten ”Intifada”. En prisbelönt S-profil för vidare judehatisk propaganda i nivå med Nazitysklands. Här är några aktuella exempel på hur antisemitismen breder ut sig i offentligheten.

Publicerad Uppdaterad

1. Författaren och journalisten Kajsa Ekis Ekman talade nyligen vid en propalestinsk demonstration i Göteborg framför en banderoll som uppmanar till ”intifada”, vilket innebär attacker på civila israeler.

Journalisten Hynek Pallas skriver i Göteborgs-Posten hur Ekis Ekmans tal får ”blodet att frysa” när hon beskriver Hamas massmord som berättigat ”motstånd” och menar att terrorgruppen och ”Palestina” är en och samma sak.

2. Expressen har avslöjat att ”Pink Room”, Sveriges största Facebookgrupp för ”kvinnor och icke-binära” med över 184 000 medlemmar, den senaste tiden flödat över av judehat och desinformation.

Christer Mattson, forskare vid Göteborgs universitet

– Det är Goebbels-nivå på den här antisemitismen, säger Christer Mattson, forskare vid Göteborgs universitet, till tidningen om innehållet i gruppen.

Grundaren Roba Kadhem som engagerat sig i Socialdemokraterna och har hörts i Sveriges Radio P3 har tidigare fått pris för att ha ”skapat en samtalston som präglas av respekt, medmänsklighet och gemenskap”. 

Roba Kadhem

Men i ”Pink Room” har Kadhem underblåst vanliga antisemitiska teorier om judars makt över medier. På sin egen Instagramsida sprider hon även högerextrema påståenden om att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skulle ligga bakom massakern på israeler.

3. Stina Wollter, konstnär och programledare i Sveriges Radio, ifrågasätter på Instagram att det var en verklig terrorattack den 7 oktober när omkring 1 200 israeler dödades. 

Stina Wollter

Hon sprider videoklipp där en känd amerikansk konspirationsteoretiker hävdar att dådet iscensattes av Israel själva och menar att ”man får undra” om det verkligen var några israeler som dödades. I andra inlägg spekulerar hon i att Israel vill åt gas i Gaza för att tjäna pengar.

4. Poeten Athena Farrokzhad, känd från Sveriges Radio och Kulturhuset i Stockholm, har deltagit i och uppmanat andra att ansluta sig till propalestinska demonstrationer som innehållit höger- och vänsterextrema inslag, antisemitiska folkmordsramsor och konspirationer om att muslimska barn regelmässigt omhändertas i Sverige.

Athena Farrokhzad, känd från Sveriges Radio, har uppmanat andra att delta i propalestinska demonstrationer.

”Man undrar om cheferna på Kulturhuset, och våra kultursidor, skulle vara lika tysta om anställda kilade ner på sverigedemokratiska demonstrationer med nazistiska inslag utanför arbetsplatsen, och på sociala medier uppmuntrade folk att ansluta till dem”, skriver Hynek Pallas på sajten Liberal debatt.

Man undrar om cheferna på Kulturhuset, och våra kultursidor, skulle vara lika tysta om anställda kilade ner på sverigedemokratiska demonstrationer.

Hynek Pallas

5. Greta Thunbergs klimatorganisation Fridays for future (FFF) befinner sig i vad som kan beskrivas som ett inbördeskrig sedan man öppet omfamnat antisemitism. Som Världen idag berättat har FFF:s internationella Instagramkonto spridit påståenden om att medier i väst skulle hjärntvätta människor att sympatisera med Israel.

Greta Thunberg.

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) beskriver detta som ”konspiratoriska fantasier som riskerar att göda antisemitiska mytbildningar”. SKMA påpekar också att Thunberg vid en klimatdemonstration i Amsterdam nyligen överlät mikrofonen till Sara Rachdan som skanderade slagord där Israels existensrätt ifrågasätts. 

Rachdan har på Instagram hyllat och försvarat Hamas massaker och likställt Israel med Nazityskland. Den tyska grenen av organisationen har nu brutit sig loss och vägrar associeras med Thunberg. Ledaren för den tyska motsvarigheten till Miljöpartiet menar att svenskan nu ”diskvalificerat sig som klimatrörelsens ansikte”.

Uppdatering: Delar av denna artikel har klandrats av Mediernas Etiknämnd (MEN). Här kan du läsa mer om beslutet.

Powered by Labrador CMS