Nyheter

Förälder tar strid mot mindfulness på Habos skolor

Habo kommun har beslutat att alla klasser i årskurs 2, 5 och 8 ska erbjudas lektioner i ”medveten närvaro”. Bilden har inget samband med texten.
Habo kommun har beslutat att alla klasser i årskurs 2, 5 och 8 ska erbjudas lektioner i ”medveten närvaro”. Bilden har inget samband med texten.

Nu vill Habo kommun införa mindfulness på lektionstid på alla kommunala grundskolor. Syftet är att motverka den psykiska ohälsan som ökar bland kommunens barn och unga. Men det finns risker med metoden, menar Johanna Winther, en förälder som Världen idag har talat med. – Mindfulness kan även orsaka psykisk ohälsa och öppna upp för en negativ andlig påverkan, säger hon.

Publicerad Uppdaterad

Jag hade knappt hunnit läsa artiklarna om mindfulness i Världen idag när det kom ett mejl från läraren om att klassen skulle börja med mindfulness.

Johanna Winthers

I en rad artiklar har Världen idag under januari granskat hur mindfulness används på allt fler skolor i landet för att öka studieron och minska stressen bland eleverna. I artiklarna har metodens koppling till buddhismen belysts.

Nu har Habo kommun beslutat att alla klasser i årskurs 2, 5 och 8 ska ”erbjudas lektioner i medveten närvaro”.

Johanna Winthers son går i tvåan på en av skolorna i Habo. Nyligen fick hon veta att sonens klass skulle genomföra dessa övningar under skoltid i tio veckor fram­över.

– Jag hade knappt hunnit läsa artiklarna om mindfulness i Världen idag när det kom ett mejl från läraren om att klassen skulle börja med mindfulness, säger hon.

Johanna och hennes man, Richard Winther, bokade in ett möte med skolsköterskan och skolkuratorn som håller i övningarna och tog upp frågan om metodens koppling till buddhismen. Samtalet ledde till att sonen slipper delta och i stället får vara kvar med halva klassen i klassrummet under tiden.

– Men de andra barnen i klassen och på de övriga skolorna i Habo utsätts för detta. Det låter så oskyldigt att de ska ligga på en matta och känna kroppen, vara i nuet och inte fastna i tankar av stress och oro. Men det är källan som är det farliga, anser Johanna Winther.

– Om man vänjer barnen vid detta redan nu, är risken att de söker vidare inom nyandlighet i vuxen ålder, menar hon.

Johanna Winther berättar om ett samtal med en förskollärare dagen innan hon fick mejlet från sin sons lärare.

– När jag skulle lämna min fyraåring på förskolan såg jag att hon satt och läste en bok om att presentera yoga för barn. Det här kommer på bred front nu, säger Johanna Winther.

Hon påpekar också att 1177 Vårdguiden har uttrycklig information om de negativa sidorna av mindfulness.

– Där står till exempel att dessa meditationer kan väcka kraftiga negativa känslor och att instruktören därför behöver vara kunnig inom psykologi, säger hon.

Anders Ströberg, barn- och ungdomssamordnare i Habo kommun, anser inte att övningarna i medveten närvaro har någon koppling till buddhistisk religion eller andlighet.

– Det material vi använder i Habo kommun är väl anpassat till skolan och har med andra ord inga religiösa inslag, svarar han i ett mejl till Världen idag.

Han hänvisar till ett fall i Piteå 2012, där en skola anmäldes för att ha infört mindfulness.

– Skolinspektionens granskning ledde till att man inte ansåg att det förekom konfessionella inslag i det material som använts och ärendet avskrevs.

Anders Ströberg anger den fortsatt ökande psykiska ohälsan hos barn och unga som orsak till att stora delar av den centrala elevhälsan fått utbildning i metoden. Den har tillämpats med goda resultat i ett flertal grupper och klasser sedan våren 2017, uppger han.

– Genom träning lär sig eleverna olika metoder för att kunna fokusera och vara mer uppmärksamma.

Om risken för negativa effekter av mindfulness säger Anders Ströberg:

– Uppkommer det negativa känslor och tankar under medveten närvaro, hanteras det med guidning och stöd av våra utbildade instruktörer.

Är övningarna obligatoriska för alla elever?

– Skolan som sådan är obligatorisk, men det finns inslag i skolan som inte är obligatoriska. Medveten närvaro är ett inslag som man såklart kan välja att avstå ifrån om man absolut inte vill närvara.

– Det är varje skola och klass för sig som tar beslutet kring huruvida det finns tid eller möjlighet att genomföra övningarna i klassen, säger Anders Ströberg.

Powered by Labrador CMS