Nyheter

Lavinartad smittspridning av covid-19 befaras i Nordkorea

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un uppges ha besökt ett apotek i Pyongyang på söndagen. Bilden kommer från nordkoreanska regeringen.
Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un uppges ha besökt ett apotek i Pyongyang på söndagen. Bilden kommer från nordkoreanska regeringen.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har mobiliserat militären för att kontrollera coronautbrottet i landet, som nyligen bekräftade sitt första covidfall.

Publicerad Uppdaterad

50 personer uppges ha avlidit och över en miljon drabbats av feber.

Under måndagen dog ytterligare åtta personer och nästan 400 000 fler drabbades av feber, säger Nordkoreas hälsomyndigheter. Det innebär att antalet sjuka ökat lavinartat på bara några dagar.

Totalt sägs runt 1,2 miljoner ha insjuknat och 50 ha avlidit sedan utbrottets start.

Det är oklart om alla drabbade verkligen har covid. Experter bedömer att Nordkorea inte har den kapacitet som krävs för att masstesta för sjukdomen och landet har bara bekräftat att en av de som avlidit har varit smittad.

Utomstående experter bedömer dock att utbrottet kan vara värre än vad myndigheterna uppger. Cho Han Bum, analytiker vid institutet för koreansk återförening i Seoul, säger att Nordkoreas febersiffror verkar vara en ”ren lögn”.

Nordkorea säger att runt 390 000 personer insjuknade men att bara åtta dog senaste dygnet, medan Sydkorea (i söndags) rapporterade 25 000 nya fall och 48 dödsfall, säger han.

Nordkorea bekräftade sitt första fall av coronaviruset den 13 maj, varpå Kim Jong-Un utlyste en nationell nedstängning. Spridningen kan ha accelererat i landet i samband med en stor militärparad i huvudstaden Pyongyang den 25 april.

Det finns en oro för hur coronaviruset kan drabba det slutna landet med 26 miljoner invånare, där vaccinationsgraden tros vara låg och vårdsystemet är bristfälligt. Det främsta vapnet mot pandemin tros vara att isolera människor.

Tidigare har statliga medier rapporterat att 1,3 miljoner människor, bland annat lärare och läkarstudenter, mobiliserats för att söka efter personer med febersymptom och se till att de sätts i karantän.

Sydkorea och Kina har erbjudit hjälp, men inte hört något från sin granne än.

Powered by Labrador CMS