Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Amish-grupp i USA vann seger i HD

Den amerikanska HD-domen som erkände en katolsk organisations rätt att inte placera barn hos samkönade par, har nu blivit prejudikat i ett annat religionsfrihetsfall. Den här gången handlar det om myndighetskrav på en grupp inom Amish gällande installation av tankar för avloppsvatten.

Nyheter · Publicerad 15:32, 22 jul 2021

Det var i juni som USA:s högsta domstol konstaterade att det var fel av staden Philadelphia att bryta med den katolska fosterfamiljs-förmedlaren CSS på grund av att organisationen inte ville placera barn hos samkönade par, vilket Världen idag rapporterat om.

”Stadens agerande hämmade CSS möjlighet att följa sin religion”, motiverade Högsta domstolen då sitt enhälliga beslut.

I en bakläxa till en domstol i Minnesota, har nu HD hänvisat till sitt beslut i familjeförmedlingsfallet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I Minnesota handlar det om myndigheter i länet Fillmore, som har försökt tvinga en samling kristna familjer att installera tankar för avloppsvatten från bad, disk och tvätt, på sina gårdar.

Familjerna, som tillhör grenen Swartzentruber inom Amish-rörelsen, anser det gå emot deras religiösa övertygelse att använda sådan modern teknik i sina hem. I stället erbjöd de sig att använda filtrering med hjälp av träflis, som är ett godkänt alternativ i vissa andra delstater.

Myndigheterna i Fillmore köpte dock inte kompromissförslaget, utan ansökte i stället om att få avlägsna de 23 familjerna från sina hem. Myndighetskravet fick även stöd i en lägre och högre domstol i delstaten.  

Högsta domstolen i USA visade sig dock vara av en annan mening, och har nu uppmanat den högre domstolen i Minnesota att bedöma fallet på nytt, med domskälet i familjeförmedlingsmålet i åtanke.

Enligt HD-domaren Neil Gorsuch får myndigheter bara inkräkta på uppriktigt hållna religiösa övertygelser och vanor som en sista utväg.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier