Nyheter

Malmö tog täten i reformationen

När reformationen kom till Malmö startades flera boktryckerier. Olof Ulrikcksøns tryckeri var det första, år 1528. Året efter trycktes den så kallade Malmø-bogen. Den skrevs av Peder Laurentsen och är en redogörelse och ett försvar för reformationen i Malmö. Foto: Lunds universitetsbibliotek
Claus Mortensen var en av de nykläckta prästerna som fulla av iver kom hem med omvälvande tankar efter präststudier på andra sidan sundet. När han förbjöds att predika i Malmö kyrka fick stadens styrande råd nog.
Ett uppslag ur Malmø-bogen, som egentlgen heter ”Orsagen oc een rett forclaring paa then ny Reformats, ordinering oc skick om messen, predicken oc anden rett Gudts tienneste oc christelig dyrckelse som begyndt och gjort er vdi then Christelige Stadt Malmø Anno Domini MDxxix”
Det finns lärdomar att dra 2017 av 1520-talets politiker, menar Neuhaus. Bilden från januari 2017 när hundratals människor samlas i Rosengård för att hedra den 16-årige pojke som sköts till döds vid en busstation kvällen innan. Foto: Andreas Hillergren/TT

En vind av andlig frihet men också en del smutsig politik. Sådana inslag fanns med i den smått unika reformation som berörde staden Malmö, och som föregick reformationen i både Danmark och Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Reformationen spred sig i vidare kretsar. År 1527 hålls en predikan i Malmö som blev startskottet för en inte alltigenom fredlig förändring i staden.Malmö tillhörde vid tidpunkten Danmark och var den folkrikaste staden i landet, näst efter Köpenhamn. Några av stadens söner hade, 1525, gett sig i väg till den stora staden på andra sidan sundet för präststudier. De återvände till Malmö hade de med sig nya och omvälvande tankar. Det var idéer från den reformation som sedan några år börjat sprida sig på kontinenten. Fulla av iver ville de unga nykläckta prästerna nu börja plantera reformationens idéer i Malmö.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS